Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Top 5 al europarlamentarilor români ”simulanți” a fost realizat pe baza criteriilor calitative care au fost furnizate chiar de către eurodeputaţi, la cererea „Europeanul.org”, dar şi pe baza datelor şi informaţiilor oficiale europene. Scopul analizei realizate este acela de a face diferenţa între fapte şi vorbe, între românii care au avut activitate şi „activiştii politici” sau ”șmecherii” care s-au dus în băncile Parlamentului European doar pentru ”un loc călduț”. Europeanul.org le-a cerut, fără succes, tuturor celor cinci eurodeputați care fac subiectul acestui articol să-și explice lipsa de performanțe în Parlamentul European. 

Parlamentul EuropeanPrincipalul criteriu pe care l-am avut în vedere în analiză este reprezentat de cea mai importantă dintre activităţile parlamentare, cea de raportor pentru un raport legislativ, Acesta arată modul în care un eurodeputat poate influența direct legislația europeană, deoarece acesta se transformă, după adoptare, într-un regulament european sau o directivă europeană. NU poți ajunge însă raportor dacă nu participi la lucrările comisiei şi ale grupului politic din care faci parte, dacă nu câştigi şi păstrezi încrederea celorlalți eurodeputați.

Rezoluțiile, luările de cuvânt, declarațiile scrise și întrebările parlamentare sunt instrumente pe care eurodeputații le pot folosi pentru a atrage atenția asupra unor aspecte, pentru a solicita luarea unei poziții de către instituțiile europene sau de către liderii acestora. Din păcate, aceste instrumente sunt cele mai accesate de către deputaţii care doresc să arate că au o intensă activitate parlamentară, fără să-şi fi adus o contribuţie cu adevărat importantă la procesul legislativ, altfel decât prin vot.

Vadim Tudor – vorbe goale la Bruxelles

Parlamentul  European

Corneliu Vadim Tudor s-a ținut doar de discursuri în Parlamentul European.

Corneliu Vadim Tudor nu s-a implicat deloc în activitățile de substanță în cadrul Parlamentului European. Membru în Comisia pentru cultură și educație și supleant în cea de afaceri externe, Vadim Tudor nu a fost desemnat raportor pe niciun dosar. La toate celelalte activități, rapoarte, avize, amendamente, declarații scrise, rezoluții, Vadim Tudor are același rezultat – ZERO!  Singura sa activitate – 29 de discursuri, dintre care unele fără nicio legătură cu Uniunea Europeană. Unul dintre discursurile de parlamentar trimis să facă legile Europei a fost, pe 9 septembrie 2013, o pledoarie pentru libertatea lui Gigi Becali, un fel de ”Free Gigi”. ”Europa îl cunoaşte pe fostul nostru coleg George Becali mai mult în calitatea sa de patron al celebrei echipe de fotbal Steaua Bucureşti. Ei, bine, acest om a fost arestat şi condamnat, în mod samavolnic, în nişte dosare inventate!”, a spus europarlamentarul român, care acum declară că trebuie să revină în Parlamentul European pentru ”a face auzită și vocea românilor simpli”, nu ca aceia care ajung la Bruxelles și ”aleargă și ei cu un maldăr de hârtii de colo până colo”. Trist! Se vede că președintele PRM continuă să confunde activitatea de la Bruxelles cu aceea din Parlamentul de pe malul Dâmboviței. Dar nu este singurul, alături îi stau doi foști miniștri ai României!

Ovidiu Silaghi ”s-a strecurat”, cu DNA-ul în retrovizoare

Parlamentul European

Ovidiu Silaahi, doar ”un trecător” prin băncile Parlamentului de la Bruxelles

Pe 19 august 2013, procurorii DNA au transmis Parlamentului României o cerere de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influență. El era acuzat că ar fi primit 200.000 euro mită de la omul de afaceri Nelu Iordache pentru a nu rezilia un contract pe care firma acestuia îl incheiase cu Compania de Autostrăzi. Două săptămâni mai târziu, fostul ministru al Transporturilor a fost trimis de PNL în Parlamentul European. Cel de-al treia europarlamentar român care s-a confruntat cu probleme penale, după Adrian Severin (trimis în judecată in dosarul bani negri pentru lobby) și Corneliu Vadim Tudor (dat în judecată de un fost consilier care l-a acuzat că i-ar fi falsificat semnătura) nu a ”apucat” decât un raport ”din umbră” pentru grupul din care a făcut parte (ALDE) . Spre comparație, colegul său, Eduard Raul Hellvig, venit tot în septembrie 2013, a avut trei astfel de rapoarte. În rest, Silaghi a ”bifat” șapte discursuri și aproape nouă luni de indemnizații plătite în Parlamentul European (precizăm că Silaghi nu a răspuns solicitării scrise de a-și argumenta prestația). Recent, vicepreședintele PNL Ovidiu Silaghi a fost racolat de PSD, pentru care va candida, cel mai probabil pentru un post în Parlamentul României, loc unde activitatea și eficiența nu sunt atât de bine monitorizate ca la Bruxelles. Liberalii îl acuză că a cedat presiunii PSD din cauza dosarului de la DNA.

Adrian Severin, un europarlamentar ”însemnat”

Parlamentul European

Adrian Severin, o carieră sacrificată

Cu piatra de moară a corupției agățată de picior, fostul ministru de Externe al României, Adrian Severin, a terminat șchiopătând activitatea din Parlamentul de la Bruxelles. În 2011, jurnaliştii britanici de la The Sunday Times, care s-au prezentat drept reprezentanţi ai unei firme de lobby, l-au convins pe eurodeputatul român Adrian Severin să încheie un ”contract de consultanţă” plătit. Severin le-a facturat 12.000 de euro pentru ”servicii de consultanţă referitoare la schema de depozite bancare”, proiect care se discuta în Parlamentul European. Exclus din grupul politic european dar și din PSD, partid pe listele căruia fusese trimis la Bruxelles, Severin a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și trafic de influență.

Altfel cunoscut drept un bun politician și om de administrație, Adrian Severin nu a mai putut performa, după acest scandal, ca europarlamentar. El a fost o singură dată raportor ”din umbră” și acela fiind din 2010, înainte de scandalul de corupție. În rest, 61 de propuneri de rezoluție și 25 de întrebări parlamentare în cinci ani de eurodeputăție.

Hahalera

Parlamentul Euopean

Dan Dumitru Zamfirescu a provocat poate cea mai mare rușine pentru România

Dan Dumitru Zamfirescu şi-a început mandatul de eurodeputat în luna ianuarie 2013, când i-a luat locul lui Gigi Becali, trasferat la penitenciar, via Parlamentul României. Fost securist recunoscut  – ”Sunt mândru că am fost ofiţer al Securităţii”, Dan Dumitru Zamfirescu a fost, poate, cea mai mare rușine pentru și între aleșii români în Parlamentul European. Bilanțul activității lui Zamfirescu la Bruxelles și Strasbourg este ZERO pe toată linia, în afară de prezență și salariile încasate.

Jurnaliştii de la Spiegel Online au probat neseriozitatea și lipsa de caracter a lui Zamfirescu, în luna martie 2013, când au dezvăluit că peremistul Dumitru Zamfirescu era de acord cu absolut orice ce se votează, și că votase până atunci doar DA, indiferent de problemă și chiar dacă articolele se băteau cap în cap. De 541 de ori!  ”O hahaleră”, cum ar putea spune Becali, fără să se mai uite în dicționar.

De pildă, în dezbaterea unui nou set de reguli privind consumul de tutun, Zamfirescu a votat „Da“, și la articolul care prevedea că etichetele de avertisment ar trebui să acopere 50% din pachetul de ţigări și la acela că ar trebui să ocupe 65 % din suprafaţa pachetului de ţigări și că acesta ar trebui să fie în partea de jos a pachetului. Votul a fost Parlamentul Europeanmereu același mereu – la dezbaterea problemei şomajului în rândul tinerilor sau relaţiile comerciale cu Taiwanul. ”Uneori chiar şi atunci când nici nu ştie despre ce se discută”, a spus parlamentarul austriac Martin Ehrenhauser, coleg de bancă cu Zamfirescu.

Iosif Matula, ”un român la serviciu”

Europarlamentarul PDL Iosif Matula este pe primul loc la capitolul ”prezență” în Parlamentul European, dintre toți cei peste 700 de eurodeputați. Un om conștiincios, chiar activ, care intră  în topul nostru doar pentru performanța redusă în domeniul rapoartelor legislative – un singur raport, și acela ”din umbră” și nelegislativ. Altfel, Iosif Matula nu merită, în niciun context, alăturarea cu ”personajele” de mai sus.

2 comentarii

  1. Pingback: Victimele alegerilor europarlamentare - Graham Watson

  2. zgaiba says:

    tot Eba a fost mai buna ca ei!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

14 − 9 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>