Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Socialiștii proruși din Republica Moldova nu au reușit să facă o surpriză și să câștige bătălia pentru Primăria Chișinăului. Candidata lor, Zinaida Greceanîi a pierdut turul de scrutin în fața actualului primar, liberalul Dorin Chirtoacă. Scorul însă a fost unul foarte strâns, un singur procent departajându-i pe cei doi candidați. Frustrat, liderul socialist Igor Dodon, ale cărui legături cu Moscova sunt de notorietate, a anunțat că nu recunoaște rezultatul scrutinului. Dorin Chirtoacă a câştigat și primul tur al alegerilor locale, din 14 iunie, cu 37,52% din voturi, devansând-o pe Zinaida Greceanîi, care a obţinut 35,68%.

Dorin Chirtoaca alegeri Moldova

Dorin Chirtoacă a câștigat al treilea mandat de primar al Chișinăului

Candidatul liberal Dorin Chirtoacă a câştigat duminică alegerile pentru Primăria Chişinăului, cu 50,57% din voturi, învingând-o pe candidata socialistă Zinaida Greceanîi, care a obţinut 49,43%, potrivit rezultatelor după numărarea a 60,06% din procesele verbale, relatează Mediafax.

Peste 1,8 milioane de alegători moldoveni au fost aşteptaţi la urne duminică, în cel de-al doilea tur al scrutinului local, care s-a desfăşurat în 457 de localităţi din Republica Moldova.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00 şi s-au închis la ora 21.00, rata de participare la vot fiind de 47,73%.

În primul tur al alegerilor locale generale, candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a acumulat 37,52%, iar candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi – 35,68%.

Înainte de anunțarea rezultatelor parțiale, presa internaţională comenta că Republica Moldova alege între Europa şi Rusia în scrutinul local. Agenţia de ştiri Associated Press scria că alegerile de duminică sunt considerate un test, dacă fosta republică sovietică se va apropia de Uniunea Europeană sau va opta pentru relaţiile cu Rusia.

Rezultate alegeri locale Republica Moldova. Socialiștii nu recunosc rezultatul scrutinului

rezultat alegeri MoldovaÎnainte de al doilea tur de scrutin, un sondaj o dădea pe Zinaida Greceanîi câștigătoare a cursei electorale, cu 51 de procente. De aceea, socialiștii digeră foarte greu rezultatul scrutinului. Liderul Partidului Socialist, fostul comunist Igor Dodon, a declarat imediat după anunțarea rezultatelor parțiale că nu recunoaște alegerile, invocând fraude la urne.

„Vă mulţumesc pentru votul acordat în aceste alegeri locale. Mulţi au spus că victoria socialiştilor de anul trecut a fost o întâmplare. Celor care cred în ideile promovate de socialişti le mulţumesc pentru votul de încredere. O să luptăm pentru interesele dumneavoastră în fiecare oraş şi în fiecare sat. În ceea ce priveşte Chişinăul, le mulţumesc celor circa 45.000 de chişinăuieni care au votat pentru candidatul socialiştilor. Noi nu recunoaştem rezultatul acestor alegeri! Au fost făcute zeci şi sute de încălcări. În Băcioi, la candidatul PL, s-au găsit sute de buletine acasă cu «Votat». La ASEM au fost aruncate sute de buletine. Ghimpu, Filat şi Plahotniuc, v-aţi adunat toţi şi aţi falsificat rezultatele în câteva secţii de votare! Şi ce? O să vă iasă pe ochi toate acestea“, a declarat Igor Dodon.

Zinaida Greceanîia s-a arătat resemnată, luând situația ca atare: „Rezultatul este cel care este. Cetăţenii să nu îşi piardă încrederea. Noi o să încercăm să ajutăm cetăţenii. Vă mulţumesc pentru încredere! Acele încălcări numeroase care au fost depistate urmează să fie contestate. Prea multă lume a avut încredere în noi şi nu avem cum să avem aceste rezultate. Urmează să vedem rezultatele sută la sută şi apoi o să vedem“.

Alegeri locale Republica Moldova. Dorin Chirtoacă, la al treilea mandat de primar

Liberalul Dorin Chirtoacă este la al treilea mandat de primar al Chișinăului. În iunie 2007, când avea 28 de ani, Dorin Chirtoacă a repurtat o victorie fulminantă, stabilind un record: niciodată Chişinăul nu mai avusese un primar atât de tânăr și nici vreo altă capitală europeană. Victoria în faţa candidatului Partidului Comuniştilor, Veaceslav Iordan, a fost covîrşitoare – 61,17% din voturi la 38,83% din voturi.

Nu la fel de uşoară şi categorică a fost victoria electorală din 2011. Practic, victoria împotriva comunistului (pe atunci) Igor Dodon, acum lider al Partidului Socialiștilor, i-a fost adusă abia spre final, printr-o răsturnare spectaculoasă de situaţie, graţie voturilor din suburbiile capitalei. În Chişinău, alegătorii îl votaseră pe Dodon, iar acesta dominase cursa electorală pe întreaga durată a numărării voturilor.

Dorin Chirtoacă a făcut liceul în România, la Iași, absolvit în 1997, apoi a mers în Franţa. Este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti şi licenţiat în drept european al Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene.

Contracandidata sa, Zinaida Greceanîi, a fost premier în timpul mandatului de președinte al lui Vladimir Voronin.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

four + 6 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>