Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

asistenţă financiarăPlanul de asistenţă financiară convenit cu Grecia continuă să işte controverse. Acum este rândul fostului ministru de Finanţe de la Atena Yanis Varoufakis să-şi exprime îndoielile referitoare la modul în care va funcţiona înţelegerea Greciei cu creditorii internaţionali. Varoufakis este categoric – pur şi simplu planul de asistenţă financiară nu va funcţiona. Pe de altă parte, şi Berlinul a anunţat că va ridica „unele probleme” legate de acord, însă nu va respinge înţelegerea tehnică.

„Acordul privind planul de asistenţă financiară nu va funcţiona”, a declarat Yanis Varoufakis, explicând că nu este singurul care are această opinie.

„Ministrul Finanţelor, Euclid Tsakalotos, spune, într-o măsură mai mare sau mai mică, exact acelaşi lucru. Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, a mers în Bundestag şi a spus pur şi simplu că acordul nu va funcţiona”, a spus Varoufakis, care a demisionat pe 6 iulie din funcţia de ministru de Finanţe al Greciei pentru că nu a acceptat continuarea politicilor de austeritate.

„Fondul Monetar Internaţional încearcă în mod disperat să susţină un program bazat pe o datorie suverană nesustenabilă… Toată lumea încearcă să aplice acest plan… Puteţi întreba pe oricine care ştie câte ceva despre situaţia financiară a Greciei şi vă va spune că acest acord nu va funcţiona”, a încheiat Varoufakis.

Miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro se vor reuni vineri la Bruxelles pentru a dezbate şi, eventual, pentru a aproba acordul tehnic privind noul plan de asistenţă financiară destinată Greciei. Atena şi reprezentanţii Grupului Bruxelles (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Mecanismul European de Stabilitate) au ajuns marţi dimineaţă la un acord tehnic asupra obiectivelor bugetare elene pe următorii trei ani. „Suntem aproape de un acord total. Rămân de stabilit detalii despre acţiuni prioritare”, a declarat Euclid Tsakalotos, ministrul grec al Finanţelor.

„Este vorba de un acord tehnic, va fi necesară aprobare politică”, au declarat surse de la Bruxelles. Evaluarea politică a acordului va fi făcută de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, de preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi de premierul Spaniei, Mariano Rajoy.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Atena are o datorie totală de peste 320 miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plată.

Obiecţiile Germaniei faţă de planul de asistenţă financiară

Despre planul de asistenţă financiară convenit cu Grecia s-au pronunţat şi oficialii Ministerului german al Finanţelor, ridicând unele semne de întrebare. Ministerul german al Finanţelor va ridica „unele probleme” despre acordul dintre creditori şi Grecia cu ocazia reuniunii Eurogrup, dar probabil nu va respinge înţelegerea tehnică, afirmă surse guvernamentale germane, citate de ziarul Le Figaro.asistenţă financiară

„Am formulat unele întrebări, în cadrul procedurilor de examinare a acordului; procedura de examinare nu s-a încheiat. Problemele vor fi discutate cu ocazia şedinţei Eurogrup”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de la Berlin. Un alt oficial guvernamental german a dat asigurări că Guvernul german nu intenţionează să respingă acordul.

Premierul de la Atena, Alexis Tsipras, a convocat o şedinţă plenară a Parlamentului, programată joi, pentru ratificarea acordului tehnic cu creditorii internaţionali. Şedinţa va avea caracter extraordinar, în contextul în care parlamentarii greci sunt în vacanţa de vară.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

3 × 3 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>