Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

GreciaÎn Grecia are loc duminică un referendum crucial pentru soarta ţării. Grecii au de ales între a strânge cureaua, aşa cum cer creditorii internaţionali, şi a ieşi din zona euro, fapt ce ar arunca ţara într-un haos comparabil cu cel din perioada războiului civil sau din cea a dictaturii coloneilor. Premierul iresponsabil Alexis Tsipras l-a depăşit cu brio pe omologul său român Victor Ponta în ceea ce priveşte alegerile din străinătate – pur şi simplu n-a organizat nicio secţie de votare în afara ţării!

UPDATE Grecia a spus „nu”

Peste jumătate dintre cei care au participat la referendumul de duminică din Grecia au spus „nu” Europei. Sondajele de opinie de la Atena, citate de presa internaţională, indică un scor de 51-53% împotriva acceptării condiţiilor puse Greciei de creditorii internaţionali pentru semnarea unui acord referitor la plata datoriilor.

„Nimeni nu poate ignora determinarea unui popor de a-și lua destinul în propriile mâini”, a clamat, bombastic, premierul grec Alexis Tsipras, după ce a votat la referendumul pe tema propunerii de acord a creditorilor internaționali ai Greciei.

„Voința Guvernului poate fi ignorată de mulți. Dar voința poporului nu poate fi ignorată de nimeni”, a spus Tsipras, după ce a votat în circumscripția sa electorală din cartierul Kipseli, din nordul Atenei.Grecia

El a subliniat faptul că „astăzi (duminică – n.red.) poporul grec trimite un mesaj cum că și-a luat destinul în propriile mâini, că democrația învinge teama, hotărârea învinge propaganda fricii”. Într-o circumscripție electorală plină până la refuz de camere de luat vederi și în aplauzele concetățenilor săi, Tsipras, îmbrăcat cu o cămașă albă și pantaloni gri (evident, de firmă, aşa cum îi stă bine unui comunist adevărat) a lansat un mesaj și Uniunii Europene, afirmând că votul de duminică din Grecia reprezintă „un mesaj al hotărârii nu doar de a rămâne în Europa, ci și de a trăi cu demnitate în Europa”.

Asta în ciuda faptului că Guvernul său a făcut campanie pentru un „nu” la referendumul al cărui rezultat va fi crucial pentru viitorul primului guvern al stângii radicale din Uniunea Europeană, dar și pentru rolul Greciei în Europa. Tsipras s-a declarat optimist în legătură cu rezultatul votului. „Astăzi este o zi de sărbătoare pentru că democrația este o sărbătoare. Sunt încrezător că mâine vom deschide o cale către toate popoarele Europei”, a spus Tsipras.

La rândul său, partenerul de coaliție al lui Alexis Tsipras și liderul partidului naționalist Grecii Independenți, Panos Kamenos, a declarat că „poporul nu se teme” și nu va ceda în fața „minciunilor” colportate de unii „analiști” cu privire la impozitarea depozitelor bancare.

Kamenos a făcut astfel aluzie la un articol publicat de cotidianul britanic Financial Times în ajunul referendumului, potrivit căruia Guvernul elen ar intenționa să impoziteze cu 30% depozitele de peste 8.000 de euro deținute de cetățenii greci pentru a asigura fondurile necesare băncilor din țară. „Poporul nu se teme. Să nu uităm că democrația s-a născut în Grecia”, a spus Kamenos, care şi el a votat la Atena.

Opoziţia îndeamnă pentru un „da” la referendumul din Grecia

Grecia

Antonis Samaras

Din tabăra opoziţiei lucrurile se văd cu totul altfel. Câțiva foști prim-miniștri eleni, toți partizani ai unui „da” la referendumul din Grecia, au votat duminică, la primele ore ale dimineții, în favoarea propunerii de acord formulată de creditorii internaționali ai țării.

Printre primii care au votat la Atena s-a numărat fostul prim ministru social-democrat Georgios Papandreou, care şi-a exprimat opţiunea la urne la scurt timp după deschiderea circumscripțiilor electorale, la ora locală 7,00. Papandreou a subliniat necesitatea ca Grecia să rămână în „inima” Europei și a susținut că țara sa are nevoie de schimbări profunde, care necesită un sprijin din partea partenerilor săi. Doar când se vor fi încheiat aceste schimbări, Grecia „va putea spune nu planurilor de salvare și va putea fi independentă”, a spus Papandreou la ieșirea de la vot.

Tot la primele ore ale dimineţii s-a prezentat la vot a fost și ex-premierul conservator Kostas Karamanlis, care însă nu a făcut declarații la ieșirea de la urne. Un alt fost prim-ministru care a venit devreme la vot a fost conservatorul Antonis Samaras, care a votat în circumscripția sa din localitatea Pilos, în sudul Peloponesului. „Astăzi, grecii decid soarta țării noastre. Dacă votăm <da> în Grecia votăm <da> pentru Europa”, a spus liderul partidului Noua Democrație, după ce și-a exprimat opţiunea electorală.

Acalmia din insule

Dacă în Atena, Salonic şi alte mari oraşe agitaţia este cuvântul de ordine, nu acelaşi lucru se poate spune despre zonele turistice şi, mai ales, insulele din Grecia.Grecia

Corespondentul nostru în staţiunea Vasiliki din Lefkada, Petre Ghika. Mai că n-a avut ce să ne transmită. „Aici e foarte multă liniște. Pe grecii din stațiuni nu-i prea interesează de referendum. Se simte agitația doar la TV. Pe orice canal deschizi televizorul, sunt dezbateri/știri despre referendumul din Grecia”, ne-a transmis Petre, care ne-a promis că va reveni cu mai multe amănunte în cursul serii de duminică.

El a precizat că poate singura schimbare perceptibilă în Lefkada este afluxul de turiști mult mai mic decât în alţi ani, în condiţiile în care mulți străini și-au anulat rezervările, speriați de situația din Grecia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

3 − 3 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>