Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa
martin-schulz-160x120

Martin Schulz este acuzat că-şi favorizează colegii socialişti

Un imens scandal de corupţie zguduie Parlamentul European, cu numai câteva luni înainte de organizarea de noi alegeri. Partidul Popular European (PPE) îl acuză pe preşedintele legislativului comunitar, Martin Schulz, că i-a acordat un contract soţiei lui Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialist European (PSE).

Scandalul a izbucnit încă din toamna trecută, însă acum a fost repus pe tapet, iar magnitudinea lui creşte exponenţial. Pe 31 octombrie 2013, site-ul bulgar de ştiri Bivol dezvăluia faptul că o firmă de PR condusă de Monika Stanişev a câştigat o cerere de ofertă a Parlamentului European în valoare de 60.000 de euro.

Încă de atunci, europarlamentarul german Ingeborg Grässle (PPE) a tras semnalul de alarmă, acuzând un conflict de interese, în care ar fi implicate mai multe personalităţi de prim rang din familia socialistă europeană. Publicaţia germană Der Spegel a făcut publice aceste acuzaţii în ediţia sa din 21 decembrie.

Informaţii copy-paste

GRASSLE_Ingeborg

Ingeborg Grässle de la PPE, în prima linie a acuzării

„Personalul Parlamentului, sub conducerea preşedintelui socialist Martin Schulz, oferă un contract de 60.000 de euro soţiei preşedintelui Partidului Socialist European. Asta ne duce cu gândul la favoruri politice”, a declarat Ingeborg Grässle, într-un comunicat postat pe 29 ianuarie pe site-ul grupului PPE. „Cumva domnul Schulz utilizează banii Parlamentului pentru a-şi ajuta prietenii politici?”, se întreabă ea.

Eurodeputatul german, care este şi purtătoare de cuvânt a PPE în Comisia pentru control bugetar, reaminteşte faptul că Serghei Stanişev este cap de listă al socialiştilor bulgari pentru alegerile europene. „Conflictul de interese era făţiş chiar şi înainte ca domnul Stanişev să-şi anunţe candidatura la alegerile europene”, a precizat eurodeputatul. Ea a adăugat că Martin Schulz ar trebuie să se delimiteze de această afacere. Pentru aceasta, preşedintele PE ar trebui să dezvăluie condiţiile şi procedurile care au condus la acordarea contractului către firma soţiei lui Stanişev.

Monika Stanişev se apără de acuzele de corupţie în Parlamentul European

Pe 28 ianuarie, Monika Stanişev, director general al firmei de PR „Aktive Group”, a anunţat că se retrage din proiect „din cauza speculaţiilor”. Totodată, ea a anunţat că va returna jumătate din sumă, adică 29 679,93 de euro.

Corupţie în Parlamentul European

Soţia liderului socialist bulgar a anuţat că dă banii înapoi

Într-o scrisoare postată pe site-ul Dnevnik, partenerul EurActiv.com în Bulgaria, Monika Stanişev explică faptul că firma sa a câştigat contractul în urma unei proceduri deschise. Ceea ce probează profesionalismul echipei, completează ea.

„În cursul ultimelor luni, am fost victimele unei serii de tentative de acuzaţii răuvoitoare şi nefondate, care sunt utilizate pentru a alimenta un conflict politic fără scrupule. În calitate de agenţie care are o experienţă de peste 12 ani, nu putem pune în pericol scopul şi obiectivele acestui proiect. Activităţile din acest cadrul sunt concepute pentru stabili încrederea, şi nu în vederea alimentării unor interese politice răuvoitoare”, se arată în comunicatul directorului firmei bulgare. Serghei Stanişev şi-a apărat soţia, spunând că ea se ocupă de proiecte similare încă dinainte de căsătoria lor, în 2013. „Ce vă aşteptaţi, să nu mai lucreze?”, i-a întrebat el retoric pe jurnalişti.

Lui Schulz îi e teamă că va pierde preşedinţia CE

Marjory Van den Broeke, şefa biroului de presă al Parlamentului European, a explicat pentru EurActiv că Martin Schulz nu are nimic de-a face cu procedura de cerere de ofertă. Potrivit acesteia, Aktive Group a obţinut subvenţiile în funcţie de criterii prestabilite, de manieră obiectivă.

Potrivit lui Marjory Van den Broeke, persoana din cadrul Aktive Group care a fost desemnată responsabilă de dosar se numeşte Monika Iosifova, cu alte cuvinte soţia lui Stanişev a semnat în acte cu numele de domnişoară. Ea a semnat obişnuita declaraţie prin care certifica faptul că nu este vorba de niciun conflict de interese, a mai explicat reprezentantul PE.european-commission

Martin Schulz, care se concentrează pe campania sa pentru câştigarea şefiei Comisiei Europene, tremură la auzul oricărei informaţii care ar putea să-i dea planurile peste cap, comentează EurActiv. Cu atât mai mult el nu vrea să-i fie asociat numele cu un scandal de corupţie în Parlamentul European.

Serghei Stanişev, sub presiune politică în Bulgaria

La rândul lui, Serghei Stanişev este sub presiune politică în ţara sa – fostul său mentor, fostul preşedinte bulgar Georgi Pîrvanov, l-a acuzat de proastă conducere a Partidului Socialist. Pîrvanov a fost preşedinte al Partidului Socialist Bulgar (PSB) din 1996 până în 2001. După ce a fost ales preşedinte, el i-a lăsat locul lui Serghei Stanişev.

Acum, fostul numărul unu bulgar îşi roade degetele – în ochii săi, desemnarea lui Stanişev în fruntea PSB reprezintă „cea mai mare eroare” a sa. La alegerile europarlamentare din mai, Pîrvanov va susţine o altă listă, condusă de Ivailo Kalfin, eurodeputat care a părăsit PSB la 13 ianuarie, din cauza unor diferende politice cu Serghei Stanişev.

serghei stanisev

Serghei Stanişev, atacat din toate părţile

Pe 1 martie, PSE va organiza un congres la Roma. Potrivit informaţiilor EurActiv, debarcarea lui Stanişev nu se află pe ordinea de zi.

Scandalul de Corupţie în Parlamentul European, generat de fondurile europene luate de soţia lui Stanişev, a stârnit reacţii imediat în Bulgaria. Rambursarea fondurilor către Parlamentul European este „o ruşine pentru Bulgaria”, a declarat Boiko Borisov, fost prim ministru şi preşedinte al partidului de cetru-dreapta GERB, afiliat la PPE.

„Bineînţeles că în Bulgaria este posibil ca familia Stanişev să ia banii destinaţi contractelor publice”, a declarat el, făcând aluzie la zvonurile potrivit cărora firma lui Stanişev ar fi fost favorizată. „Dacă această acţiune ar fi fost cinstită şi condusă corect, ei n-ar fi returnat banii, ci s-ar fi apărat”, a concluzionat Boiko Borisov.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

eighteen + seven =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>