Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Rezultate oarecum surprinzătoare la alegerile din Marea Britanie. Cu toate că sondajele indicau un rezultat oarecum egal pentru conservatori şi laburişti, exit poll-ul realizat joi seara a adus surprize. Conservatorii lui David Cameron s-au detaşat clar de laburiştii lui Ed Miliband. Pe de altă parte, euroscepticul Nigel Farage a obţinut un rezultat sub aşteptări. Asta cu toate că partidul condus de el, UKIP, marchează o premieră, câştigând primele locuri din istoria sa în Camera Reprezentanţilor din Marea Britanie.

UPDATE Cameron şi Miliband îşi păstrează mandatele de deputaţi

Premierul în exerciţiu David Cameron şi liderul opoziţiei laburiste Ed Miliband au fost realeşi deputaţi în circumscripţiile lor, în scrutinul general care a avut loc joi din Marea Britanie.

„Este vorba foarte clar de o noapte foarte mare pentru Partidul conservator”, a declarat liderul

Ed Miliband, reales în circumscripţia în care a candidat, a recunoscut înfrângerea partidului său în fața conservatorilor.

„Rezultatele sosesc în continuare, dar a fost clar o noapte foarte dezamăgitoare şi dificilă” pentru Partidul Laburist, a declarat el după ce a fost reales.

 

alegeri Marea BritanieUPDATE David Cameron: Voi fi premierul tuturor britanicilor

Liderul Partidului Conservator britanic, David Cameron, prim-ministru în exercițiu, a declarat vineri dimineață că va fi premierul tuturor britanicilor, după ce sondajele la ieșirea de la urne au indicat o victorie clară a conservatorilor în fața laburiștilor în alegerile parlamentare desfășurate joi în Marea Britanie, potrivit Reuters citată de Agerpres.

Liderul conservatorilor britanici și-a exprimat speranța că va forma noul guvern în câteva zile. El a adăugat că noaptea de joi spre vineri a fost una ”foarte solidă” pentru Partidul Conservator, dar a precizat că este prematur de spus ce fel de rezultate vor avea aceste alegeri.

Partidul Conservator, lider la exit-poll

Conservatorii au produs marea surpriză a alegerilor de joi din Marea Britanie, apropiindu-se de majoritatea absolută, cu 316 locuri în Parlament, faţă de numai 239 câștigate de laburiști.

A treia forţă politică devine Partidul Naționalist Scoțian (SNP, naţionalist), care a obținut 58 din cele 59 de locuri rezervate Scoției, potrivit unui sondaj de opinie realizat joi seara la ieșirea de la urne.

Acest sondaj, realizat pe un eșantion de 22.000 de alegători, infirmă estimările precedentelor cercetări privind intenţiile de vot, care prognozau, în ultimele șase luni, o cursă mai strânsă între conservatori și laburiști. Dacă amploarea victoriei conservatorilor se confirmă, premierul David Cameron va putea să obțină un al doilea mandat pe Downing Street, nu însă singur, ci formând o alianţă.

Naţionaliştilor scoţieni nu le-a venit să creadă că au câştigat atât de detaşat. Într-o postare pe Twitter, liderul SNP, Nicolas Sturgeon, a îndemnat la prudență, exprimându-și dubiile cu privire la faptul că partidul său ar putea ocupa aproape toate fotoliile rezervate scoțienilor. Potrivit acestui sondaj realizat la ieșirea de la urne de principalele posturi de televiziune din Marea Britanie, SNP și-ar multiplica de peste nouă ori numărul de parlamentari comparativ cu cei rezultaţi în urma scrutinului din 2010.

Marea înfrângere a venit pentru ALDE, grup politic european la care sunt afiliaţi liberal democrații din Marea Britanie. Aceştia nu ar obține decât 10 locuri în Parlamentul de la Westminster, în condițiile în care aveau 56 de parlamentari în legislativul precedent. „Dacă aceste rezultate sunt exacte, aceasta înseamnă că alegerile au fost câștigate în mod clar de conservatori”, a declarat la BBC ministrul Educației din actualul Guvern, Michael Gove.

Începe jocul alianţelor. Care va fi soluţia imorală?

Şi totuşi, conservatorii nu se bucură pe deplin. Aritmetica electorală din Marea Britanie impune unui partid să obțină 326 de locuri pentru a putea guverna singur.Marea Britanie

O opţiune pentru conservatorii din Marea Britanie ar fi să formeze un guvern minoritar și să se asigure, de la caz la caz, de sprijinul foștilor parteneri liberal-democrați și/sau al partidului protestant DUP nord-irlandez. Dacă vrea să guverneze fără emoţii, David Cameron trebuie să facă o alianţă de facto, în limbaj dâmboviţean să găsească o soluţie imorală.

Ed Miliband spera, la finalul unei campanii mult mai dinamice decât cea a adversarului său, să-i aducă pe laburiști la putere în Marea Britanie. Din contră, David Cameron s-a străduit, în timpul campaniei sale șterse, să traducă în intenții de vor succesele economice care îi pot face invidioși pe majoritatea liderilor europeni.

Peste 45 de milioane de alegători au fost chemați la urne din Belfast la Cardiff, din Edinbourgh la Londra, în 50.000 de secţii de vot deschise în cele mai neobişnuite locuri, cu urne în pub-uri, școli primare, biserici, într-un autobuz școlar, o moară de vânt sau un templu hindus.

O realegere a lui Cameron ca premier ar reanima temerile în alte capitale europene, liderul conservator promițând să desfășoare până în 2017 un referendum care să reflecte voinţa insularilor în privinţa menținerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Mintea britanicului cea de pe urmă. Nigel Farage, premieră cu gust de pelin

Marea BritanieNigel Farage poate spune că partidul său eurosceptic, UKIP, a înregistrat o premieră de la înfiinţarea sa, în 1993, câştigând primele locuri în Parlamentul din Marea Britanie întrâun scrutin național. Cei doi parlamentari existenți au fost aleși în urma unor alegeri parțiale.

O premieră cu gust amar. Anul trecut, la europarlamentare, UKIP s-a situat pe primul loc în preferinţele britanicilor, iar în campania electorală care tocmai s-a încheiat toate sondajele îl dădeau pe locul trei.

„Vrem să ne luăm ţara înapoi, vrem să ne luăm guvernul înapoi şi vrem să ne luăm înapoi dreptul de a fi născuţi aici”, spunea anul trecut Nigel Farage într-un interviu pentru FoxNews.

Farage a fost însă victima sistemului electoral din Marea Britanie. UKIP, ai cărui simpatizanţi sunt răspândiţi în toată ţara, a ieşit pe locul doi în multe circumscripţii electorale, însă a câştigat puţine dintre acestea.

Cum vede Cristian Preda rezultatele alegerilor din Marea Britanie

Primul eurodeputat român care a comentat pe Facebook, la cald, rezultatele alegerilor din Marea Britanie a fost Cristian Preda (PPE).Marea Britanie

„Primele sondaje din UK: Cameron – 316 mandate, Miliband – 239, Clegg – 10. Asta ar însemna menținerea unei majorități bicolore (conservatori & liberal-democrați), deși mai toți comentatorii anunțau guvern laburist cu sprijin divers în Cameră. Să vedem, însă, rezultatele!”, a scris el pe reţeaua de socializare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

4 × 4 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>