Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

crin-antonescuAnunţul făcut luni de preşedintele PNL, Crin Antonescu, privind decizia USL de a organiza referendumul pentru revizuirea Constituţiei simultan cu alegerile europarlamentare a împărţit în două clasa politică. Doar USL susţine ideea, în vreme ce toate celelalte partide parlamentare se opun.

Informaţia a venit întâi „pe surse”, apoi Crin Antonescu a aruncat bomba: referendumul pentru revizuirea Constituţiei va fi organizat la finele lunii mai, simultan cu scrutinul pentru alegerea deputaţilor europeni. Şi nu a fost vorba de o vorbă aruncată de preşedintele PNL, ci de o decizie luată în cadrul şedinţei USL.

Anunţul a provocat o adevărată furtună pe scena politică românească, aceasta fiind împărţită în două – partidele din USL susţin decizia, toţi ceilalţi o contestă. Însă nici partizanii deciziei luate luni nu pot să nu admită că va fi foarte greu de trecut pragul de prezenţă de 50% pentru validarea referendumului.

Susţinătorii din arcul guvernamental

Vicepreședintele liberal Ciprian Dobre, liderul PNL Mureș, a declarat că referendumul pentru modificarea Constituției, anunțat după reuniunea liderilor USL, va fi foarte greu de trecut, din cauza faptului că va fi organizat după vechea lege.ciprian dobre

„Trebuie subliniat faptul că acest referendum va fi unul care va trebui să respecte vechea legislație, adică cea de prag al validării cu 50% din numărul persoanelor înscrise pe lista de vot, ceea ce, cel puțin pentru mine, este foarte clar, este un referendum foarte greu de trecut, în sens pozitiv, pentru validarea Constituției. E categoric un impediment”, a spus Dobre. El consideră că organizarea referendumului pentru modificarea Constituției împreună cu alegerile pentru Parlamentul European ar putea crește interesul alegătorilor pentru scrutinul european.

La rândul său, Aurelia Dobre, vicepreședinte al organizației de femei a PSD, consideră că organizarea alegerilor europarlamentare împreună cu referendumul va aduce economii la buget și nu va incomoda populația în exprimarea votului. „Constituția trebuie modificată și organizarea referendumului pentru modificarea acesteia în același timp cu alegerile europarlamentare nu cred că este de natură să incomodeze populația care se prezintă la vot pentru că vor fi doar două voturi de dat. În plus, prin acest mod de organizare, se vor face reduceri ale cheltuielilor din bugetul de stat privind organizarea celor două procese de exprimare a votului’, a spus Aurelia Dobre, citată de Agerpres.

Contestatarii din opoziţie

Şi susţinătorii ideii s-au cam terminat. Prim-vicepreședintele democrat-liberal Cătălin Predoiu a anunţat că PDL respinge categoric decizia USL privind comasarea alegerilor europarlamentare cu referendumul pentru revizuirea Constituției.

Catalin-Predoiu„Decizia de a comasa alegerile europarlamentare cu revizuirea Constituției arată că primul-ministrul și președintele Senatului, Victor Ponta și Crin Antonescu, nu au nici cea mai mică considerație nici pentru alegerile europarlamentare, nici pentru Constituție. Amestecarea celor două teme doar de dragul de a obține nominalizarea la Președinție de către Crin Antonescu arată nu numai frica acestuia de a-și pierde candidatura, ci și caracterul practic fără niciun fel de considerație față de interesele românilor. Nu putem accepta și respingem categoric această comasare”, a declarat Cătălin Predoiu.

Nici Deputatul PDL Elena Udrea nu agreează decizia luată de conducerea USL. Ea a declarat pentru Mediafax că prin hotărârea USL de comasare a referendumului pentru modificarea Constituţiei cu europarlamentarele premierul Victor Ponta „a găsit soluţia de a muta atenţia anunţând o altă împăcare cu Crin Antonescu”.

Totodată, Elena Udrea crede că USL nu va reuşi la referendum să atingă pragul necesar pentru prezenţă. „Prin comasarea referendumului de modificare a Constituţiei cu europarlamentarele, Victor Ponta reuşeşte după mine să iasă din clinciul în care se afla de o lună, a găsit soluţia de a muta atenţia anunţând o altă împăcare cu Crin Antonescu, nu va fi ultima. Dacă nu vor fura la referendum nu cred că vor atinge pragul necesar pentru prezenţă”, a precizat Udrea.

La rampă, mai exact pe Facebook, a ieşit şi europarlamentarul Elena Băsescu, care a criticat dur intenţia coaliţiei de guvernământ de a comasa referendumul pentru Constituţie cu alegerile europarlamentare.

“Intenţia comasării referendumului de modificare a Constituţiei cu alegerile europarlamentare reprezintă o nouă dovadă a lipsei de respect pe care o are ‪‎USL faţă de instituţiile ‎UE şi drumul european al ‎României”, a scris ea. Potrivit acesteia, comasarea celor două evenimente ar da peste cap întreaga logică a campaniei pentru ‪europarlamentare. Mai mult, susţine europarlamentarul, propunerea va fi primită extrem de negativ la ‎Bruxelles, fiind o tentativă de subminare a legitimităţii Parlamentului European.

Şi UDMR şi PPDD sunt contra

Împotriva deciziei USL s-au declarat şi udemeriştii. „Eu cred că nu este o idee bună şi nu este o iniţiativă bună din multe puncte de vedere, nici tehnic şi nici politic nu cred că aceste două tipuri trebuie suprapuse: europarlamentare cu referendum pentru Constituţie. Există o recomandare ca europarlamentarele să nu fie organizatekelemen-hunor împreună cu alte voturi, pentru parlamentul naţional, pentru autorităţile locale sau referendum, fiindcă dacă se face aşa ceva, atunci, sigur, temele europene vor fi puse în paranteză. Oricum, din acest punct de vedere există o problemă nu numai în România, peste tot în UE temele europene privind viitorul UE nu prea se discută. Dar, asta este o recomandare. Sigur, recomandările într-un club de elită nu sunt obligatorii, dar se cam respectă”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Nici PPDD nu consideră „senzaţional” un astfel de mecanism. Preşedintele PPDD, Simona Man, susţine că organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei simultan cu alegerile europarlamentare contravine deciziilor comunităţii europene.

„Eu sper să fie totuşi doar o propunere, şi să nu fie o decizie, aceea ca alegerile pentru Parlamentul European să fie organizate în acelaşi timp cu referendumul pentru modificarea Constituţiei. Aşa cum ştim cu toţii, Parlamentul European a cerut ca alegerile europarlamentare, care sunt o dată la cinci ani, să nu se suprapună cu alte alegeri care au loc în ţară. Alegerile europarlamentare sunt în aceeaşi zi în toate ţările membre şi eu cred că decizia europeană că aceste alegeri nu ar trebui să se suprapună cu niciun fel de alte alegeri trebuie respectată şi în România. Nu cred că este normal să facem astfel de haiducii şi să facem noi notă discordantă de la ceea ce face o întreagă Europă dacă vrem să fim cu adevărat europeni”, a spus Simona Man.

Mesajul lui Cristian Pârvulescu

Cristian-PirvulescuPolitologul Cristian Pîrvulescu crede şi el că ideea nu este tocmai strălucită: „Nu sunt unul dintre cei care cred că este bine să se organizeze referendum la data alegerilor. Ele ar trebui să fie diferite, pentru că problemele de dezbatere sunt diferite. Pot să înțeleg argumentele legate de oportunitate, pe de altă parte, dat fiind că prezența la alegerile europene este scăzută — o prezență de 50% și peste este greu de realizat, dar nu imposibil, în condițiile în care partidele se vor mobiliza pentru asta. Dezbaterea pentru europene va fi în mare măsură marginalizată de dezbaterea legată de modificările constituționale. Asta este evident”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

20 − one =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>