Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Negocierile anevoioase ale Ucrainei cu privire la plata gazelor au lăsat un gust amar în unele cercuri ale Uniunii Europene, iar cei 28 de membri ai Uniunii au început să se „trezească” pentru a-și apăra mai bine interesele, au declarat surse de rang înalt de la Bruxelles, citate de Euractiv.com.

Acțiuni concertate Ucraina – Rusia?

Ucraina

Ar putea Poroșenko „să facă cărțile” pentru politica Kremlinului?

La aproape un an de la primele proteste de pe „Euromaidan”, care au dus la răsturnarea președintelui pro-Moscova Victor Ianukovici, care respinsese un acord comercial cu UE, au apărut voci la Bruxelles care se declară deziluzionate de experiența de a ajuta Ucraina.

Există suspiciuni că Ucraina ar abuza de generozitatea UE de a renunța la taxele de import și a sprijini finanțarea aprovizionării Kievului cu gaze din Rusia. Mai mult, o parte din elita Ucrainei ar putea acționa „concertat” cu Rusia, chiar acum când luptele din Estul Ucraine par a escalada din nou.
„Ucrainenii manipulează UE” a declarat pentru Reuters un înalt oficial al UE implicat în negocieri și că „ar putea fi, în anumite secțiuni ale guvernului ucrainean, un interes în acționa concertat cu rușii”.

Ambasadorul Ucrainei „Nonsens absolut”

Astfel de opinii au fost  respinse ca un „nonsens absolut” de către Kostiantyn Yelisieiev, ambasadorul Ucrainei la UE. El a condamnat aceste temeri ale ounora dintre oficiali drept un efect al „propagandei ruse”, și a spus că are încredere deplină în continuarea cooperării cu Uniunea Europeană.
Dacă admirația pentru ucraiunenii de rând care u ieșit în stradă pentru a-și câștiga democrația și prosperitatea este unanimă, clasa conducătoare este privită cu mult mai multă suspiciune. Corupția enemică post-sovietică, putrerea „oligarhilor” și suspiciunile de colaborare a acestora cu presupușii „inamici” de la Moscova, pun la îndoială chiar viitorul sprijinului UE, așa cum se manifestă în prezent.
Aceasta poate insemna termeni mai stricți pentru Kiev, în cadrul viitoarelor negocieri și presiuni mai mari pentru a arăta rezultate rapide în reforma politică și economie.

Criza gazelor: „Vor cere mereu mai mult”

Ucraina

Putin: „Dacă vom observa că partenerii noştri ucraineni vor începe să preia ilegal gaze din conductele noastre destinate tranzitului, atunci vom diminua livrările pe măsura gazului sustras”

Cel mai presant moment pentru președintele ucrainean Petro Poroșenko va fi reluarea discuțiilor cu Moscova și Uniunea Europeană cu privire la livrările de gaze rusești, în urma acordului semnat acum două săptămâni, prin care a obținut o reluare a fluxurilor de gaze pentru iarna. Certurile care au avut loc cu această ocazie au contribuit la creșterea, la Bruxelles, a circumspecției cu privire la relația dintre Kiev și Moscova. „În ciuda sângelui vărsat în partea de est a Ucrainei, ambele (Ucraina și Rusia – n.r.) sunt destul de dispuse să coopereze pentru a șantaja Europa. Nu contează cât de mult le dau, ei vor cere mereu mai mult”, a spus, pentru Euractiv.com, un diplomat senior dintr-un stat al Uniunii Europene.

Tot la capitolul „urgențe” sunt catalogate eforturile pe care trebuie să le depună noul guvern ucrainean pentru a pune în aplicare normele economice și sociale ale UE în legislația națională, măsură necesară în cazul în care un acord de liber schimb va intra în vigoare din 1 ianuarie în 2016.

Liber schimb sau concurență neloială?

În prezent UE a tăiat taxele taxele la importurile din Ucraina, dar Kiev păstrează protecția tarifară pentru propriile afaceri, precum și comerțul liber cu Rusia. Oficialii UE avertizează însă că favoarea unilaterală nu poate dura prea mult timp și că Ucraina trebuie să-și onoreze angajamentele.
„Oligarhii ucraineni au cel mai bun din ambele lumi”, a spus oficialul european, care a mai subliniat că întreprinderile poloneze și agricultori francezi care produc grâu au început să acuze practici comerciale neloiale.
„Am îndoielile mele că implementarea deplină a acordului UE – Ucraina va fi realizată. (…) Cred că în termen de șase luni, UE va negocia din nou cu ucrainenii și rușii, cu ei stând de aceeași parte a mesei […] UE va trezi”, a mai declarat oficialul european, citat de Euractiv. El susține că există o serioasă preocupare de a nu se scrie cecuri în alb în Ucraina într-un moment în care aproape toate țările UE derulează politici de austeritate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

3 × three =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>