Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

tahografSituațiile în care șoferul unui microbuz, autocar sau camion conduce în neștire, ore în șir, pentru a ajunge mai repede la destinație, cauză din care se produc, din păcate, tot mai multe accidente pe șosele ar putea deveni istorie. Tahograful inteligent, mai exact un sistem de tip Big Brother, va veghea la respectarea timpului de odihnă stabilit prin lege de către șoferii profesioniști care conduc pe drumurile europene.

Toate autovehiculele de transport mărfuri sau care efectuează curse interurbane pe distanțe mai mari de 50 km sunt dotate obligatoriu cu un aparat numit tahograf. Acesta limitează viteza maximă a mijlocului de transport la 90 km/oră și înregistrează, asemeni cutiei negre a avioanelor, toate detaliile traseului – durata călătoriei, numărul și durata opririlor ș.a.m.d.

Legea stabilește că un șofer profesionist nu poate conduce neîntrerupt mai mult de patru ore și jumătate, după aceea fiind obligatorie o perioadă de odihnă de cel puțin 45 de minute. Asta, în teorie, pentru că în practică lucrurile stau taman pe dos.

Ecranul tahografului se află deasupra bordului vehiculului, în dreptul șoferului. Nu de puține ori, dacă sunteți atenți în timpul călătoriei interurbane cu microbuzul sau autocarul, puteți observa pe display mesajul „Driving without card”. Ei bine, șoferul scoate cardul din tahograf pentru a nu se mai înregistra pe acesta abaterile de la legislația rutieră pe care le-a săvârșit.

Cea mai frecventă abatere este nerespectarea timpului maxim de conducere. Cu alte cuvinte, conduce fără oprire de la București la Cluj Napoca, de exemplu, ajungând la destinație într-un timp record. O practică anticoncurențială atât la adresa altor firme de transport rutier care respectă legislația cât și la adresa transportatorilor feroviari de călători. Mai grav este însă faptul că, obosit fiind, șoferul poate provoca accidente grave, soldate cu victime.

Cum asemenea practici nu sunt un secret pentru oficialii comunitari, Parlamentul European a decis să ia măsuri în acest sens. Eurodeputatul român Adriana Țicău este raportor pentru un proiect de recomandare referitoare la poziția în primă lectură a Consiliului European, în vederea adoptării unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind tahografele în transportul rutier.

“Scopul regulamentului propus, care îl va înlocui pe cel actual datând din anul 1985, este reducerea posibilităților de a comite o fraudă, aplicarea mai eficientă a normelor sociale și reducerea sarcinii administrative prin valorificarea deplină a noilor tehnologii și introducerea unei serii de noi măsuri de reglementare”, se arată în expunerea de motive a Adrianei Țicău prezentată la începutul săptămânii în cadrul Comisiei pentru Transport și Turism a PE.

Principala prevedere a noului proiect de regulament o constituie dotarea autovehiculelor cu așa-numitul “tahograf inteligent”. Acesta va include două noi funcții față de tahografele clasice, care sunt utilizate acum: comunicarea de la distanță, folosită pentru a efectua controale, și înregistrarea datelor de localizare.

Mai pe românește, toate vehiculele de transport mărfuri și persoane vor fi monitorizate prin satelit. De aici derivă obligația statelor membre de a-și dota ofițerii de control (în cazul României, inspectorii de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transporturile Rutiere – ITSCTR) cu echipamente de comunicare la distanță.

Cel puțin pentru o perioadă, abaterile de la legislație vor fi mult mai puține. Asta până când se vor găsi și modalități de distorsionare a mesajelor prin satelit…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

15 − 1 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>