Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

ukraine-nagybereg-mapCriticată la Bruxelles, aplaudată la Moscova. Decizia Kievului de a renunța la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană a dat naștere unor opinii contrare de-o parte și de alta a continentului.

 

Uniunea Europeană și-a exprimat „dezamăgirea”, în vreme ce la Kremlin se deschideau sticlele de șampanie (sau, poate, de vodcă) pentru a marca o nouă victorie a presiunilor politice, dar mai ales economice făcute de Federația Rusă asupra Ucrainei.

„Este o dezamăgire, nu numai pentru UE ci, credem, și pentru poporul ucrainean”, a declarat reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, Cahetrine Ashton, imediat după suspendarea de către Kiev a procesului de pregătire a acordului de asociere, care ar fi trebuit semnat la summit-ul de la Vilnius.

Schimbarea cu 180 de grade a atitudinii Kievului i-a luat prin surprindere și pe oficialii europeni care se aflau în capitala ucraineană. „Misiunea noastră se încheie aici. Este păcat că ea se încheie fără semnarea unui acord. Este o decizie a Ucrainei, și nu a Europei”, a spus cu amărăciune emisarul european Aleksander Kwasniewski, care se afla în misiune la Kiev cu fostul șef al Parlamentului European Pat Cox. Fostul președinte polonez a încercat să nu dramatizeze prea mult situația, spunând că, de fapt, este o cerere de pauză în cadrul negocierilor, pentru a pune la punct chestiunile economice în Ucraina.

Și președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a asigurat că Ucraina are în continuare intenția de a asemna acordul de asociere cu Uniunea Europeană, însă insistă pe obținerea unui ajutor financiar pentru facilitarea apropierii țării sale de UE. El a calificat drept „umulitoare” suma de 600 milioane de euro propusă de UE.

Și totuși, Ianukovici nu spunea decât o parte din adevăr. Potrivit diplomaților europeni, se ajunsese la un compromis, care-i permitea Ucrainei o semnătură „pe termen mediu”, însă președintele a refuzat și această variantă. „Consider că este o înfrângere pentru Ucraina”, a spus Dalia Grybauskaite, președintele Lituaniei, țară care exercită în prezent președinția UE.

În încercarea de a-și justifica decizia de a anu semna acordul de asociere, președintele ucrainean le-a spus omologilor săi europeni că țara sa are nevoie să obțină asistență macroeconomică, să restabilească o relație de lucru cu Fondul Monetar Internațional și cu Banca Mondială, „în termeni acceptabili”, să obțină revizuirea deciziei UE de a limita unele importuri din Ucraina și să primească ajutor pentru modernizarea rețelei de gazoducte.

Invocând dificultățile economice ale țării sale, în special tarifele ridicate pe care trebuie să le plătească Federației Ruse pentru importurile de gaze naturale, Viktor Ianukovici a venit cu o propunere năstrușnică – începerea negocierilor trilaterale Rusia-Ucraina-Uniunea Europeană. Propunerea a fost imediat respinsă de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. „Epoca suveranității limitate s-a dus de mult”, a spus el, făcând aluzie la doctrina sovietică de politică externă utilizată pentru a justifica intervenția armată de la Praga din primăvara lui 1968.

Mult mai la est, la Kremlin, decizia Ucrainei a provocat opinii în oglindă față de cele ale responsabililor europeni. Aspirațiile europene ale Kievului nu sunt deloc văzute cu ochi buni de Moscova, care refuză să accepte că această republică ex sovietică ar putea ieși din zona sa de influență, acuzând UE că face presiuni asupra Ucrainei, pentru a alege între Rusia și Occident.

Șeful Comisiei de Afaceri Externe al Dumei (camera inferioară a Parlamentului rus), Alexei Pușkov, a acuzat Uniunea Europeană că „dă ultimatumuri Ucrainei”, că „exercită un dictat” și că tratează fosta republică sovietică „ca și cum ar fi o cvasicolonie”.

Cu doar o zi înainte, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, denunțase o presiune „nerușinată” din partea UE asupra Ucrainei. La rândul său, consilierul economic al Kremlinului, Serghei Glaziev, a fluturat posibilitatea unei cooperări economice de „zeci de miliarde de dolari” în cazul în care Kievul renunță să se asocieze la UE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

thirteen + 10 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>