Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Autoritățile de la Atena se pregătesc intens pentru referendumul din 5 iulie, când grecii sunt chemați să se pronunțe asupra propunerilor Comisiei Europene și a creditorilor internaţionali. Grecia ar trebui să plătească marți o rată de 1,6 miliarde de euro către FMI, bani pe care executivul elen a anunţat deja că nu îi are. Iar odată ce data scadentă va trece, Grecia va intra în situaţie de incapacitate de plăţi şi se poate pune problema ieşirii ei din zona euro şi chiar din Uniunea Europeană. Până la referendum însă instituțiile bancare grecești vor rămâne închise, iar retragerile de la bancomate vor fi limitate în această perioadă la 60 de euro pe zi.

Grecia recesiuneGrecia organizează la 5 iulie un referendum în privinţa propunerilor creditorilor săi internaţionali, scrutin ce ar putea fi decisiv pentru o viitoare ieşire a statului elen din zona euro, notează Mediafax.

Întrebarea care va fi adresată la referendumul programat duminică este următoarea: “Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?”. Prima căsuţă pe buletinul de referendum va fi “nu”, iar a doua “da”.

Creditorii internaţionali cer Greciei reforma pensiilor, modificarea legislaţiei muncii şi reducerea deficitului bugetar.

Tsipras este optimist, indiferent de rezultatul referendumului

Premierul elen, Alexis Tsipras, a afirmat luni seară că referendumul pe care îl organizează duminică reprezintă pentru greci o modalitate de a fi “mai bine înarmați pentru continuarea negocierilor” cu creditorii, potrivit AFP.

“Opțiunea noastră este să rămânem în zona euro (…), mesajul (către creditori) este că guvernul grec va continua să se afle la masa negocierilor a doua zi după referendum”, a declarat Alexis Tsipras în cursul unui interviu de o oră la postul național de televiziune Ert.

El a răspuns “la tentativa de intimidare”, în opinia sa, din partea liderilor europeni care, luni dimineață, au atras atenția că “nu” la referendum înseamnă “ieșirea Greciei din zona euro”.

Pentru Alexis Tsipras, dacă votul negativ va câștiga, aceasta va însemna că guvernul va fi “mai bine înarmat pentru a negocia cu creditorii” și a tempera măsurile dure de austeritate.

Avertismentul Europei

Liderii europeni au avertizat Grecia asupra consecințelor unui eventual vot negativ la referendum. Premierul Italiei, Mateo Renzi, a declarat că la referendum Grecia va alege, între drahmă și euro, adică între ieșirea sau rămânerea în Eurogrup.

La rândul său, președintele francez Francois Hollande a dat o declarație tranșantă la Palatul Elysse: “Este democrație, este dreptul cetățenilor greci să decidă pentru propriul viitor. Ce aleg ei, este dacă Grecia mai vrea să rămână în zona euro, sau își asumă riscul părăsirii acesteia”.

Germania a preluat tema, dar declarația nu a fost făcută de cancelarul Angela Merkel, ci de partenerul său la guvernare, Sigmar Gabriel, care a susținut aceeași idee: ”Grecia votează in/out față de euro. NU este o decizie clară împotriva rămânerii în zona euro”.

Grecii denunță ”șantajul” creditorilor

Grecia alegeriAproximativ 20.000 de persoane au protestat luni seară, în oraşele Atena şi Salonic, faţă de măsurile de austeritate propuse Greciei de creditorii internaţionali pentru a continua planul de asistenţă financiară, în timp ce presa a publicat întrebarea care va fi supusă referendumului.

Potrivit publicaţiei Ekathimerini, circa 15.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Syntagma din Atena pentru a exprima susţinere faţă de Guvernul premierului de extremă-stânga Alexis Tsipras.

Alte 5.000 de persoane s-au strâns în centrul oraşului Salonic, situat în nordul Greciei, pentru a denunţa măsurile de austeritate propuse de Grupul Bruxelles – format din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Manifestanţii au susţinut respingerea, prin referendum, a reformelor propuse de creditorii internaţionali, pe care îi acuză de “şantaj”. “Vieţile noastre nu aparţin creditorilor!” – se putea citi pe pancartele manifestanţilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

nineteen + 13 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>