Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

„Europeanul.org” continuă seria interviurilor cu europarlamentarii români, la sfârșit de an și la final de mandat, având în vedere că la finele lunii mai vor avea loc alegeri europarlamentare în tot spațiul comunitar. Daciana Sârbu este unul dintre eurodeputații români care s-au manifestat activ în Parlamentul European. Ea a fost coautoare a Rezoluției privind interzicerea cianurilor în minerit și a depus  amendamente privind gazele de șist, solicitând intrarea operațiunilor de explorare sub incidența evaluării impactului de mediu. Daciana Sârbu s-a manifestat activ  și  în probleme de agricultură și nutriție.

Parlament

Daciana Sârbu a fost raportor pentru dosarul „Recunoașterea agriculturii ca sector strategic în contextul securități alimentare”

Europeanul.org: Care au fost principalele domenii legislative în care v-ați manifestat, în calitate de europarlamentar, în anul 2013?

Daciana Sârbu: Principalele repere ale mandatului meu sunt agricultura, nutriția, sănătatea, mediul și protejarea copiilor. În cifre, asta înseamnă 330 de amendamente depuse, 200 de discursuri susținute în plenul PE, peste 150 de rapoarte amendate, peste 150 de interpelări adresate Comisiei Europene, aproape 200 de amendamente depuse la Comisia AGRI.

Europeanul.org: Este recunoscută agricultura ca sector strategic în UE? Daciana Sârbu: Am fost raportoare pentru dosarul „Recunoașterea agriculturii ca sector strategic în contextul securități alimentare”, în care am subliniat importanța păstrării diferitelor tipuri de agricultură, am cerut crearea unor stocuri de alimente la nivel internațional sub egida ONU și am pledat pentru păstrarea, cu finanțare din partea UE, a programului european „Alimente pentru persoanele cele mai defavorizate”, în contextul crizei economice. În calitate de raportoare pentru avizul privind „O strategie a UE pentru materiile prime”, am subliniat în raportul meu nevoia combaterii volatilității prețurilor la produsele agricole de bază și necesitatea limitării speculaților cu materii prime agricole. Am fost coautoare a Rezoluței PE referitoare la creșterea prețurilor la alimente. Rezoluția atrage atenția asupra veniturilor agricole din ce în ce mai scăzute din UE, cauzate de costurile de producție din ce în ce mai ridicate.

Europeanul.org: Ce contribuție ați adus la Reforma Politicii Agricole Comune a UE? Daciana Sârbu: Am depus cinci amendamente la raportul Lyon prin care am susținut mai mult sprijin pentru agricultura bio și armonizarea ajutoarelor oferite acestui sector în UE, sprijinirea fermelor mici și posibilitatea statelor membre de a folosi fondurile europene pentru agricultură neutilizate în anul precedent. De asemenea, am depus 87 de amendamente la cele patru regulamente privind Politica Agricolă Comună (PAC) după 2013. Am cerut o definire mai clară a lanțurilor scurte de aprovizionare și sprijinirea acestora, crearea de sub-programe tematice finanțate din fondurile de dezvoltare rurală pentru agricultura bio. Am depus două amendamente la raportul Le Foll privind agricultura și schimbările climatice în care am subliniat nevoia unui sprijin mai consistent pentru agricultura bio în viitoarea PAC. „Semafor” pentru sare/zahăr/grăsimi

Daciana Sârbu, alături de comisarul european pentru agricultură, Dacia Cioloș

Daciana Sârbu, alături de comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș

Europeanul.org: Ați fost raportor din partea grupului S&D (social-democrat – n.n.) în dosarul privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică. Daciana Sârbu: M-am implicat major în negocierile cu Consiliul, contribuind cu o serie de amendamente relevante ce se regăsesc în textul final al raportului. Prin adoptarea acestuia, Uniunea Europeană a adoptat un cadru legislativ major, care va garanta consumatorilor acces la informație de mai bună calitate în privința alimentelor și protecție mai bună pentru grupurile vulnerabile, precum copiii. Alături de Grupul S&D, am solicitat adoptarea sistemului de etichetare cu ajutorul “semaforului”, care ar presupune semnalizarea cu nuanță roșie a alimentelor bogate în sare/grăsimi/zahăr.

Europeanul.org: La ce alte proiecte privind nutriția v-ați adus contribuția? Daciana Sârbu: Am fost co-autoarea unei propuneri de rezoluție privind laptele pentru sugari, care a urmărit interzicerea unei afirmații false de pe eticheta unui produs: e vorba de tipul de lapte praf pentru copiii de peste 6 luni care pretinde că, prin adăugarea de acid docosahexaenoic (ADH), contribuie la dezvoltarea vederii sugarilor.

Europeanul.org: Ce poziție ați adoptat în legătură cu clonarea animalelor?  Daciana Sârbu: Am solicitat Comisiei Europene propuneri legislative care să interzică folosirea clonării animalelor pentru producerea de alimente în UE. În cadrul negocierilor dintre instituțiile europene pe această temă, am reafirmat punctul de vedere al Parlamentului European, bazat pe opiniile exprimate de cetățeni. Forul legislativ european a susținut cu fermitate interzicerea clonării animalelor pentru producerea de hrană sau, în cel mai rău caz, prezența clară a acestei informații pe eticheta alimentelor. Protecția mediului, prioritate a Uniunii Europene 

Președintele Mișcării Europene Internaționale, Jo Leinen, alături de Daciana Sârbu la simpozionul „Adevărul despre Roșia Montană”

Președintele Mișcării Europene Internaționale, Jo Leinen, alături de Daciana Sârbu la simpozionul „Adevărul despre Roșia Montană”

Europeanul.org: V-ați implicat și în proiectele de mediu?

Daciana Sârbu: Da, am fost coautoarea Rezoluției privind interzicerea cianurilor în minerit, adoptată cu o majoritate largă de plenul Parlamentului European în 2010. De asemenea, am inițiat Declarația privind îmbunătățirea măsurilor de prevenire a accidentelor și a dispozițiilor privind răspunderea pentru mediul înconjurător în domeniul industriilor extractive. Documentul a cerut Comisiei să revizuiască Directiva privind răspunderea pentru mediul înconjurător cu scopul de a obliga operatorii să încheie asigurări care să reflecte costul accidentelor potențiale, astfel încât, chiar și în cazul insolvenței, să poată fi acordate compensații, precum și includerea unor controale periodice, obligatorii și independente ale măsurilor de prevenire a accidentelor. Am depus, totodată, o serie de amendamente privind gazele de șist, solicitând intrarea operațiunilor de explorare sub incidența evaluării impactului de mediu. Măsura a fost adoptată de Parlamentul European.

1 comentariu

  1. Pingback: Daciana Sârbu pledează pentru o nutriţie sănătoasă şi pentru interzicerea cianurilor | LiMiT

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

17 + 7 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>