Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

unificarea drepteiAtât de cerută la nivel declarativ, unificarea dreptei româneşti pare să prindă contur în urma alegerilor europarlamentare. Ceea ce părea duminică seara, în lumina sondajelor realizate la ieşirea de la urne, a fi o victorie zdrobitoare a stângii, a doua zi dimineaţă s-a dovedit a fi o simplă victorie, fără niciun epitet. Asta pentru că partidele de dreapta din România, chiar aşa fragmentate cum sunt în momentul de faţă, au obţinut doar cu un loc mai puţin în Parlamentul European faţă de singura forţă de stânga, Alianţa PSD-UNPR-PC. Diferenţa o va face actorul Mircea Diaconu. Va reveni el la liberali, se va îndrepta către socialişti sau va rămâne independent, aşa cum a promis în campanie?

Unificarea dreptei româneşti începe de la Bruxelles, nu de la Bucureşti. Totul a pornit de la o răsturnare de situaţie chiar în noaptea care a urmat alegerilor europarlamentare.

 „Mihaela, dragostea mea” reloaded

Nu a fost atât de categorică precum în 2009, când de la „Mihaela, dragostea mea” se ajungea în câteva ore la proclamarea victoriei la prezidenţiale a lui Traian Băsescu. Şi totuşi, noaptea a schimbat calculele politicienilor.unificarea dreptei

De la scoruri de până la 43%, cu cât era creditată Alianţa PSD-UNPR-PC duminică seara de cei care realizaseră exit poll-urile, rezultatele parţiale anunţate luni de Biroul Electoral Central au scăzut procentul la puţin peste 37%. Pentru a respecta adevărul istoric, trebuie precizat faptul că rezultatele anunţate de BEC nu au făcut decât să confirme numărătoarea paralelă a PDL, făcută publică cu ore bune înainte. Şi, niciodată în ultimul deceniu, cel puţin, numărătoarea paralelă a PDL nu s-a înşelat. Nici acum.

Datele oficiale schimbă radical situaţia. Din partea Alianţei PSD-UNPR-PC vor merge la Bruxelles şi Strasbourg 16 persoane. Ce-i drept, cu cinci mai multe faţă de 2009, ceea ce reprezintă un rezultat notabil.

15 eurodeputaţi de dreapta

Winkler, unificarea drepteiPNL a obţinut şase mandate. Democrat-liberalii şi-au înjumătăţit numărul de eurodeputaţi faţă de legislatura care se încheie, revenindu-le cinci fotolii. Lor li se adaugă alte două din partea PMP. Plus alte două pentru UDMR. Cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă (nicidecum ultimul ca număr de voturi), actorul Mircea Diaconu.

Să tragem linie şi să adunăm. La stânga eşichierului politic e simplu – cele 16 mandate pentru PSD şi aliaţii lor. La dreapta avem PDL, PMP şi UDMR, toate membre (sau aspirante, în cazul PMP) ale Partidului Popular European. În plus, PNL este (încă) membru al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), formaţiunea europeană tot de dreapta. În total, 15 europarlamentari de dreapta, faţă de 16 ai stângii. Rămâne independentul Mircea Diaconu. Să fie de dreapta, pentru că a făcut parte din PNL (a fost chiar vicepreşedinte)? Să fie de stânga, pentru că a fost sprijinit puternic de Antena 3, şi implicit de PSD? Deocamdată e independent.

Macazul schimbat de PNL

Luni dimineaţă, a venit cel mai puternic semnal pentru unificarea dreptei româneşti – Crin Antonescu a anunţat că partidul unificarea drepteisău va renunţa la ALDE pentru a se afilia la PPE. ”Orizontul politic care se deschide este stânga — dreapta. În urma consultării și cu mulți colegi, la BPN voi propune ca europarlamentarii PNL să adere la PPE. Este o decizie pe care eu o voi propune și care sper să fie adoptată. Nu ne putem asuma riscul ca Comisia Europeană să fie condusă de un președinte socialist. Există o compatibilitate doctrinară, de orientare strategică,”, a spus Antonescu.

Citeşte şi: Anunţ şoc al lui Crin Antonescu: propun ca PNL să treacă la PPE

Doar câteva ore mai târziu, zis şi făcut. Biroul Permanent Național (BPN) al PNL a decis afilierea la Partidul Popular European.

Şampanie la PPE, dezamăgire la ALDE

Joseph Daul, unificarea drepteiChiar înainte de oficializarea deciziei, când era numai la stadiu de propunere, vorbele lui Antonescu au stârnit bucuria popularilor europeni şi mâhnire în tabăra ALDE.

Președintele PPE, Joseph Daul, a salutat posibila intrare a PNL în familia popularilor. “Suntem gata să începem rapid toate procedurile necesare pentru aderarea partidului la PPE, îndată ce decizia finală este luată de către Partidul Național Liberal”, se arată în comunicatul lui Daul. În scrisoarea adresată lui Crin Antonescu, Daul spune: “Salut anunțul dumneavoastră privind aderarea la PPE. Împărtășim aceeași viziune că avem nevoie de o forță politică de centru-dreaptă puternică pentru o Europa stabilă și puternică. Partidul Național Liberal din România este un partid pro-european care apără valorile europene și este binevenit în familia noastră politică”.

De cealaltă parte, Guy Verhofstadt, liderul ALDE și candidat al acestui grup la șefia Comisiei Europene, și Graham Watson, președintele ALDE, a opinat că, prin decizia de a părăsi grupul liberal și de a merge la PPE, PNL îşi subliniază slăbiciunea.

„Nefericita decizie a președintelui PNL, Crin Antonescu, de a propune Biroului politic al partidului o reorientare către PPE trece cu vederea faptul că, în interiorul grupului ALDE, PNL ar fi una dintre cele mai mari delegații și, în conformitate cu acordurile anterioare, ar deține o poziție importantă în Parlamentul European”, se arată în declarația comună a celor doi. „Aderând la PPE, delegația PNL se va alia cu președintele român Traian Băsescu, alegând astfel să-și evidențieze slăbiciunea în loc să joace un rol în consolidarea Parlamentului European”, se mai arată în document.

Citeşte şi: PNL a decis: trece la PPE. Bucurie la populari, mâhnire la ALDE

Decizia a fost însă luată, iar discuţiile despre unificarea dreptei româneşti pot începe pe bazele afilierii europene. Mai ales că acum, în preajma alegerilor prezidenţiale din toamnă, unificarea dreptei şi stabilirea unui candidat comun pare a fi mai stringentă ca niciodată.

Până acum, doar declaraţii despre unificarea dreptei

Până acum, toţi liderii partidelor de dreapta au subliniat acest imperativ, însă numai la modul declarativ. ”E nevoie stringentă să ne unim în jurul unui proiect care să dea putere opoziţiei la PSD pentru a câştiga prezidenţialele. Cerem paridelor de centru dreapta să găsească momentul cât mai curând pentru o discuție care să ne așeze la aceeași masă și să ne aducă în jurul aceluiași proiect care să câștige prezidențialele”, declara recent deputatul Elena Udrea, liderul de facto al PMP.unificarea dreptei

Şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, a spus că partidul său îşi doreşte „cu adevărat” unificarea dreptei, mai ales că are experienţa unificării dreptei, „a lucrurilor bine făcute”, fie că este vorba despre alianţe, cum a fost Alianţa Dreptate şi Adevăr, care a câştigat alegerile parlamentare şi prezidenţiale în 2004, sau despre fuziuni, cum a fost fuziunea dintre PD şi PLD, care a câştigat alegerile parlamentare în 2008.

Luni, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că după rezultatele alegerilor europarlamentare este nevoie de o unificare a dreptei, idee pe care nu a susţinut-o până acum, fiind împotriva unei colaborări strânse între PNL şi vechii lor adversari PDL şi PMP. “Dreapta trebuie să-şi unească forţele în Romania şi în Europa”, a spus Antonescu.

„Buzduganul” fusese lansat săptămâna trecută de prim-vicepreşedintele PNL (acum demisionar), Klaus Iohannis, care a declarat că după alegerile europarlamentare „se va încerca unificarea dreptei” şi că îi este greu să evalueze „locul şi rolul politicianului Traian Băsescu în ecuaţia de după 2015″.

„Numai în PNL am făcut şi desfăcut alianţe pentru a ne ţine de cuvânt faţă de alegători. După euroalegeri se va încerca unificarea dreptei. Nu am o soluţie, dar pot să vă spun că în campania electorală nu au fost discuţii pe această temă. Convingerea mea e că după aceste alegeri este obligatoriu să discutăm aceste chestiuni pentru a vedea în ce ecuaţie putem să coagulăm dreapta în vederea câştigării prezidenţialelor. Evident, e tot mai evident că vom avea un candidat de stânga şi dacă vom avea cinci-şase candidaţi de dreapta, şansele dreptei sunt reduse în această ecuaţie”, spunea Iohannis.

1 comentariu

  1. Pingback: Crin Antonescu: Merg la noi discuţii cu liderii PPE în iunie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

5 × four =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>