Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Top 10După ce, săptămâna trecută, v-am prezentat topul celor mai activi români din Parlamentul European, acum a venit vremea ca Europeanul.org să vă pună la dispoziţie Top 10 al eurodeputaţilor „corigenţi”. A face sau nu treabă la Bruxelles şi Strasbourg nu are nimic de-a face cu apartenenţa la un partid politic naţional sau la un grup politic european. Totul se rezumă la dorinţa fiecăruia dintre eurodeputaţii votaţi de români la ultimele alegeri europarlamentare, pe 25 mai anul trecut, de a trata voinţa electoratului (dar în primul rând a partidelor care i-au pus pe liste) ca pe oportunitatea unei posibile afirmări ca politician european sau pur şi simplu ca pe o sinecură. Bine plătită!

Atunci când am realizat, săptămâna trecută, Top 5 al celor mai activi eurodeputaţi români, în paralel am făcut şi documentarea de la coadă la cap, adică i-am bifat şi pe „corigenţi”.

Săptămâna trecută, nu am primit nicio reclamaţie referitoare la modul de evaluare a eurodeputaţilor. Acum, când este vorba de „corigenţi”, a plouat cu astfel de nemulţumiri. Sunt conştient de faptul că nicio matrice, niciun algoritm nu sunt perfecte, dar lucrurile stau exact ca în cazul datelor de la Institutul Naţional de Statistică – ştim cu toţii că nu sunt chiar ce trebuie, dar nu avem altele. Nu avem alternativă.

Pe ce mă bazez? Metodologia de apreciere

Voi relua principiile care au stat la baza metodologiei de apreciere a eurodeputaţilor în Top 10, pentru a nu da posibilitatea unor speculaţii ulterioare legate de subiectivism sau de afinităţi politice. (Pe care, evident, le am, dar nu îmi influenţează, sper eu, munca de jurnalist).

Top 10

Cea mai importantă dintre activităţile parlamentare este aceea de raportor pentru un raport legislativ, care se transformă, după adoptare, în legislație, într-un regulament european sau o directivă europeană. În această calitate, un eurodeputat poate influența direct legislația comunitară. Nu poţi ajunge oricum raportor al Parlementului European. Pentru asta, trebuie să participi la lucrările comisiei şi ale grupului politic din care faci parte, să câştigi şi să păstrezi încrederea acestora. Munca la un astfel de raport poate dura mai mult de un an. Europarlamentarul parcurge întregul proces legislativ, înainte de vot, inclusiv etapa finală, poate cea mai importantă, negocierile între Parlament, Consiliu şi Comisie – aşa-numitul Trialog.

În plan secund, sunt rapoartele nelegislative, precum  rapoartele de descărcare de gestiune sau din proprie iniţiativă. Acestea parcurg, la rândul lor, întregul procesul legislativ din PE , dar nu se ajunge la negocierea tripartită. O altă categorie de rapoarte este cea „din umbră”, de raportor alternativ, când deputatul este raportor „din umbră” pentru grupul politic din care face parte, în situaţia în care raportorul este dintr-un alt grup politic.

Urmează, în ordinea importanţei, rapoartele pentru aviz, realizate de eurodeputat pentru comisia din care face parte. Rezoluțiile, luările de cuvânt, declarațiile scrise și întrebările parlamentare sunt instrumente pe care eurodeputații le pot folosi pentru a atrage atenția asupra unor aspecte, pentru a solicita luarea unei poziții de către instituțiile europene sau de către liderii acestora.

Din păcate, aceste instrumente sunt cele mai accesate de către deputaţii care doresc să arate că au o intensă activitate parlamentară, fără să-şi fi adus o contribuţie cu adevărat importantă la procesul legislativ, altfel decât prin vot. Mulţi dintre eurodeputaţii „campioni” la declaraţii şi rezoluţii nu au avut (aproape) nimic de-a face cu activitatea de raportor.

Top 10 eurodeputaţi „corigenţi”

Luând în calcul această metodologie, Europeanul.org a realizat Top 10 al eurodeputaţilor „corigenţi”.

Eurodeputat Raportor Raportor alternativ Raportor pentru aviz Raportor alternativ pentru aviz Propuneri de rezoluţie Întrebări parlamentare
1 Mihai Ţurcanu (PPE)* 0 0 0 0 0 0
2 Cătălin Ivan (S&D) 0 0 0 0 0 2
3 Claudiu Tănăsescu (S&D) 0 0 0 0 1 9
4 Damian Drăghici (S&D) 0 0 0 0 2 5
5 Laurenţiu Rebega (S&D) 0 0 0 0 4 6
6 Daniel Buda (PPE) 0 0 0 0 8 216
7 Claudia Ţapardel (S&D) 0 0 0 0 14 10
8 Traian Ungureanu (PPE) 0 0 0 0 15 12
9 Ramona Mănescu (PPE) 0 0 0 0 26 2
10 Csaba Sogor (PPE) 0 0 0 0 38 4

 

* Mihai Ţurcanu a fost validat ca eurodeputat abia acum două luni de zile, ocupând locul lăsat liber de Eduard Hellvig, numit şef la SRI, aşa că are circumstanţe puternic atenuante. Evident, nu avea când să fie raportor sau raportor alternativ pentru niciun proiect.

I-am întrebat pe toţi cei prezenţi în Top 10 al „corigenţilor” cum s-a întâmplat de au ajuns în această situaţie.

Top 10Cei mai mulţi nu au răspuns. În declaraţiile sale anterioare, Cătălin Ivan spunea că totul i se trage de la Victor Ponta. Mai exact, în toamna anului trecut a fost purtătorul de cuvânt al PSD în campania pentru prezidenţiale, iar apoi a tot fost şicanat de Ponta, căruia i-a cerut demisia din fruntea partidului.

Claudiu Tănăsescu este fiul lui Dan Cladiu Tănăsescu şi a păstrat o atitudine discretă de când a devenit membru al PE. Despre rapsodul Damian Drăghici ce să mai spun? Îi urez succes în cariera muzicală. Laurenţi Rebega est finul ministrului Agriculturii, Daniel Cosntantin, iar Claudia Ţapardel pupila primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie.

Ramona Mănescu, fost ministru al Transporturilor în guvernarea USL, este soţia primarului Sectorului 6, Rareş Mănescu. Cât despre Csaba Sogor, el ar trebui să ia aminte de la colegul său de partid, UDMR, Iuliu Winkler, unul dintre cei mai activi eurodeputaţi români, care nu figurează în Top 10 „corigenţi”, ci în Top 5 „premianţi”.

De menţionat că, printre mulţi alţii, eurodeputatul ALDE Mircea Diaconu, „independent” din punct de vedere al afilierii naţionale, a scăpat la mustaţă de prezenţa în Top 10 al „corigenţilor”, pentru că, între timp, a definitivat un raport în calitate de raportor alternativ.

Citeşte şi „Independentul” Mircea Diaconu face România de baftă la Bruxelles. 13 asistenţi parlamentari, activitate zero în Parlamentul European

Daniel Buda contestă metodologia pe baza căreia a fost întocmit Top 10

Cum era de aşteptat, cei mai mulţi au evitat să răspundă. Le mulţumesc celor care mi-au răspuns – Daniel Buda şi Traian Ungureanu (enumeraţi în ordine cronologică).

Ambii au contestat metodologia utilizată de Europeanul.org. „Activitatea în Parlamentul European nu se rezumă doar la rapoarte, existând şi o serie de alte  activități, respectiv cea de amendare, iar din acest punct de vedere în proporție de 99% am amendat actele normative aflate in dezbatere la comisiile unde activez!”, a declarat eurodeputatul PPE Daniel Buda.Top 10

El a punctat faptul că, în opinia sa, aceasta este cea mai importantă activitate din Parlamentul European. „Până la urmă, aici poți sa amendezi legislația conform interesului ţării tale şi unde se cam contopesc culorile politice şi se activează interesul național. De aceea şi am o serie de amendamente depuse împreună cu colegii socialiști şi nu numai. Cu bulgarii, de exemplu, acolo unde aveam interese comune”, a detaliat eurodeputatul prezent în Top 10 „corigenţi”.

Daneil Buda şi-a continuat argumentaţia, susţinând că, oricum, rapoartele sunt atribuite de coordonatorii politici, iar sub acest aspect europarlamentarul nu are nici un control. „Asta depinde şi de încărcătura de la comisia unde activezi ca membru plin. În momentul de faţă sunt raportor din umbră la patru raporte care se află in dezbatere în diferite faze procedurale, respectiv în trialog, adică Comisie, Parlamentul European şi Consiliu, sau la comisii în dezbateri, urmând să fie finalizate în curând. Tot legat de activitate, cred că la analiza cantitativă făcută de un institut de specialitate la nivelul PE sunt pe locul 62 din cei 756 de europarlamentari şi cred că pe locul trei între cei din România”, a mai spus europarlamentarul prezent în Top 10.

Fine tuning de la Traian Ungureanu

Top 10Eurodeputatul PPE Traian Ungureanu recunoaşte că nu şi-a turat motoarele la maximum, dar ridică şi el aceleaşi obiecţii legate de metodologia utilizată la întocmirea Top 10.

„Evident, activitatea mea de până acum nu e pe atât de bogată pe cât aș și ați dori. În același timp, bilanțul activității în Parlamentul European nu se reduce la elementele din punctajul pe care l-ați folosit. Sînt sigur că numai o întâmplare a făcut să omiteți munca de comisie (în cazul meu, LIBE și AFET), munca de amendare a rapoartelor, misiunile parlamentare, activitatea în organismele parlamentare speciale (în cazul meu, EURONEST) și lobby-ul intern în favoarea intereselor României. În mod natural, datele disponibile pe internet nu garantează întotdeauna o investigație temeinică”, ne-a declarat Ungureanu.

Perfect de acord, însă altminteri nu am mai putea face nicio evaluare a activităţii eurodeputaţilor, neavând la îndemână alte serii de date. În continuare, Ungureanu spune că are inițiative în derulare care se vor finaliza scriptic și vor fi intabulate zilele următoare. Din nou, perfect de acord, numai că în toate cazurile există un moment t0. Chiar şi la alcătuirea unui Top 10.

Îl asigur pe Traian Ungureanu că voi continua monitorizarea activității sale (şi nu numai a lui) „cu distanță și rigoare”.

UPDATE Claudia Ţapardel îşi prezintă detaliat raportul de activitate

Considerând că informaţiile de pe site-ul Parlamentului European sunt incomplete, eurodeputatul S&D Claudia Ţapardel ne-a trimis un raport ultra-detaliat al activităţii sale la Bruxelles şi Strasbourg, fapt pentru care îi mulţumesc.Top 10

„Sunt raportor desemnat de grupul politic S&D pe unul dintre cele mai importante proiecte din domeniul transporturilor: Cartea Albă privind Transporturile 2011. Acest dosar reprezintă una dintre prioritățile Comisiei TRAN din care fac parte. „Foaia de parcurs”, supranume oferit Cărţii Albe de către Comisia Europeană, a adunat peste 600 de amendamente din partea tuturor grupurilor politice, amendamente pe care eu, împreună cu echipa mea, le gestionăm în formă de compromis. De asemenea sunt raportor din umbră al S&D pe două alte proiecte din Comisia pentru Bugete: Registered Traveller Programme, Entry/Exit System to register of third country nationals crossing the EU MS external borders. Având în vedere că aceste proiecte nu sunt încă finalizate, cel mai probabil nu intră în statistica pe care o aveţi dumneavoastră la dispoziţie”, spune Ţapardel. Evident, aşa este, dar voi reveni cu articole de câte ori va fi cazul unui raport finalizat.

Ea continuă, arătând că statisticile oficiale nu pun în prim-plan unul dintre aspectele pe care ea le consideră esențiale, şi anume amendarea rapoartelor: „Depunerea de amendamente este o contribuție legislativă pe care eu o consider prioritară. Prin natura activității mele din comisiile de resort din care fac parte ca membru plin sau ca supleant am depus amendamente la peste 40 de rapoarte relevante atât pentru activitatea mea specifică, dar şi pentru România. Dintre acestea doresc să menţionez doar câteva: implementarea unor sisteme integrate multi-modale de emitere a biletelor în UE, mobilitatea urbană durabilă, noile provocări și noile concepte pentru promovarea turismului în Europa, „Către o uniune europeană a energiei”,         Fondul European de Investiții Strategice.

Apoi, Claudia Ţapardel spune că una dintre cele mai relevante reuşite din acest început de mandat este coagularea sprijinului din partea colegilor săi pentru crearea unui nou intergrup în cadrul PE. Este vorba de Intergrupul pentru Dezvoltarea Turismului European şi Patrimoniu Cultural, care este primul de acest fel din Parlamentul European. Claudia Ţapardel a fost aleasă co-președinte al acestui Intergrup.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul menţionează că a depus în Parlamentul European patru proiecte pilot pentru care speră să obţin finanţare: Food Bank, Young European Crafters,       European Festival, Young Voices for Heritage.

În rest, Claudia Ţapardel menţionează proiectele de rezoluţie depuse (prezente în tabelul din Top 10) şi luările de cuvânt în plenul PE, pe care nu le-am luat în seamă. Oricum, mulţumesc pentru răspuns, încă o dată.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

19 + two =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>