Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Pentru a nu rămâne cu bani necheltuiți din fondurile de dezvoltare rurală 2007-2013, Comisia Europeană a votat un nou regulament prin care se acceptă schimbarea destinației unui procent mai mare din aceste finanțări. Nu de aceeași flexibilitate a dat dovadă Comisia, în iunie, atunci când a respins categoric cererea României de prelungire a termenului de rambursare a plăților pentru proiectele de dezvoltare rurală PNDR 2007-2013. Asta cu toate că 16 state au susținut solicitarea României în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit.

Program National Dezvoltare RuralaStatele membre beneficiază, începând cu data de 11 august 2015, de mai multă flexibilitate în cheltuirea fondurilor de dezvoltare rurală 2007 -2013, informează Comisia Europeană.

Un nou Regulament-delegat al Comisiei permite statelor membre să transfere 5% din aceste fonduri către o altă axă prevăzută în Programul de dezvoltare rurală, față de doar 3% cât era posibil până acum. Totodată, perioada în care statele membre trebuie să notifice acest lucru Comisiei a fost extinsă până la sfârșitul lunii septembrie.

Prin această măsură suplimentară de flexibilitate, statele membre au posibilitatea de a transfera fonduri alocate anterior unor măsuri neperformante, și care au fost folosite doar parțial, către alte priorități, în prezent sub-finanțate.

„Această decizie oferă o flexibilitate în plus, menită să ajute statele membre să profite din plin de fondurile UE disponibile”, a declarat Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

Decizia a fost adoptată ca răspuns la solicitările venite din partea statelor membre, îngrijorate că fondurile alocate în perioada 2007-2013 rămase necheltuite vor fi dezangajate la finalul acestui an.

Comisia Europeană a adoptat noul regulament-delegat la începutul lunii iunie. Cele două luni în care Parlamentul European sau Consiliul UE puteau face comentarii asupra lui au expirat și noile norme au intrat în vigoare, ele fiind publicate în Jurnalul Oficial în data de 8 august.

CE, ”flexibilitate” cu două măsuri

Daniel Constantin

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii

La reuniunea Consiliului pentru Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat în 16 iunie, la Luxemburg, România a încercat să obțină prelungirea termenului de rambursare a plăților pentru proiectele de dezvoltare rurală PNDR 2007-2013. Motivul a fost unul legat chiar de temeiul pentru care Comisia a acceptat ulterior să se schimbe destinația fondurilor: sănu rămână bani necheltuiți.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, declara că România ar fi putut salva de la dezangajare circa 400 de milioane de euro dacă ar fi obținut prelungirea cu șase luni a termenului de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, în condițiile în care au fost reziliate proiecte importante în ultima perioadă din lipsa capacității de cofinanțare a beneficiarilor.

Cererea României a fost respinsă pe motiv că modificarea actelor juridice europene are nevoie și de acceptul Consiliului și Parlamentului European. Asta cu toate că solicitarea României a fost susținută de 16 state europene.

Potrivit directorului general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, David Eugen Popescu, valoarea proiectelor reziliate la inițiativa beneficiarilor de fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2017 — 2013, din cauza lipsei de cofinanțare, se apropie de un miliard de euro, dintr-un total de 1,2 miliarde de euro.

Proiectele de investiții realizate prin intermediul fondurilor europene alocate agriculturii românești în exercițiul financiar 2007-2013 mai pot fi implementate până la finele acestui an.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

11 + 8 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>