Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Mișcarea Europeană Internațională (EMI) a lansat un avertisment dur asupra gravelor consecințe care vor apărea dacă șefii de stat și de guvern, reuniți joi și vineri la Bruxelles, nu-l vor nominaliza pe Jean Clude Juncker șef al Comisiei Europene.

Mișcarea Europeană

Jo Leinen, președintele Mișcării Europene Internaționale, cere liderilor europeni să respecte rezultatul votului din luna mai

Eurodeputatul Jo Leinen, liderul Mișcării Europene Internaționale, cea mai mare organizație pan-europeană a societății civile, cere liderilor politici reuniți la Consiliul European, să respecte rezultatul votului cetățenilor europeni și să-l nominalizeze pe luxemburghezul Jean Claude Juncker pentru funcția de cpmisar șef al Comisiei Europene.

Liderii politici trebuie să respecte votul cetățenilor europeni

”Cu doar o lună în urmă, cetățenii din întreaga Europă şi-au exprimat alegerile, clar, democratic, iar liderii guvernelor naționale trebuie să respecte acum aceste rezultate, atunci când este vorba despre numirea următorului președinte al Comisiei Europene, indiferent de preferințele lor personale”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

”Cetățenilor din cele 28 de state membre li s-a subliniat, de către instituțiile europene, că totul va fi diferit acum, odată cu introducerea sistemului « Spitzenkandidaten » (candidatul este propus de partidul care a ieşit pe primul loc la alegeri – Partidul Popular European – n.r.), aşa cum a fost introdus prin tratatul de la Lisabona. În cazul în care șefii de stat, reuniți în această săptămână în Ypres și Bruxelles, vor decide pentru un alt candidat decât luxemburghezul Jean Claude Junker candidat, atunci nimic nu se va fi schimbat”, se arată în documentul remis de EMI.

Vremea înțelegerilor ”de culise” a trecut, este în joc democrația europeană

Mișcarea Europeană

David Cameron, principalul opozant al lui Juncker

La rândul său, deputatul european Jo Leinen, președinte al Mișcării Europene Internaționale, a declarat că „vremea înţelegerilor de culise a trecut o dată pentru totdeauna. Tratatul de la Lisabona prevede în mod clar că Parlamentul European și, astfel, indirect, cetățenii, alege Președintele Comisiei. Șefii de stat și de guvern pot să accepte asta, altfel nu doar că le vor trăda interesele dar riscă să provoace o criză internaţională”.În vremuri ca acestea, în care se poate spune că încrederea în Uniunea Europeană este în pericol iar partidele eurosceptice au o bună susţinere electorală, Consiliul European trebuie să apere democraţia și să profite de această ocazie pentru a demonstra cetățenilor că vocea lor contează, se mai arată în documentul de poziție al Mișcării Europene. Acesta avertizează că orice altă înţelegere decât nominalizarea domnului Juncker pentru funcţia de președinte al Comisiei Europene, nu numai că va oferi un precedent periculos în a încălca spiritul Tratatului de la Lisabona, dar va oferi muniție euroscepticilor pentru a alimenta deziluziiile asupra proiectului european, fapt ce ar putea duce la o participare chiar mai mică la viitoarele alegeri europene. „Când este în joc democraţia europeană, Consiliul European nu trebuie să dea curs încercărilor de șantaj din partea unor lideri naționali, care și-au supraestimat, evident, cărţile din mâna lor”, a punctat Jo Leinen, făcând referire, indirect, la premierul britanic David Cameron, cel care a amenințat inclusiv cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în cazul nominalizării lui Juncker. Cameron și-a motivat, mereu, opoziția, prin faptul că fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker, ar fi prea ”federalist” şi prea puţin înclinat să aplice reforme ale UE cerute de Londra.

Angela Merkel îl susține pe Juncker

Mișcarea Europeană

Angela Merkel îl susține, fără rezerve, pe Jean-Claude Juncker

Cancelarul german Angela Merkel, care susţine candidatura lui Jean-Claude Juncker (PPE) la şefia Comisiei Europene, în ciuda opoziţiei Londrei, a declarat miercuri că nu ar fi o dramă dacă acesta va fi ales fără unanimitate în rândul statelor membre.

„Avem nevoie de o majoritate calificată” în cadrul Consiliului European prevăzut joi şi vineri la Bruxelles, pentru a-l nominaliza pe Juncker, a spus ea în faţa deputaţilor germani, în Bundestag, într-un discurs politic pe teme de politică generală.

“Vreau să subliniez că este exact ceea ce prevăd tratatele. Nu va fi, deci, o dramă dacă vom avea doar o majoritate calificată”, a spus Merkel, adăugând că doreşte “o susţinere largă din partea statelor membre”. Oficialul german a dat asigurări că au loc consultări “într-un spirit european”. “Îngrijorările tuturor statelor membre sunt luate în serios”, a precizat ea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

12 + 15 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>