Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Acuzat în SUA de spionaj, după ce a publicat informaţii despre interceptările în masă făcute de Agenţia Naţională de Securitate (NSA), americanul Edward Snowden a trimis vineri o scrisoare de 12 pagini Parlamentului European. El îşi explică acţiunile şi aşteaptă răspuns la solicitările de azil făcute mai multor ţări din Uniunea Europeană.

Edward SnowdenÎnainte de dezbaterea de marţi, 11 martie, privind programul de supraveghere în masă a populaţiei derulat de americani prin Agenţia Naţională de Securitate (NSA), spionul Eduard Snowden a solicitat eurodeputaţilor sprijinul pentru obţinerea azilului în Uniunea Europeană.Ultima sa cerere figureează într-o declaraţie de 12 pagini, depusă vineri, 7 martie. „Caut în continuare azil în Uniunea Europeană, dar încă aştept un răspuns pozitiv de la ţătile UE cărora le-am trimis astfel de cereri”, a scris Snowden..

„Cine comentează programul de supraveghere în masă este luat la ochi”

Snowden , care este căutat de americani pentru furt de proprietate de stat și comunicare neautorizată de informații naționale de apărare, s-a refugiat undeva în Rusia. Tânărul de 30 de ani ar putea fi condamnat cu până la 30 de ani într-o închisoare federală după divulgarea, vara trecută, în media, a amplorii şi scopului programului de supraveghere în masă a populaţiei, derulat de agenţiile SUA.
Cum azilul temporar, de un an, primit în Rusia, expiră pe 31 iulie, Snowden scrie că ar aprecia orice ofertă de trecere în condiții de siguranță sau azil permanent în UE. „Eu recunosc că pentru acesta ar fi nevoie de un act de curaj politic extraordinar”, a mai scris el .
În declarația sa , Snowden a declarat ca şi-a manifestat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la consecințele juridice ale programelor de supraveghere, atât cu colegii, cât şi cu superiorii. „Am raportat aceste programe problematice la mai mult de zece oficiali, dar niciunul nu a luat vreo măsură pentru a rezolva aceste probleme”, a spus el. Snowden mai spune că toţi cei care pun la îndoială supravegherea în masă, sunt imediat catalogaţi ca „probleme”. El mai afirmă şi că „toţi membrii comunităţii de informații americană sunt conștienţi de ce li s-ar putea întâmpla celor care-şi manifestă preocuparea faţă de operațiuni ilegale, dar autorizate”.
În 2012, SUA  a reformat legislaţia cu privire la persoanele care  avertizează asupra integrităţii, dar reforma nu a cuprins şi agențiile de informații, „iar rezultatul a fost că persoanele ca mine au rămas fără canale adecvate”, mărturiseşte Snowden.

Anchetă a Parlamentului European

Edward Snowden

Proiectul de rezoluţie al lui Claude Moraes va fi votat miercuri în plenul de la Strasbourg

Dezvăluirile lui Snowden i-au determinat pe membrii Comisiei pentru libertăți civile a Parlamentului European să demareze o anchetă privind colecţionarea de date în masă pe care o desfăşoară  Agenția Națională de Securitate (NSA). Urmare a investigaţie, Comitetul a condamnat ferm, luna trecută, NSA și agențiile de informații europene afiliate, într-o rezoluție fără caracter obligatoriu, dar nu a mai făcut niciun apel la statele membre să-i acorde protecție lui Snowden de la urmărirea penală și extrădarea în SUA. Atât popularii (PPE) cât și social-democraţii (S&D) au blocat măsurile de protecție .
Claude Moraes, deputatul britanic de centru-stânga a condus ancheta Parlamentului European aasupra NSA şi va supune miercuri, votului plenului rezultatul investigaţiei „Programul de supraveghere al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, organismele de supraveghere din diferite state membre şi impactul acestora asupra drepturilor fundamentale ale cetăţenilor UE”. Moraes  a declarat reporterilor de la Bruxelles, că dreptul de a acorda sau de a refuza protecția consulară aparţine exclusiv statelor membre, nu instituțiilor UE.

Protecţie pentru acuzaţiile penale

Edward Snowden

Jan-Philipp Albrecht vrea protejarea fostului spion NSA

Europarlamentarul verde german Jan Philipp Albrecht, a declarat însă că grupurile politice ale deputaţilor de centru- dreapta (PPE) și centru- stânga (S&D) au înțeles greșit textul și se răspândesc informații neadevărate. „Sunt două informaţii eronate răspândite de socialişti şi de căre populari, că noi am cere Uniunii Europene să-i garanteze ceva lui Snowden, ceea ce nu-i adevărat. Principala eroare a fost aceea că Parlamentul European ar fi fost solicitat să-i ofere azil lui Snowden” a declarat Albrecht pentru Euobserver. Cea de-a doua eroare ar fi fost că Parlamentul european ar fi fost solicitat să-i dea azil lui Snowden.„Dimpotrivă, problema s-a pus doar ca Parlamentul să facă apel la statele membre pentru a-i oferi lui Edward Snowden protecție faţă de urmărirea penală pentru acuzaţia că a fost turnător”, a mai declarat Allbrecht.

Eurodeputaţii, timoraţi de ameninţările diplomatice ale SUA

obama snowdenPotrivit lui Albrecht, americanii ar fi exercitat o presiune asupra deputaților pentru a nu aproba amendamentul. „Exista presiunea unor posibile sancțiuni diplomatice, în cazul în care Parlamentul European ar fi aprobar acest amendament de protecție a lui Edward Snowden”, a recunoscut Albrecht. El a mai precizat că americanii ar fi amenințat chiar cu anularea vizitei președintelui american Barack Obama de la Bruxelles, la sfârșitul lunii.
Dar Albrecht este hotărât să repună pe tapet amendamentul de protecţie a lui Snowden, în faţa plenului, la votul de miercuri pentru rezoluția privind investigaţia asupra NSA. „Practic aceasta este ultima opțiune pe care o avem în Europa” a declarat eurodeputatul german.

Eduard Snowden ar putea câştiga premiul Nobel pentru pace

Edward Snowden

Pe 29 ianuarie 2014, fugarul american a fost de către doi parlamentari norvegieni la Premiul Nobel pentru Pace. „Snowden a contribuit la cunoaşterea nivelului de spionaj pe care unele state îl exercită împotriva cetăţenilor”, a declarat unul dintre parlamentari, Bard Vegar Solhjell, membru al Partidului Socialist şi fost ministru al Educaţiei.

În scrisoarea trimisă Comitetului Nobel, Solhjell şi colegul său Snorre Valen afirmă ca nu sprijină toate acţiunile întreprinse de Snowden. Nominalizările Premiului Nobel pentru Pace s-au putut face până la data de 1 februarie, cu opt luni şi jumătate înainte de a fi acordat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

two × 1 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>