Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Miniștrii de Externe ai UE sunt dornici de a adăuga rapid nume pe lista neagră a oligarhilor din Rusia , potrivit cu proiectul de concluzii al reuniunii de urgență de joi, 29 ianuarie, ajuns la cunoștința presei occidentale.

Miniștrii de Externe

Aatacul de la Mariupol provoacă înăsprirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Textul, difuzat miercuri în capitalele europene, de către serviciul de externe a UE (EEAS) stipulează: „Având în vedere înrăutățirea situației, Consiliul (UE – n.n.) este de acord să extindă măsurile restrictive ce vizează persoane și entități care sunt implicate în amenințarea sau subminarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”. Miniștrii de de externe plănuiesc să acuze Rusia ca fiind vinovată de atacul cu rachete asupra orașului ucrainean Mariupol, de weekend-ul trecut, care a ucis 30 de persoane. Rusia neagă acuzațiile.

Rusia trebuie să respecte acordul de la Minsk

„Consiliul condamnă cu fermitate bombardarea nediferențiată a zonelor rezidențiale din Mariupol (…) Consiliul ia notă de dovezile de sprijin continuu și în creștere dat separatiștilor de Rusia, dovezi care subliniază responsabilitatea Rusiei”, se arată în proiectul trimis miniștrilor de externe, citat de EUobserver. Proiectul mai menționează că orice „relaxare” a poziției UE depinde de respectarea de către Rusia a protocolului de la  Minsk – acordul de pace din septembrie 2014.
Respectarea acestuia necesită „retragerea grupurilor ilegale și străine înarrmate, a echipamentului militar, a luptătorilor și mercenarilor, securizarea frontierei ucraineano-rusă cu monitorizare permanentă de către OSCE, precum și alegeri locale anticipate în anumite părți ale regiunilor ucrainene Donețk și Luhansk (din Estul Ucrainei)”. Se cere, de asemenea, avertizarea Rusiei să înceteze propaganda de război.
„Declarațiile publice prin care se denaturarează realitatea de pe teren, incitarea la ură și violență, precum și umilirea prizonierilor în public, cu încălcarea dreptului internațional nu va duce decât la o nedorită escalasare”, mai citează EUobserver.

Federica Mogherini, „ministrul propagandei UE”

Miniștrii de Externe

Federica Mogherini

Ca urmare a apelurilor a mai mult țări ale UE, ca aceasta să ia măsuri pentru a contracara campania de propagandă, concluziile adaugă: „Se solicită Înaltului reprezentant al Consiliului (Comisarul UE pentru relații externe (Federica Mogherini – n.n.) să-și intensifice eforturile de a îmbunătăți în continuare comunicarea strategic, ca răspuns la activitățile de dezinformare rusești (…) Aceste eforturi ar trebui să includă corectarea dezinformărilor, atunci când acestea apar, comunicarea proactivă a politicilor UE, precum și sprijin pentru dezvoltarea în continuare a mass-media independente și democratice în întreaga regiune a Parteneriatul estic (post-sovietic)”.
Luând act de costul războiului, textul menționează spune că acest conflict a dus la refugierea a 1,5 milioane de oameni din Ucraina, dintre care 600.000 sunt „în mare nevoie de ajutor”.
De asemenea, se așteaptă ca Ucraina să ia „măsuri juridice” care să permită Curții Penale Internaționale de la Haga să examineze presupusele crime împotriva umanității comise pe teritoriul Ucrainei în 2014-2015”. Concluziile miniștrilor și orice noi sancțiuni trebuie să fie adoptate în unanimitate.
În trecut, Austria, Republica Cehă, Cipru, Ungaria, Franța, Luxemburg, și Slovacia, precum și partidele germane din coaliția de centru-stânga SPD au manifestat rezerve de a merge mai departe cu sancțiunile. Cele mai multe dintre ele au subscris însă la declarația de marți a liderilor UE, care au blamat Rusia pentru atacul de la Mariupol.

Iohannis: „Trebuie luată în considerare intensificarea sancţiunilor”

Miniștrii de ExternePreşedintele Klaus Iohannis a condamnat, luni, printr-un mesaj, ”atacurile criminale” asupra populaţiei civile din Mariupol, Ucraina, precizând că eesponsabilitatea aparţine nu doar separatiştilor ucraineni, ci şi Federaţiei Ruse, astfel că trebuie luată în considerare intensificarea sancţiunilor.

„Mă alătur reprezentanţilor Uniunii Europene şi ai Statelor Unite ale Americii în a considera atacurile asupra populaţiei civile din Mariupol, Ucraina, drept criminale”, a transmis preşedintele Iohannis, într-un mesaj remis de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit şefului statului, „responsabilitatea aparţine nu doar separatiştilor ucraineni, ci şi Federaţiei Ruse care participă la înarmarea rebelilor şi nu îşi foloseşte influenţa pentru a detensiona conflictul”.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

17 − fifteen =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>