Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

comisar europeanPostul de comisar european care îi va reveni României în Comisia prezidată de luxemburghezul Jean-Claude Juncker pare din ce în ce mai derizoriu. După ce, la București, nominalizarea a alunecat de la Dacian Cioloș la Corina Crețu, se pare că opțiunile viitorului șef al Comisiei Europene nu coincid cu socoteala făcută pe malurile Dâmboviței. Pesedista Corina Crețu ar urma să primească un post de comisar european pentru Ajutor Umanitar, poziție net inferioară celei deținute de Dacian Cioloș – Agricultura, în actuala Comisie Barroso. Între timp, desemnarea viitorului comisar european al României bagă dihonia în ACL, doi liberali de frunte – Ramona Mănescu și Sorin Frunzăverde – fiind acuzați de Cătălin Predoiu că o susțin pe Corina Crețu.

Un corespondent de la Bruxelles a intrat în posesia unei organigrame provizorii a viitoarei Comisii Europene. În acest document, România este trecută cu „Creţu/Cioloş”, pentru portofoliul Humanitarian Aid, mult sub cel râvnit, de Politici Regionale, în chenarul căruia este trecut actualul comisar croat pentru Protecţia Consumatorilor, relatează Gândul.

Ziaristul Georgi Gotev, de la Euractiv, a primit ceea ce spune că este o organigramă provizorie a Comisiei Juncker, datată 2/9/2014. În această organigramă, care ar fi a şasea versiune, în dreptul României nu este trecut portofoliul pentru care a negociat, conform premierului, în ultimele luni: Politicile Regionale. În schimb, românii sunt trecuţi la portofoliul de Ajutor Umanitar, deţinut în prezent de Bulgaria, prin Kristalina Gheorghieva.

Ceea ce este și mai surprinzător constă în faptul că, în această organigramă a colegiului comisarilor, România are în continuare trecuţi cei doi candidaţi, cu toate că Dacian Cioloş, comisar pentru Agricultură, a ieşit din cărți.

Actualul comisar european pentru Protecţia Consumatorilor, croatul Neven Mimica, este trecut în dreptul portofoliului Politicilor Regionale, ceea ce ar fi o surpriză, deoarece se credea că principala contracandidată a Corinei Creţu va fi ministrul ceh al Dezvoltării Regionale, Vera Jourova.

Dacă acest document se va dovedi valabil şi în momentul în care Juncker îşi va anunţa echipa, polonezii vor primi, prin Elzbieta Bienkowska, cunoscută în Europa drept „eroina fondurilor europene”, funcţia de vicepreşedinte al Comisiei şi portofoliul de Buget şi Control Financiar. Asta în condițiile în care Polonia va da, prin premierul Donald Tusk, următorul preşedinte al Consiliului European.

Blaga și Johannis l-au pârât pe Ponta lui Juncker

Eforturile opoziției de la București de a împiedica nominalizarea Corinei Crețu pentru funcția de comisar european se pare că nu au avut niciun efect la Bruxelles. Vasile Blaga şi Klaus Iohannis, liderii ACL, au trimis miercuri o scrisoare preşedintelui ales al CE, Jean-Claude Juncker, şi liderului PPE, Joseph Daul, prin care semnalau că nominalizarea Corinei Creţu pentru funcţia de comisar european s-a făcut prin încălcarea legii. Cei doi au argumentat că eurodeputatul nu a fost audiat în Parlament.comisar european

Iritat la culme, proaspăt întors din China, premierul Victor Ponta i-a acuzat pe Vasile Blaga şi pe Klaus Iohannis că vor să saboteze România şi că el a obţinut „cel mai bun portofoliu posibil pentru România”. Numindu-i „Păcală şi Tândală”, „politruci” Ponta a declarat că, dacă România nu primeşte Politicile Regionale, va fi vina lui Blaga şi Iohannis. Totuși, premierul a admis că nu l-a informat pe preşedintele Băsescu despre negocierile cu Juncker, lăsându-l pe şeful statului să afle direct la Consiliul European că România are doi candidaţi – Dacian Cioloş şi Corina Creţu: „Am reuşit să-l ţin deoparte pe domnul Băsescu”.

Dihonia din interiorul ACL pentru funcția de comisar european

Dincolo de sfada între palate, și în înteriorul opoziției au apărut fricțiuni. Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte al PDL, i-a critică pe liberalii Ramona Mănescu şi Sorin Frunzăverde după ce aceştia şi-au declarat sprijinul pentru desemnarea Corinei Creţu drept comisar european.

comisar european„Dl Frunzăverde şi dna Mănescu ar face bine să consulte conducerea ACL înainte să-şi declare sprijinul pentru doamna Corina Creţu”, a scris Predoiu pe Facebook.

„Trei lideri ACL au precizat o poziţie critică foarte clară faţă de conduita lui Ponta în chestiunea propunerii Comisarului European din partea României. Este vorba de co-preşedintele Blaga, de vicepreşedintele PPE, dna Boagiu şi de subsemnatul. Declarând intempestiv şi de capul lor sprijin pentru socialista Corina Creţu, dl Frunzăverde şi dna Mănescu îl validează indirect pe Ponta. Eu nu sunt de acord cu această poziţie a lor. Dacă unii ies la atac la Ponta şi altii joacă la ofsaid, pretextând constructivismul politic, o să ajungem în şanţ”, spune Predoiu.

Ramona Mănescu, europarlamentar PNL, a declarat într-un interviu că forţele politice din România trebuie să-şi unească toate eforturile pentru a o susţine pe Corina Creţu pentru postul de comisar european. Şi Sorin Frunzăverde s-a declarat de acord cu nominalizarea Corinei Creţu pentru postul de comisar european.

1 comentariu

  1. Pingback: Băsescu: Ponta s-a speriat de o glumă cu portofoliul Corinei Crețu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

seventeen − seven =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>