Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Zi decisivă pentru soarta Greciei la Bruxelles, unde are loc un summit de urgenţă al şefilor de stat sau de guvern din statele membre ale zonei euro. Miza întâlnirii este, nici mai mult, nici mai puţin decât viitorul statului elen în cadrul zonei euro şi al Uniunii Europene. La rândul său, premierul elen a plecat spre Bruxelles cu noi propuneri de acord. Pe ultima sută de metri, premierul Alexis Tsipras a prezentat la şedinţa de guvern un nou set de propuneri pe care le va înainta partenerilor europeni, la summit-ul decisiv de la Bruxelles. I-a sunat apoi pe preşedintele Franţei, Francois Hollande şi pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pentru a le prezenta noile reforme elaborate de Atena. Între timp, mii de persoane au defilat la Bruxelles și la Amsterdam, în semn de solidaritate cu poporul grec, confruntat cu politica de austeritate.

grecia datoriiCreditorii Greciei – Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană – au primit noile propuneri ale Atenei pentru a evita incapacitatea de plată, a afirmat Martin Selmayr, șeful de cabinet al președintelui Comisiei, pe contul său de Twitter, potrivit Agerpres. Propunerile au venit cu doar câteva ore înainte de începerea, la Bruxelles, a unui summit extraordinar pe tema crizei din Grecia.

„Noua propunere greacă, primită de Juncker, Lagarde și Banca Centrală Europeană. O bază bună pentru a face progrese la summitul zonei euro”, a anunțat Martin Selmayr, adăugând în germană că procesul se face „cu forcepsul”.

Premierul grec Alexis Tsirpas a discutat la telefon duminică cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker despre setul de propuneri „pentru un acord reciproc avantajos”.

În lipsa uni acord cu creditorii săi – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI – referitor la reformele necesare economiei, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se încheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie să plătească FMI datorii de 1,6 miliarde de euro scadente în iunie.

Negocierile cu Grecia, privite cu prudență de liderii europeni

Liderii europeni nu sunt la fel de optimişti precum premierul elen Alexis Tsipras. Francois Hollande, preşedintele Franţei: ”Nu sunt nici optimist, nici pesimist. Ceea ce spun, este că suntem într-un moment crucial. Fiecare secundă contează pentru a se ajunge la o decizie în urma acestor discuţii cu membrii Zonei Euro. Sper la asta. Pentru o nouă şansă. Este deja destul de grav. Cunoaşteţi data scadentă, este 30 iunie”.

Matteo Renzi, premierul Italiei: ”Sperăm ca Grecia să rămână în Zona Euro, atât pentru Grecia, cât şi pentru binele Eurozonei şi al Europei. Pentru binele comunităţii. Spre asta tindem. Nu o facem pentru că ne temem pentru noi înşine, o facem pentru că acesta este cel mai bun lucru”.

Wolfgang Schauble, ministrul german de finanţe: ”Nu va exista încredere în Europa dacă nu ne putem baza pe ceea ce am căzut deja de acord. Şi fără încredere, nu putem ajunge la o înţelegere”.

De acelaşi optimism rezervat dă dovadă şi directoarea Băncii Naţionale a Greciei care, într-o intervenţie la BBC, i-a transmis un mesaj premierului Alexis Tsipras.

Louka Katseli: ”Cred că înţelepciunea va domina şi se va ajunge la un acord. Dacă nu se va ajunge la un acord, iar statul grec va fi declarat insolvabil, atunci şi sistemul bancar va avea de suferit”.

Manifestații la Bruxelles și Amsterdam în semn de solidaritate cu Grecia

Grecia alegeriAproximativ 3.500 de persoane au defilat duminică la Bruxelles și alte circa 350 la Amsterdam, în cadrul a două manifestații organizate în semn de solidaritate cu poporul grec, confruntat cu o politică de austeritate, acțiunile având loc în ajunul unui summit crucial pentru Grecia, relatează Agerpres, care citează AFP.

La Amsterdam, deputatul european din partea Syriza și figură emblematică a Rezistenței grecești Manolis Glezos (92 de ani) a luat cuvântul în fața manifestanților pentru a face apel la creditorii Atenei — Uniunea Europeană (UE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) — să acorde un termen de un an suplimentar pentru Grecia.

”Această criză a fost provocată de factorul financiar, nu de poporul grec. Factorul financiar trebuie să plătească, nu poporul grec”, declara Grezos.

La Amsterdam, ca și la Bruxelles, numeroase drapele grecești fluturau în rândul manifestanților, printre care se aflau și cetățeni greci. În total, circa 3.500 de manifestanți s-au strâns la Bruxelles, potrivit agenției Belga, care citează cifre ale poliției.

Sâmbătă, mai multe mii de persoane au manifestat în Germania, Italia și Franța împotriva politicii de austeritate în Grecia, dar și în semn de solidaritate cu imigranții în Europa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

15 − 11 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>