Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

şantajul lui David CameronDupă ce popularii, de dreapta, au câştigat fără drept de apel euroalegerile, întreaga Europă se confruntă cu şantajul lui David Cameron, premierul Marii Britanii. Declarativ, Cameron nu-l vrea în ruptul capului la şefia Comisiei Europene pe luxemburghezul Jean-Claude Juncker, chiar dacă acesta este candidatul formaţiunii care a obţinut cel mai mare scor electoral. În spatele acestei poziţii „intransigente” se ascunde însă un şantaj în adevăratul sens al cuvântului, britanicii dorind, de fapt, să obţină poziţii cheie la nivelul Executivului comunitar.

Premierul britanic pune la îndoială însuşi caracterul democratic al alegerilor europene, pentru a putea revendica (şi obţine) posturi importante în cadrul viitoarei Comisii Europene, potrivit informaţiilor obţinute de EurActiv.

 Cel mai virulent atac al Londrei

Atacurile lui Cameron la adresa lui Juncker nu au contenit în ultimele săptămâni, însă vineri ele au atins apogeul. Într-o scrisoare deschisă adresată cancelarului german Angela Merkel, David Cameron a lansat cel mai dur atac de până acum la adresa candidatului Partidului Popular European.

“Domnul Juncker nu s-a aflat pe niciun buletin de vot, nu a fost candidat în niciun loc și nu a fost ales de nimeni. A accepta un astfel de demers ar fi extrem de dăunător pentru Europa și ar aduce atingere legitimității democratice a UE, în loc să o consolideze”, a apreciat șeful guvernului de la Londra.

Liderul britanic a adăugat că prezenţa la vot a înregistrat o scădere în majoritatea statelor membre, argument contestabil, deoarece participarea la urne a fost mai mare decât în 2009.

Citeşte şi: David Cameron: numirea lui Juncker la şefia CE, un nonsens

Însă acest atac la baionetă, cel mai dur după euroalegerile încheiate la 25 mai, pare a avea un obiectiv mai puţin expus publicului: adjudecarea posturilor-cheie în cadrul viitoarei Comisii.

 „Super-comisarul” Andrew Lansley

Primul ministru britanic îşi doreşte ca Andrew Lansley, viitorul comisar britanic, să obţină postul de vicepreşedinte al Executivului european. Astfel, Lansley ar putea superviza un grup de comisari, inclusiv cei ai pieţei comune, concurenţei şi energiei. În fapt, un post de „super-comisar”.Andrew Lansley, şantajul lui David Cameron

În plus, Londra pretinde ca postul de secretar general al Comisiei să-i revină tot unui britanic şi a indicat şi alte două cereri „secundare”. Această funcţie este ocupată în momentul de faţă de irlandeza Catherine Day.

Andrew Lansley, preşedintele camerei inferioare a Parlamentului de la Londra, este un „eurosceptic moderat” şi va fi viitorul reprezentant britanic în cadrul Comisiei Europene.

În schimb, David Cameron s-a arătat dispus, potrivit unor surse, să-l accepte pe Jean-Claude Juncker, candidatul Partidului Popular European, la preşedinţia CE, chiar dacă „nimeni nu a votat pentru el în Marea Britanie”. Disensiunile datează din 2009, când britanicii au părăsit PPE pentru a-şi înfiinţa propriul grup al Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (CRE). Niciun membru al PPE nu şi-a mai făcut de atunci campanie la europene dincolo de Canalul Mânecii.

Totodată, David Cameron l-a categorist pe Jean-Claude Juncker drept „un om al trecutului” şi l-a descris ca o peroană care nu est aptă să conducă UE pentru următorii cinci ani. Jean-Claude Juncker nu a apelat la legea talionului, ci a preferat să-i propună premierului de la Londra „un acord just pentru Marea Britanie”, în cadrul renegocierii adeziunii sale la UE.

Manfred Weber, imun la şantajul lui David Cameron

Manfred Weber, şantajul lui David CameronŞi totuşi, primul ministru britanic tinde spre un compromis pentru nominalizarea lui Jean-Claude Juncker. În cadrul unei conferinţe de presă susţinute pe 12 iunie, Manfred Weber, preşedintele grupului PPE din cadrul Parlamentului European, a explicat că se aşteaptă ca preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, să-l desemneze pe Jean-Claude Juncker. În plus, acesta are mari şanse să obţină majoritatea de voturi în PE, pe 15 sau 16 iulie.

După o întrevedere cu Harman Van Rompuy, Manfred Weber a repetat că Londra nu a apelat la dreptul de veto în ce priveşte alegerea preşedintelui Comisiei. Potrivit procedurilor prevăzute de tratatele comunitare, pentru desemnarea unui candidat este nevoie de o majoritate de cel puţin 55% a statelor membre, care să reprezinte minimum 65% din populaţie. Majoritate care este uşor de obţinut şi fără Regatul Unit.

Potrivit unor surse citate de EurActiv, posibilitatea de a se ajunge la un acord pentru ca Jean-Claude Juncker să-i urmeze lui José Manuel Barroso la şefia Comisiei, fără a se confrunta cu opoziţia britanică, este mai mult ca oricând la îndemnână. Cu toate acestea, unele din marile state membre se feresc să facă prea multe concesii Londrei şi să se trezească cu super-comisarul Andrew Lansley la butoane.

4 comentarii

  1. olariu constantin says:

    Stimati domni ….. Om fi Romani si om si rai si hoti si lenesi dar din toti cei care suntem pe afara mai suntem care muncim platim asigurari …. pe Marea Britanie asi sanctionao drastic din multe puncte de vedere. Cum ar fi discriminarea, cand zici doar de romani si bulgari automat te referi la discriminare, de doar doua tari si nu toate ? Sarbatori fericite !
    Incercati sa faceti locuri de munca cat mai multe, lumea moare de foame.

  2. Pingback: Liderii UE au cedat parțial șantajului lui David Cameron

  3. Pingback: Merkel: "Nu va fi o dramă" dacă Juncker va fi ales fără unanimitate

  4. Pingback: Merkel îl susţine pe Juncker, dar nici nu vrea să-l supere pe Cameron

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

one + 13 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>