Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

austeritate„Nu mai vrem austeritate”. Cu acest slogan a câştigat formaţiunea de extremă stânga Syriza alegerile parlamentare anticipate din Grecia, care au avut loc duminică. Şi totuşi, în Grecia chiar este cu adevărat austeritate sau poporul elen se obişnuise, de fapt, să trăiască pe picior mare, neproducând mai nimic? Europeanul.org a realizat o analiză comparativă între Grecia şi România, din punctul de vedere al salariilor şi al costului vieţii. Fără a avea pretenţia că este o analiză exhaustivă şi realizată pur ştiinţific, rezultatul este unul singur: e mai puţină austeritate în Grecia decât în România. Şi la Bucureşti nimeni (mă rog, aproape nimeni) nu se gândeşte să voteze un partid care să îndepărteze România de Uniunea Europeană.

Pentru realizarea analizei noastre, am luat în calcul indicatori cum ar fi costul unui litru de benzină, al unei călătorii cu trenul, al unei mese la restaurant, al unui pachet de ţigări.

Bineînţeles, totul porneşte de la venituri. În România, salariul mediu net lunar este, potrivit Legii bugetului de stat pe 2015, de 1.758 de lei. Luând în calcul cursul previzionat pentru acest an, tot în Legea bugetului, de 4,42 lei/euro, rezultă un salariu mediu de 397,5 euro.

Să vedem care este situaţia mai la sud, în Grecia. Potrivit ultimelor date statistice diponibile, citate de site-ul www.numbeo.com, salariul mediu net în Grecia este de 692 de euro lunar. Din start un avantaj considerabil pentru popurul elen.

Opt plinuri de benzină în RO vs 11 în GR

Dar să nu ne pripim, pentru că trebuie luate în calcul şi cheltuelile pe care se văd nevoiţi să le facă atât grecii cât şi românii. Un indicator des folosit este preţul benzinei corelat cu veniturile populaţiei.

În România, un litru de benzină costă, potrivit datelor actualizate ale site-ului www.energy.eu, 1,089 euro. În Grecia, preţul este puţin mai mare, de 1,302 euro. Luând în calcul salariile medii din cele două ţări, rezultă că un grec îşi poate cumpăra din salariul mediu 531 de litri de benzină, adică aproape 11 plinuri (dacă luăm în calcul un rezervor mediu de 45 de litri).

Un român poate alimenta însă numai cu 365 de litri (puţin peste opt plinuri) într-o lună, dacă-şi dă tot salariul pe benzină.

Presupunem că nu avem maşină şi trebuie să ne deplasăm cu trenul. Oausteritate călătorie la clasa a doua (programată de azi pentru 31 ianuarie) pe distanţa de 500 km dintre Atena şi Salonic costă, la Intercity, 34,7 euro, adică 5% din salariul mediu. (vezi site-ul www.ose.gr).

Pentru România, am luat în calcul o deplasare pe ruta Bucureşti Nord – Cluj Napoca (497 km). La clasa a doua, la tren InterRegio (inferior ca rang celui Intercity), biletul costă (tot pentru data de 31 ianuarie) 94,5 lei. Adică aproape 5,4% din salariul mediu. O diferenţă nesemnificativă la prima vedere, dar trebuie ţinut cont de faptul că este vorba de trenuri de rang diferit (în favoarea grecilor) şi că distanţa Atena – Salonic este străbătută în cinci ore şi 23 de minute, iar cea de la Bucureşti la Cluj Napoca – în 10 ore!

„Iarba dracului”, mai ieftină pentru greci

Când vine vorba de vicii, diferenţele de austeritate austeritatedintre greci şi români sunt şi mai evidente. Potrivit datelor obţinute de Europeanul.org de la JTInternaţional, în România preţul mediu al unui pachet de ţigări era (la nivelul lunii noiembrie 2014) de 3,45 euro, iar în Grecia de patru euro.

Făcând calculul, rezultă că un grec supervicios care-şi dă tot salariul pe ţigări îşi poate cumpăra într-o lună 173 de pachete, iar un român – numai 115. După cum se poate vedea pe hartă preţurile cele mai mari la ţigări sunt în nordul Europei, iar cele mai mici – în sud. Dar şi aici vorbim de o diferenţă considerabilă din punctul de vedere al veniturilor.

Austeritate, dar la Atena era mai ieftin…

Să revenim la situaţiile diferite de austeritate din Grecia şi România. Site-ul www.numbeo.com permite efectuarea de comparaţii referitoare la costul vieţii între diferite oraşe. Rezultatul comparaţiei dintre Atena şi Salonic a fost că, la poalele Acropeleului puterea locală de cumpărare este cu 16,63% mai mare decât pe malurile Dâmboviţei.austeritate

Asta cu toate că, în general, în Atena preţurile la alimente sunt mai mari ca la Bucureşti. Excepţie fac portocalele, mai ieftine la greci cu 10%! Explicabil, că doar la ei cresc prin livezi, ca prunele la noi.

Neîndoielnic, grecilor le place să se bucure de viaţă şi să arate bine. Mărturie stă faptul că abonamentul lunar la un club de fitness este cu 5,11%, în valori absolute, mai ieftin ca la Bucureşti. Şi hainele sunt mai ieftine. O rochie de vară la Zara sau H&M costă cu 8,29% mai puţin la Atena.

Şi chiria unei garsoniere în centrul oraşului este mai mică cu 13,88% la Atena, situaţia inversându-se atunci când vine vorba de apartamente situate la periferiile celor două oraşe. La Atena, mesele la restaurant sunt mai scumpe ca la Bucureşti, ca şi transportul public. Ponderând însă cu veniturile, rezultă, aşa cum am arătat, că e mai ieftin să trăieşti în capitala Greciei decât în cea a României.

Şi atunci, unde-i mai multă austeritate?

4 comentarii

  1. Pingback: negocieri privind un plan de ajutor pentru Atena

  2. Pingback: Măsuri de austeritate Grecia vs măsuri de austeritate România

  3. Pingback: Alexis Tsipras, chemat în Parlamentul European

  4. Pingback: Victorie zdrobitoare a populismului la referendumul din Grecia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

17 + two =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>