Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Criza din Grecia este aproape să explodeze din nou. Nu doar Germania, dar și toate țările Uniunii Europene implicate în programul de asistență financiară, se plâng, la unison cu Fondul Monetar Internațional, de totala lipsă de cooperare din partea Executivului de la Atena.

Grecia

Wolfgang Schauble: ”Orele sunt numărate pentru Grecia”

“Eu și toți cei care urmăresc asta avem impresia că timpul este limitat pentru Grecia”, a declarat ministrul german de finanțe, Wolfgang Schauble, citat de Agerpres. El spune că devine “din ce în ce mai dificil de găsit soluții” la problemele Atenei, a cărei visterie este goală.

 Relațiile dintre Germania și Grecia s-au înrăutățit

“Va fi din ce în ce mai dificil de găsit soluții, asta este marea preocupare”, a adăugat ministrul german în cadrul conferinței de presă de prezentare a proiectului de buget pe 2016 și în ajunul summitului european de la Bruxelles și într-un moment în care spectrul unei ieșiri a Greciei din zona euro reîncepe să agite spiritele. Wolfgang Schauble a refuzat să-și asume responsabilitatea pentru deteriorarea relațiilor între Berlin și Atena, care au ajuns la nivelul cel mai scăzut după ce guvernul grec s-a plâns de afirmațiile ministrului de finanțe german.“Nu este vorba despre Grecia împotriva Germaniei”, a spus el, “ci despre a menține, împreună, stabilitatea zonei euro”. Schauble a mai afirmat că nu are cunoștință să fi făcut vreo declarație nepoliticoasă la adresa vreunui om politic grec. La rândul său, ministrul economiei, Sigmar Gabriel a cerut o dezbatere rațională în acest caz asigurând de respectul său pentru ceea ce a îndurat populația Greciei în ultimii ani.

FMI acuză lipsa de cooperare

Grecia

Premierul Tsipras pare incapabil să scoată economia Greciei dintr-un mare impas

Fondul Monetar Internaţional (FMI), care a început săptămâna trecută discuţii tehnice cu autorităţile de la Atena privind programul de asistenţă financiară, consideră că Grecia este cel mai necooperant stat cu care a lucrat în cei 70 de ani de la înfiinţarea instituţiei, relatează Mediafax. Inspectorii tehnici ai FMI şi reprezentanţi ai celorlalţi doi mari creditori ai Greciei, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, au acuzat guvernul de la Atena că nu se ţine de cuvânt în privinţa măsurilor agreate la finele lunii februarie, când creditorii au aprobat prelungirea cu patru luni a pachetului de finanţare acordat Greciei.

Experţii FMI au declarat că atitudinea Greciei faţă de creditori este inacceptabilă, iar mai mulţi inspectori financiari din Germania au comparat eforturile echipei pentru a convinge guvernul elen să întocmească un program riguros de politici economice cu “încercarea de a călări un cal mort”. Statele Uniunii Europene sunt din ce în ce mai îngrijorate că lipsa de cooperare a guvernului condus de Alexis Tsipras pentru găsirea unei soluţii în privinţa datoriilor Greciei ar putea forţa ţara să părăsească zona euro, în condiţiile în care Tsipras refuză să adopte măsuri care să deblocheze noi fonduri din pachetul extern de 240 de miliarde de dolari. Datoriile totale ale Greciei se ridică în prezent la aproximativ 315 miliarde de dolari.

Comisia Europeană, în alertă

Grecia

Jean-Claude Juncker se declară îngrijorat

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat și el îngrijorarea, miercuri, la Bruxelles. “Rămân îngrijorat, nu sunt mulțumit de progresele realizate în cursul ultimelor zile și aș vrea ca și unii și ceilalți să se trezească”, a spus el.

Discuțiile tehnice s-au înmulțit în ultimele zile la Bruxelles și la Atena pentru a avansa în programul de reforme al Greciei și a găsi soluții la problemele cu lichiditățile ale acestei țări, dar ele întâmpină serioase dificultăți, notează AFP. “Trebuie să găsim condiții acceptabile pentru toți”, a apreciat la rândul său Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice. Juncker s-a referit la condițiile puse de Eurogrup pe 20 februarie, când s-a decis prelungirea până la finalul lui iunie a programului de finanțare a Greciei în schimbul reformelor care vor fi stabilite până la sfârșitul lui aprilie.

Întâlnire crucială joi

Tsipras se va întâlni joi, 19 martie la un summit european cu cu preşedintele BCE Mario Draghi, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande şi preşedintele CE Jean-Claude Juncker pentru a încerca să ajungă la un compromis politic ca să dezamorseze situaţia actuală.

Între timp, guvernul de la Atena se străduieşte să găsească fonduri pentru plata unor datorii de peste 2 miliarde de euro scadente la finele săptămânii.

Marţi, guvernul a înaintat Parlamentului un plan de creştere a lichidităţilor care include stimulente ca restanţierii să-şi plătească taxele înainte de 27 martie, când autorităţile trebuie să asigure fondurile de salarii şi pensii.

Miercuri, Grecia a atras 1,3 miliarde de euro prin vânzarea de certificate de trezorerie pe 13 săptămâni, la un randament în stagnare. Emisiunea va fi redeschisă joi pentru o sesiune de licitaţii non-competitive, la care autorităţile vor să vândă titluri de încă 300 de milioane de euro.

Banii vor fi folosiţi pentru rostogolirea unor certificate pe termen scurt de 1,6 miliarde de euro, care ajung la scadenţă vineri.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

3 × two =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>