Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Traian Băsescu După două luni de cvasi-tăcere, fostul preşedinte Traian Băsescu a ieşit la postul public de televiziune şi a comentat atât evoluţiile de pe scena politică internă cât şi cele din spaţiul european şi internaţional. Traian Băsescu a spus răspicat că era previzibil ca Guvernul condus de Iurie Leancă să nu primească votul de încredere al Parlamentului de la Chişinău, adăugând că el nici nu s-ar fi prezentat în faţa legislativului în atari condiţii. Despre Ucraina, fostul ocupant al fotoliului de la Palatul Cotroceni a spus sec: „o ciorbă în care nu ne putem amesteca”.

Dincolo de consideraţiile asupra cazurilor Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi, Victor Ponta şamd, în primul său interviu televizat după predarea mandatului de preşedinte al României, Traian Băsescu s-a referit şi la situaţia din Republica Moldova şi la cea din Ucraina.

Întrebat fiind despre situaţia de la Chişinău, unde Cabinetul Iurie Leancă nu a reuşit să treacă de votul Parlamentului Republicii Moldova, fostul şef al statului a spus că era previzibil acest lucru. Ba, mai mult, ar fi fost inadmisibil ca Guvernul să primească votul de încredere al Legislativului.

„S-au dus în Parlament fără alianțele făcute. Nici cu Partidul Liberal, nici cu comuniștii. Nu știu de ce nu au reușit să facă o concesie celui mai pro-european partid, liberalii”, a spus Traian Băsescu, care a ţinut să precizeze că el nu ar fi făcut acest lucru.

Cât despre noul premier desemnat, Chiril Gaburici, Traian Băsescu este reticent, dând dovadă de prudenţă: „Avem un premier care provine din business, asta înseamnă o Moldovă care începe să dea semne de rateu, în mod cert, nefiind forța unui premier politic, nu va reuși să împingă cu aceeași forță Acordul de asociere și liber schimb„.

Fostul şef al statului a regretat faptul că s-a ajuns în această situaţie limită peste Prut: „Avem chei pe care le știu cei ce trebuia să știe și să ne așezam la masă cu cele trei partide pro-europene. Nu au fost folosite și am ajuns aici”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a reiterat încă o dată faptul că autorităţile de la Bucureşti ar fi trebuit să-şi canalizeze toate energiile către Chişinău, în loc să se îndrepte către Kiev. „Spun deschis, România decât să se gândească la vizite la Kiev, la cum să ne băgam în Ucraina, mai bine ne băgam la Chișinău”, a spus cel care a ocupat timp de zece ani cea mai înaltă funcţie în stat.

Traian Băsescu: Ucraina, o ciorbă în care nu ne putem amesteca

Referindu-se la situaţia din Ucraina, Traian Băsescu a subliniat că România nu ar trebui să se amestece în afacerile interne din această ţară.

„Să știți că Ucraina e cea mai mare problemă de securitate pe care o avem și este, scuzați-mi termenul, o ciorbă în care nu ne putem amesteca. Am fost întotdeauna împotriva angajării României în procesele din Ucraina”, a spus fostul preşedinte la TVR1.Traian Băsescu

El a explicat, arătând că lucrurile sunt atât de complicate, încât forțe politice și economice mari nu pot obține un răspuns, cu atât mai puţin România. „Riscurile cu Ucraina sunt majore. România nu are nevoie de o graniță cu Rusia. Ucraina trebuie să rămână în deplinătatea sa teritorială”, a declarat Traian Băsescu.

El şi-a exprimat regretul că, după Acordul Minsk 2, Ucraina va rămâne, probabil, cel puțin în acest stadiu, o țară cu perspectivă de transnistrizare. „Am văzut pierderile de la Minsk 1 la 2, suprafața separatiștilor e cu 500 km pătrați mai mare, au luat și aeroportul de la Doneţk, au încercat și Mariupol puțin. Putin s-a oprit acum puțin, poveștile cu localnicii care se bat, nu, acolo e Rusia. Ei finanțează separatiștii”, a completat Traian Băsescu.

El a continuat, arătând că, în opinia sa, Vladimir Putin era sufocat și știa sigur că se vor întări sancțiunile, a vrut să le evite. „De asta a ajuns la Minsk 2, dar și-a atins obiectivul de etapă”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul şef al statului a ţinut însă să liniştească populaţia cu privire la un eventual atac al României de către Rusia: „Nu întrevăd riscul că România să fie atacată de Rusia, România e stat membru NATO. Deja capabilitățile care se dispun în România devin tot mai descurajante. Ce trebuie România să evite și să stimuleze marii parteneri, România nu trebuie să mai aibă niciodată graniță cu Rusia”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

6 − 5 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>