Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Maia SanduNegocierile politice pentru desemnarea unui nou prim ministru la Chişinău au intrat din nou în impas. Nominalizarea actualului ministru al Educaţiei, Maia Sandu, la şefia Guvernului Republicii Moldova pare să fie mai dificilă decât s-ar fi crezut iniţial. Şi asta pentru că Maia Sandu vrea o reformă adevărată la Chişinău. Ea cere, nici mai mult, nici mai puţin, demiterea procurorului general şi a guvernatorului Băncii Centrale. În locul acestuia din urmă, Maia Sandu Vrea să aducă un american.

Maia Sandu, în vârstă de 43 de ani, fost economist la Banca Mondială și ministru al Educației în ultimii trei ani, a fost nominalizată joi de coaliția proeuropeană de la Chişinău pentru a conduce un guvern care să aprofundeze integrarea europeană.

Surse politice citate de Reuters au declarat că Maia Sandu le-a spus liderilor coaliției proeuropene că procurorul general Corneliu Gurin și șeful Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, trebuie să demisioneze, relatează Agerpres.

Republica Moldova este într-o situație mai mult decât delicată, după ce un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar, iar premierul Chiril Gaburici a demisionat în iunie după numai 100 de zile în funcție. „Condițiile puse de Maia Sandu au fost discutate fără succes timp de patru ore vineri cu cei trei lideri politici”, a declarat o sursă, care a adăugat că ea dorește ca un cetățean american să preia șefia Băncii Naționale.

Condiţiile puse de Maia Sandu, greu de înghiţit de clasa politică

Condițiile puse de ea ar putea să işte scandal în cadrul coaliției proeuropene formate din Partidul Liberal Democrat al fostului prim-ministru Vlad Filat,

Maia Sandu

Vlad Filat

Partidul Democrat și Partidul Liberal. Deja, instabilitatea politică a blocat un acord cu Fondul Monetar Internațional asupra unui nou program de împrumut, ceea ce a dus la blocarea unui sprijin bugetar vital de la Uniunea Europeană pentru a ajuta Chişinăul să iasă dintr-o criză financiară acută, comentează Reuters.

Cu numai 52 de mandate în Parlamentul de 101 locuri, cele trei partide proeuropene dispun de o majoritate fragilă într-o țară în care o proporție considerabilă a populației este vorbitoare de limba rusă, iar mulți dintre cetățeni sunt favorabili unor legături economice mai strânse cu Moscova.

De la un prim ministru fără bacalaureat, la unul cu studii în SUA

Chiril Gaburici

Nominalizarea actululului ministru Maia Sandu la şefia Guvernului de la Chişinău ar însemna o schimbare de 180 de grade în Republica Moldova. Şi asta pentru că fostul premier Chiril Gaburici avea o situaţie incertă a studiilor (nu avea diplomă de bacalaureat!), în vreme ce Maia Sandu este absolventă a Harvard Kennedy School of Government din SUA.

În vârstă de 43 de ani, Maia Sandu a absolvit în 1994 Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Chișinău, iar din 1995 până în 1998 a făcut studii în relații internaționale la Academia de Administrație Publică a Republicii Moldova. În 2010 a urmat un masterat în administrație publică la Harvard Kennedy School of Government din Cambridge, SUA. Între 2010 și 2012, a activat în calitate de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale, iar din iulie 2012 până în prezent este ministru al Educației.

Maia Sandu are o imagine bună la Chișinău, ea nefiind percepută ca făcând parte din clanurile politico-financiare. De la venirea sa în fruntea Ministerului Educației, s-a remarcat printr-o serie de reforme ce au vizat domeniul învățământului, precum îmbunătățirea sistemului educațional, introducerea camerelor video de supraveghere la examenele de bacalaureat, după modelul din România, adoptarea unui nou Cod al Educației. Ea a criticat în repetate rânduri, din funcția de ministru în Guvernul condus de Chiril Gaburici, corupția de la vârful piramidei puterii.

Maia Sandu vrea să fie premier, dar nu oricum

Maia Sandu nu a acceptat oricum candidatura la funcția de prim-ministru, ci cu ”foarte multe condiții”, după cum scrie Deutsche Welle, printre care o echipă pe care să o aleagă ea și care să lupte împotriva corupției, aducerea unui procuror general din UE și a unui guvernator american la Banca Maia SanduNațională.

”Un prim-ministru bun ar trebui să fie un bun manager, un vizionar, un om liber, în sensul în care să nu se țină de fotoliu și să nu aibă angajamente față de anumite persoane sau grupuri de persoane, să fie un membru al echipei, care știe să asculte, un bun diplomat, și, bineînțeles, să fie onest și integru. Nu aș accepta o funcție în situația în care e clar din start că nu există condiții pentru a reuși”, declara recent Maia Sandu într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

Propunerea coaliției pentru funcția de premier va fi prezentată președintelui Nicolae Timofti, acesta urmând să semneze un decret privind desemnarea Maiei Sandu drept candidat la postul de prim-ministru. După semnarea decretului, premierul desemnat va avea la dispoziție 15 zile pentru a-și prezenta în Parlament echipa și programul de guvernare.

1 comentariu

  1. Pingback: Valeriu Streleţ, noul candidat pentru funcţia de premier în Moldova

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

nine + 1 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>