Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Iuliu Winkler, deputatul care s-a bătut la Bruxelles pentru liberalizarea importurilor de vinuri din Republica Moldova, este un profesionist, pentru că face parte din elita raportorilor Parlamentului European, pentru rapoarte legislative. Adică acele proiecte care se transformă, după adoptare, în legislație europeană. 

 

Iuliu WinklerEuropeanul.org: – Care au fost principalele proiecte europene la care v-ați adus contribuția în anul 2013?

Iuliu Winkler: – În 2013, activitatea mea în PE s-a axat pe cele trei mari proiecte pentru perioada 2014-2020 pregătite în concordanță cu obiectivele Strategiei Europa 2020. Este vorba despre Cadrul Financiar Multianual (MFF), precum și noua Politică de Coeziune și Dezvoltare Regională și  noua Politică Agricolă Comună.

Fac parte din grupul de deputați care consideră regretabil faptul că pentru prima dată în istoria UE bugetul multianual a fost diminuat. Ca atare, m-am numărat printre parlamentarii care au votat împotriva MFF. Consider că prin respingerea, în martie 2013, a MFF 2014-2020, România a avut de câștigat, deoarece, ulterior, PE și-a impus, în fața Consiliului European, condițiile pentru adoptarea acestuia. Cele trei condiții impuse sunt: flexibilitatea, care dă posibilitatea transferării unor resurse financiare între axele prioritare și programele MFF, dar și utilizarea în avans a unor fonduri aferente anilor următori atunci când prioritățile naționale impun acest lucru; revizuirea la jumătatea mandatului 2014-2019, care poate fi extrem de importantă pentru România, deoarece va deschide oportunitatea majorării unora dintre resursele financiare; alocarea de sume mult mai mari pentru investiții și pentru crearea de locuri de muncă. Practic, impunerea viziunii PE a atenuat din impactul micșorării globale a prevederilor bugetare pentru următorii șapte ani, iar în cazul României este vorba de o majorare semnificativă a fondurilor.

Împreună cu colegii mei, deputații din România, ne-am străduit să obținem condiții cât mai bune pentru absorbția de fonduri europene, și de aceea cred că este important faptul că am reușit să obținem în comisiile PE, inclusiv în cea pentru Dezvoltarea Regională în care sunt membru supleant, adoptarea regulii „N+3″ pentru România și Slovacia. Acest lucru înseamnă că România a mai câștigat încă un an pentru absorbția fondurilor nefolosite din alocările anilor anteriori, care vor putea fi utilizate apână în 2016 inclusiv. Sper ca autoritățile din România să reușească să-și îmbunătățească capacitatea de absorbție și să reușească să atragă un procent cât mai mare din fondurile necheltuite în anii precedenți.

Comandant pe „frontul” vinului din Republica Moldova

 

Europeanul.org: – Ați fost în avangarda luptei pentru liberalizarea vinurilor modovenești (detalii).

Iuliu Winkler: – Consolidarea Parteneriatului Estic, în primul rând sub aspectul economic și comercial, a reprezentat una dintre preocupările mele. Am considerat că acesta este cadrul propice pentru a promova apropierea Republicii Moldova de UE. Am fost raportor pentru decizia Comisiei și Consiliului cu privire la liberalizarea totală și imediată a importurilor de vin moldovenesc pe piața unică. Raportul a fost votat cu majoritate, în ultima sesiune plenară din acest an, această decizie demonstrând, încă o dată, susținerea de care se bucură Republica Moldova din partea instituțiilor europene în toate demersurile sale de apropiere de UE. De la 1 ianuarie 2014, vinurile moldovenești vor intra pe piața UE cu taxe vamale „0”.

Europeanul.org: – Care au fost principalele proiecte europene, cu impact direct asupra cetățenilor români, la care v-ați adus contribuția în anul 2013?

Iuliu Winkler este un personaj activ și în cadrul PPE

Iuliu Winkler este un personaj activ și în cadrul PPE

Iuliu Winkler: – Sprijinirea sectorului IMM,  mai ales a celui din Europa Centrală și de Est, care are de recuperat un decalaj semnificativ în comparație cu sectorul similar din vechile state membre, a fost și este unul dintre obiectivele mele majore. Am fost co-raportor din partea Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA)  la Raportul  „Sectorul IMM: competitivitate și oportunități de afaceri”. Raportul stabilește o listă de priorități și de măsuri în sprijinul sectorului IMM din UE care au ca scop sporirea oportunităților de afaceri și a competitivității IMM-urilor atât pe piața internă, cât și pe plan global. Practic, raportul a reprezentat răspunsul PE la cele trei inițiative ale Comisiei Europene (CE) în domeniul politicilor industriale. PPE acționează la nivel european în vederea sprijinirii sectorului IMM, sector care este coloana vertebrală a economiilor statelor membre. Am fost activ în SME Europe, organizația afiliată PPE, care are ca scop susținerea sectorului IMM. La conferința SME Europe organizată în marja Congresului EPP de la București am fost ales vicepreședinte al acesteia. Obiectivul meu în cadrul organizației este acela de a sprijini sectorului IMM din Europa Centrală și de Est.

„Am anunțat deja, în mod public, intenția de candida pentru un nou mandat”

 

Europeanul.org: – Șomajul cauzat de globalizare a fost o altă preocupare a Dumneavoastră.

Iuliu Winkler: – Am lucrat și la Raportul referitor la Regulamentul PE și al Consiliului privind Fondul European de Ajustare la Globalizare – FEAG  (2014-2020). Prin acest raport (detalii), votat în plenul din  decembrie 2013,  se asigură continuitatea FEAG și în următoarea perioadă de programare financiară. Acest lucru înseamnă că și în următorii șapte ani persoanele care vor fi disponibilizate din întreprinderi care se închid sub presiunea globalizării, cum a fost și cazul fabricii Nokia de la Jucu, vor beneficia de fonduri europene în vederea reorientării lor profesionale.

Un alt proiect de suflet este „Valea Jiului – Valea energiei” în cadrul căruia am reușit să aduc la aceeași masă autoritățile din județul meu natal, Hunedoara, și reprezentanți ai Clusterului Energetic „Valee de l’ Energie” din Belfort – Montbelliard. Practic, prin acest proiect se dorește realizarea unui schimb de know-how menit să ducă la un proces eficient de reconversie profesională în Valea Jiului și de realizarea unor investiții sau parteneriate cu oameni de afaceri din Franța.

Europeanul.org: – Care sunt principalele obiective pentru anul 2014? Candidați pentru un nou mandat?

Iuliu Winkler: – Parlamentul European mai are cinci sesiuni plenare în primele patru luni ale anului viitor, și cu siguranță pe agenda acestora vor fi rapoarte importante pentru România, pentru Europa Centrală și de Est, inclusiv cele legate de finalizarea aspectelor tehnice referitoare la MFF 2014-2020.

În întregul meu mandat, am promovat un rol cât mai activ al UDMR în cadrul PPE. În acest context, în perioada premergătoare alegerilor europene, am contribuit cu amendamente și propuneri la manifestul electoral al PPE și la oferta electorală a celei mai importante familii politice din PE. În luna martie 2014, la Dublin, va avea loc Congresul PPE în cadrul căruia aceste două documente urmează să fie adoptate.

Cel mai important obiectiv politic al anului 2014 este să obțin un nou mandat în PE. Am anunțat deja, în mod public, intenția de candida și ca atare particip la procesul intern de selecție pe care UDMR îl va finaliza la începutul anului viitor.

Europa de mâine este Europa regiunilor, a comunităților

 

Europeanul.org: – Sunteți europarlamentar, cetățean român și unul dintre liderii politici ai minorității maghiare. Așezați-le, vă rog, în ordinea importanței pentru omul politic Iuliu Winkler

Iuliu Winkler, alături de Kelemen Hunor, președintele UDMR

Iuliu Winkler, alături de Kelemen Hunor, președintele UDMR

Iuliu Winkler: – Sunt deputat european al UDMR și sunt, în egală măsură, reprezentant în PE  al comunității maghiare din România și al țării mele, România. În această calitate, am participat, prin intermediul mai multor proiecte, la promovarea drepturilor comunităților minorităților naționale din UE. În acest scop, am colaborat strâns cu Uniunea Federală a Naționalităților Europene (FUEN), iar la Congresul de la Brixen, am propus FUEN să ne concentrăm astfel încât această organizație să capete rolul de organ consultativ pe lângă PE.

Consider că societatea românească alături de celelalte state membre din Europa Centrală și de Est trebuie să participe mai activ la dezbaterile europene, poate una dintre cele mai importante din această perioadă fiind cea cu privire la viitorul Europei. Cred că proiectul european trebuie să fie repus pe calea gândită de părinții fondatori, și anume să se îndrepte spre constituirea unei uniuni politice. Cred că Europa de mâine este Europa regiunilor, Europa comunităților. Unii numesc acest proiect Statele Unite  ale Europei. O parte dintre aceste gânduri le-am sintetizat într-un material care face parte dintr-o lucrare redactată împreună cu unul dintre colegii mei deputați europeni. Această carte și mesajul ei l-am dezbătut în mai multe conferințe organizate în Transilvania.

Am contribuit, în cadrul Consiliului Economic al UDMR, la redactarea Programului economic al formațiunii noastre politice în armonie cu evoluțiile din UE. În tot acest răstimp, mi-am continuat activitatea politică în fruntea Organizației Județene Hunedoara UDMR pe care o conduc din 2001.

1 comentariu

  1. Pingback: Top 10 Europarlamentari români, după importanţa muncii depuse!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

12 − 9 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>