Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Uniunea EuropeanăDupă ce, pe tot parcursul mandatului său, a susţinut apropierea Republicii Moldova de România şi, implicit, de Uniunea Europeană, fostul preşedinte Traian Băsescu a aruncat bomba vineri seara, într-o emisiune televizată. Fostul şef al statului a îndrăznit să spună ceea ce toată lumea gândeşte, dar evită să rostească – Republica Moldova nu va face parte din Uniunea Europeană. Între timp, nici moldovenii nu mai par atât de convinşi de avantajele de a face parte din blocul comunitar, inclinând mai degrabă către Uniunea Vamală a lui Vladimir Putin.

„Neimplicarea la momentul formării Guvernului (de la Chişinău – n.red.) înseamnă o Moldovă pierdută”, a spus Traian Băsescu la Realitatea TV.

Fostul preşedinte a mai spus că Republica Moldova nu va face parte din Uniunea Europeană, precizând că această ţară, în care România a investit mult efort politic, se poate transforma „într-un eşec de proporţii”.

„Noi am investit mult efort politic în Republica Moldova. (…) Republica Moldova nu va fi membră în UE. După lecţia Ucrainei nu se mai face extindere în Est. Balcanii au rămas singura zonă în care UE se mai poate extinde”, a explicat fostul şef al statului, care a adăugat că „Moldova mai poate ajunge în Uniunea Europeană doar prin unire cu România”.

Întrebat dacă crede în unire, Traian Băsescu a spus că „depinde de oamenii politici din fruntea ţării dacă vor aduce argumentele necesare sau nu”. El a mai spus că „Rusia nu va mai da drumul nici Ucrainei, nici Republicii Moldova spre Uniunea Europeană” şi şi-a exprimat convingerea că, după Ucraina, Bruxelles-ul a înţeles că „s-a atins linia roşie pe care Moscova n-o mai acceptă trecută”.

Entuziasmul legat de Uniunea Europeană s-a fâsâit şi la Chişinău

Între timp, entuziasmul legat de Uniunea Europeană s-a domolit serios şi pe malul stâng al Prutului. Un sondaj de opinie dat publicităţii joi relevă faptul că doar 32% dintre cetăţenii moldoveni optează pentru Uniunea Europeană, faţă de cel puţin 50% care preferă aderarea la Uniunea Vamală.Uniunea Europeană

Întrebaţi ce ar alege între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală, 50% dintre cei chestionaţi au ales a doua opţiune, în timp ce 32% au declarat că ar prefera aderarea ţării lor la UE.

De asemenea, sondajul arată că Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) conduce în preferinţele alegătorilor, cu 16%, urmat de Partidul Comuniştilor (PCRM), cu 11,3%, Partidul Liberal (PL), cu 11,1%, şi Partidul Liberal Democrat (PLDM) cu 7,1%. Peste 75% dintre cetăţeni consideră că ţara merge într-o direcţie greşită, arată sondajul, care constată că populaţia Republicii Moldova devine tot mai îngrijorată de situaţia din regiune, având în vedere tensiunile din estul Ucrainei. Potrivit rezultatelor BOP, 20% dintre moldoveni sunt îngrijoraţi de posibilitatea izbucnirii unui război în zonă.

Citeşte şi SONDAJ Doar 32% dintre moldoveni optează pentru Uniunea Europeană

Optimismul lui Andi Cristea

Uniunea EuropeanăLuna trecută, Europeanul.org a realizat un interviu cu eurodeputatul S&D Andi Cristea, una dintre întrebări vizând exact aspiraţia Chişinăului spre Uniunea Europeană şi şansele ca acest lucru să se realizeze.

Mai exact, îl întrebam pe Andi Cristea, care este președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, dacă liderii europeni, ca de altfel şi cei români, nu vând cumva iluzii populaţiei din stânga Prutului, atunci când le promit integrarea europeană. Aceasta în contextul în care este un lucru ştiut că Uniunea Europeană nu va accepta niciodată aderarea unui stat care are trupe ruseşti pe teritoriul său, aşa cum este cazul Republicii Moldova.

Eurodeputatul s-a arătat însă optimist: „Uniunea Europeană nu vinde nimănui iluzii. Acordurile de Asociere cu Republica Moldova și cel de liber schimb sunt pietre de hotar pe drumul Chișinăului spre Bruxelles. Cele două acorduri menționate sunt acorduri pozitive, aduc beneficii cetățenilor, oamenii pot călători liber în UE datorită liberalizării regimului de vize”.

Citeşte şi: INTERVIU Andi Cristea: Rusia foloseşte metoda harponului în Transnistria. „Credeți că e o coincidență că toate țările care au semnat acorduri de asociere cu UE au conflicte înghețate sau în desfășurare pe teritoriul lor?”, se întreabă retoric eurodeputatul

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

5 × four =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>