Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Grecia

Când toată lumea inclina să fie ceva mai optimistă în legătură cu situaţia din Grecia, care tocmai plătise, anticipat, 750 milioane de euro către FMI, ministrul de Finanţe de la Atena a aruncat bomba. Grecia mai are doar două săptămâni până să intre în incapacitate de plată – a anunţat luni seara Yannis Varoufakis, la finalul unei întâlniri eşuate cu membrii Eurogrupului, care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Grecia le-a cerut finanţatorilor internaţionali deblocarea rapidă a ultimei tranşe din împrumutul acordat de FMI şi de Uniunea Europeană, însă răspunsul Eurogrupului a rămas negativ. Oficialii europeni spun că Guvernul elen încă nu a demonstrat că este capabil să facă reforme economice.

Grecia are urgentă nevoie de bani pentru a plăti salariile angajaţilor din sistemul public, pensiile şi facturile ajunse la scadenţă. Şi nu vorbim de puţini bani, ci de aproximativ 2,5 miliarde de euro, pe care Atena trebuie să-i găsească până la sfârşitul acestei luni.

Singura soluţie pentru Grecia părea deblocarea unei noi tranşe din împrumutul acordat de creditorii internaţionali, însă noua încercare a Atenei de a convinge Bruxellesul de bunele sale intenţii s-a soldat cu un eşec. „Din păcate, nu am ajuns la o înţelegere. S-a păstrat un climat pozitiv pentru a rezolva asta cât mai repede posibil şi până când lichidităţile să devină o problemă, ceea ce, dacă este să vorbim despre timp, s-ar putea întâmpla în următoarele săptămâni”, a declarat Yannis Varoufakis, ministrul grec de Finanțe.

Creditorii internaţionali recunosc că au fost înregistrate unele progrese în Grecia, însă pentru deblocarea unei noi tranşe din împrumut este nevoie de angajamente clare şi de măsuri de austeritate. O misiune aproape imposibilă pentru Guvernul de extremă-stânga de la Atena, cred mulţi parlamentari germani. „Este foarte greu pentru mine să discut despre subiectul Grecia, pentru că dăm bani, dăm bani şi iar dăm bani”, spune Lars Klingbeil, parlamentar german.

Nemţii spun că sunt contributori importanţi la bugetul UE şi de aceea vor să si ştie exact ce se întâmplă cu banii lor. „Părerea oamenilor despre Grecia este: Iau banii şi, când nu le mai ajung, cer alţi bani. Dar schimbări în ţara lor nu vor să facă”, a punctat Dirk Ulbricht, cercetător la Institutul german de Cercetări Economice, citat de Digi 24.

Pierre Moscovici afişează o notă optimistă vizavi de Grecia

Comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, a încercat să-şi tempereze pesimismul. „Am avut două săptămâni de schimburi mai constructive, care permite o oarecare apropiere a poziţiilor. Acum trebuie să trecem cu hotărâre la etapa următoare, care trebuie să se concretizeze într-un acord cât mai curând posibil”, a scris Moscovici luni seara pe Twitter după reuniunea Eurogrupului.

Grecia

Pierre Moscovici

În cursul dimenţii aceleiaşi zile, Grecia încercase să-şi atragă bunăvoinţa creditorilor, plătind o tranșă de 750 milioane de euro către Fondul Monetar Internațional, cu o zi înainte de scadență.

Duminică, adjunctul directorului Departamentului pentru Europa al FMI, Jorg Decressin, a recunoscut că instituția cu sediul la Washington și autoritățile de reglementare bancară din țările Europei de Sud-Est lucrează la o serie de planuri de rezervă pentru eventualitatea în care Grecia va intra în incapacitate de plată.

În cursul acestor discuții, FMI a cerut autorităților naționale de supervizare din domeniul bancar să se asigure că băncile grecești au suficiente active pe care să le poată transforma în finanțare de urgență de la băncile lor centrale, în cazul în care finanțarea de la băncile mamă din Grecia va fi oprită brusc și, de asemenea, că fondurile de garantare a depozitelor sunt la un nivel suficient.

Până acum, progresele realizate în cursul negocierilor dintre Grecia și creditorii internaționali (Fondul Monetar Internațional, zona euro și BCE) au fost modeste, din cauză că autoritățile de la Atena refuză să adopte măsurile de reducere a pensiilor și reformele de pe piața muncii cerute de creditori, fapt care ar veni în contradicţie cu promisiunile făcute de acestea în perioada alegerilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

five × one =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>