Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Crin_AntonescuÎn vreme ce primul ministru Victor Ponta și președintele Senatului, Crin Antonescu, susțin că modificările aduse marți Codului Penal sunt perfect normale și în spiritul statului de drept, oficialii occidentali cred exact contrariul.

Mărul discordiei constă în faptul că în Camera Deputaților a fost adoptat marți un proiect de lege prin care președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici prevăzută în Codul Penal.

 

Atacul președintelui

 

Primul care a ieșit la “atac” a fost, imediat după votul din Parlament, președintele Traian Băsescu.

El a anunțat că va respinge legea prin care se modifică Codul Penal. Potrivit șefului statului, modificările aduse „sunt dramatice” și „darâmă zece ani de muncă a instituțiilor anticorupție”, fie că vorbim de Agenția Națională de Integritate sau de Direcția Națională Anticorupție. Băsescu a calificat votul din Parlament prin care s-a modificat Codul Penal drept o greșeala fundamentală care „a compromis România”.

 

De la Amsterdam la Bruxelles

 

Miercuri a fost rândul misiunilor diplomatice și al oficialilor europeni să ia poziție. În “pole position” s-au aflat oficialii Ambasadei Olandei la București. „Ambasada Regatului Țărilor de Jos urmărește cu îngrijorare amendamentele (la Codul Penal, n.r.) și așteaptă evoluțiile viitoare”, a anunțat misiunea diplomatică, citată de Mediafax.

A urmat apoi poziția oficială a Comisiei Europene, exprimată pe un ton diplomatic, dar totodată dur, de purtătorul de cuvânt Mark Gray: „Nu am văzut legea care a fost votată ieri seară (marți, n.r.) în Parlamentul României (….) Nu vom comenta pe marginea unor cazuri individuale sau părți din această lege. Dar e important de spus că atunci când vine vorba de chestiuni precum conflictul de interese și integritate, acestea sunt acoperite, împreună cu aplicarea regulilor în materie de corupție, în cadrul MCV, și vor fi abordate în următorul raport pentru România, care urmează să fie adoptat de către Comisie luna viitoare. Aceste chestiuni vor fi atinse și acesta (raportul MCV) va fi cadrul în care Comisia Europeană va avea o poziție detaliată”, a spus Mark Gray.

El a întărit gravitatea modificărilor legislative aduse de deputații dâmbovițeni, subliind faptul că oficialii trebuie să se supună regulilor privind corupția și conflictul de interese. „Am subliniat în rapoartele precedente – și cred că poziția Comisiei Europene este clară – că atunci când e vorba de oficiali care dețin funcții legislative, executive, administrative sau juridice, trebuie să se supună regulilor în materie de corupție și conflict de interese. Principiul potrivit căruia toți cetățenii sunt egali în fața legii este foarte important pentru CE”, a spus Gray.

Poziția anglo-saxonă

 

Au urmat apoi pozițiile publice exprimate de ambasadele Marii Britanii și Statelor Unite, care au urmat aceeași notă, dar pe un ton mult mai dur. Ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris, s-a declarat îngrijorat de modificările aduse Codului penal de Camera Deputaților, subliniind că, în opinia sa, ANI și DNA sunt „motorul reformei în viața publică din România”.

„Eu sunt îngrijorat de această problemă. Cred că ANI și DNA au avut realizări foarte importante pentru România. De fapt, aceste instituții sunt motorul reformei în viața publică din România și este important că și ANI și DNA au sprijinul din partea tuturor, inclusiv sprijinul din partea politicienilor. Eu sper că vom avea de la Parlament un angajament consistent în sprijinul pentru lupta împotriva corupției”, a declarat miercuri Martin Harris.

La rândul ei, Ambasada SUA la București a considerat că amendamentele la Codul penal adoptate în Camera Deputaților ar reprezenta un „pas înapoi pentru România” și a calificat „descurajant” faptul că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare.

„Un principiu de bază al democrației arată că toți oamenii sunt egali în fața legii. Amendamentele la Codul penal adoptate ieri în Camera Deputaților ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere și nicio ocazie pentru ca reprezentanții autorității judecătorești sau membrii societății civile să se pronunțe în legătură cu amendamentele propuse”, se arată în răspunsul Ambasadei SUA la solicitarea Agerpres.

Potrivit misiunii diplomatice americane, „această acțiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenței și ale statului de drept și este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României”.

 

Antonescu vede normalitate

 

De cealaltă parte, președintele Senatului, Crin Antonescu, nu vede nicio problemă în modificările aduse Codului Penal. “Parlamentarii nu sunt funcționari publici, erau asimilați funcționarilor. Nu înseamnă că parlamentarii au superimunitate, cum a titrat presa azi. Nu poate face un parlamentar abuz în serviciu. Nu văd nici o problemă; probabil că vom avea iar noi discuții propagandistice”, a declarat marți Antonescu.

Miercuri, al doilea om în stat a revenit, pe un ton mai diplomatic, dar pe aceeași linie, după ieșirea publică a Ambasadei Olandei: „Cred că este normal ca ambasada Olandei să se informeze, cred că este normal ca noi, reprezentanții Camerei Deputaților (…) să informeze la rândul lor ambasadele îngrijorate și să vadă la rândul lor că nu e niciun motiv de îngrijorare, în sensul acesta”, a spus Antonescu.

Premierul Victor Ponta nu a făcut nicio declarație publică despre votul de marți din Camera Deputaților.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

sixteen + 1 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>