Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

master of puppetsParlamentul European este, prin excelenţă, o instituţie democratică, în care toţi eurodeputaţii sunt egali, în teorie, însă marile puteri fac legea. De ani de zile se observă însă o dispută acerbă pentru rolul de „păpușar” (”master of puppets”) între  Franţa, Germania şi Marea Britanie pentru supremaţia în forul legislativ de la Strasbourg. Eurodeputaţii din Hexagon par să piardă teren, din cauza delăsării, în faţa colegilor lor nemţi şi britanici. Jurnaliştii de la Reuters au analizat felul în care se înclină balanţa în Hemiclul comunitar.

Franţa, ţară fondatoare a Uniunii Europene, riscă să-şi piardă rolul în jocurile de influenţă din Parlamentul European. Chiar dacă, în ultimii ani, decalajul dintre Franţa, pe de o parte, şi Germania şi Regatul Unit, de cealaltă parte, s- a redus, eurodeputaţii francezi au o medie inferioară de mandate în Parlamentul European (doar 1,8 mandate/parlamentar, faţă de 2,4 în cazul europarlamentarilor germani sau britanici), remarcă într-un raport Thierry Chopin, director de studii la Fundaţia Robert Schuman.

Longevitatea, secretul influenţei

Or, longevitatea este una dintre condiţiile de influenţă, funcţiile care implică responsabilitate (preşedinte de grup sau de comisie importantă, raportor, coordonator) fiindu-le rezervate celor mai experimentaţi. „Britanicii şi germanii sunt mai bine organizaţi. Eurodeputaţii lor au în general trei mandate. La primul, trec de <botez>, la al doilea se impun şi în al treilea fac legea”, recunoştea recent fostul premier francez François Fillon.master of puppets

Potrivit unei monitorizări a Fundaţiei Schuman, nemţii ocupă 55 dintre cele 370 de funcţii cu responsabilitate din actualul Parlament, printre care preşedinţia, prin Martin Schulz, două posturi de vicepreşedinte, şase preşedinţi de comisii şi 25 de posturi de coordonatori.

Franţa este mult în urmă, cu 41 de funcţii, aproape la egalitate cu britanicii, care sunt înclinaţi mai degrabă să frâneze decât să promoveze Uniunea Europeană. Francezii au patru preşedinţi de comisii, dar niciunul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului, şi doar nouă coordonatori, în vreme ce Regatul Unit are 21.

Această slăbiciune se explică în principal prin rata mare a reînnorii eurodeputaţilor francezi (40,5% faţă de 22,2% la nemţi şi doar 4,1% la britanici) sau a demisiilor acestora. Chiar dacă unii deputaţi ai UMP, PS, de centru sau ecologişti au fost remarcaţi pentru zelul lor, Franţa rămâne puţin peste medie în ceea ce priveşte devotamentul de care dau dovadă aleşii săi.

Potrivit organizaţiei independente VoteWatch Europe, fiecare eurodeputat francez a întocmit, în medie, 2,28 rapoarte în perioada 2009-2014, faţă de 3,09 în cazul nemţilor, 3,3 în cel al italienilor, 3,54 în cazul olandezilor şi 4,69 pentru finlandezi. Harlem Desir, desemnat în aprilie secretar de stat la Afaceri Externe, este unul dintre cei mai puţini activi, cu un scor de 50% al participării la voturile nominale, departe de media de 83,31% atinsă de europarlamentarii francezi.

Cultura parlamentară, deficitară la francezi

bundestag, master of puppetsAnaliştii pun degetul pe rană, punctând efectele unui deficit de cultură parlamentară şi federală, printre care şi cultura compromisului şi a negocierii, secretele funcţionării unei instituţii care reprezintă 28 de popoare şi 24 de limbi diferite.

„Franţa nu mai este o democraţie parlamentară şi, în consecinţă, nu mai avem reflexe. La noi, deputaţii sunt maşini de vot, în vreme ce în democraţii parlamentare ca Regatul Unit sau Germania aceştia sunt în primul rând negociatori”, comentează fostul eurodeputat de centru Jean-Louis Bourlanges.

„Germanii au o cultură parlamentară şi federală foarte puternice şi au în minte să trimită la Strasbourg oameni foarte serioşi”, întăreşte Yves Bertoncini, director al Notre Europe-Institut Jacques Delors. Principalele formaţiuni politice franceze, printre care PS şi UMP, şi-au alcătuit din nou listele în funcţie de criterii naţionale, în vederea alegerii celor 74 de eurodeputaţi din Hexagon, pe 25 mai.

Sinecuri politice, la Paris şi la Bucureşti

Actualii eurodeputaţi, unii dintre ei respectaţi pentru implicarea şi competenţa lor, au fost înlăturaţi pentru a face loc celor care nu au reuşit la alegerile naţionale, unor foşti miniştri sau pentru alţii cărora partidele trebuia să le ofere sinecuri. În România, situaţia este similară, partidele preferând să-i pună pe liste pe oameni faţă de care aveau „datorii” politice.

Citeşte şi: Top 10 europarlamentari români, după importanţa muncii din PE. Trei dintre cei mai buni nu au mai fost puşi pe liste pentru alegerile din mai! CITEŞTE ce spun Macovei, Stolojan, Vălean şi Nicolai. Ce spune şeful Mişcării Europene

parti-socialiste, master of puppets„Parlamentul European a devenit o agenţie de plasare a forţei de muncă, pentru a rezolva problemele interne ale partidelor”, remarcă Liem Hoang Ngoc, eurodeputat socialist pe final de mandat, care-şi aduce aminte cum soarta sa a fost pecetluită într-o noapte din toamna trecută: „Harlem Desir (pe atunci prim secretar al PS) s-a încuiat în biroul său cu doi alţi activişti. Pentru a vorbi la telefon cu miniştrii influenţi şi cu liderii de opinie. Când m-am dus la culcare, la 3,00 dimineaţa, eram în cursă. La 8,00, am aflat că nu mai eram pe listă”.

Şi pe dreapta eşichierului politic, alegerea candidaţilor a generat ciocniri ale grupurilor de influenţă, între fostul preşedinte al Adunării Naţionale, Bernard Accoyer, şi fostul ministru Nadine Morano. „Franţa este singura ţară din UE care trimite atâţia novici în Parlamentul European”, a declarat primul, într-o postare pe site-ul Le Monde.

Absenteismul subminează rolul de „master of puppets”

alegeri, master of puppetsÎn afară de absenteism, care ar putea depăşi 60% şi ar putea favoriza extremiştii, dispersia voturilor va juca şi ea un rol major. „Sunt 31 de liste în Ile-de-France (regiunea pariziană – n.red.). În medie, pentru cele opt regiuni, sunt între 24 şi 25 de liste », subliniază analistul politic Pascal Perrineau.

O asemenea dispersare riscă să afecteze omogenitatea eurodeputaţilor francezi, în vreme ce Germania dă dovadă de concentrare în două grupuri care contează în Parlamentul European, PPE şi S&D.

Şi în România se face simţită dispersia voturilor, mai ale pe partea dreaptă a eşichierului politic. PDL, PMP, UDMR, PNŢCD şi Forţa Civică se revendică a fi parte din Partidul Popular European. Ca să nu mai vorbim de inflaţia de „independenţi”.

Citeşte şi: Prima zi de campanie electorală pentru Parlamentul European. 15 partide, un actor, doi preoţi şi o gimnastă vedetă Playboy vor la Strasbourg. CITEŞTE când votează italienii, cehii şi britanicii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

19 − 5 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>