Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Grecia

Când nimeni nu mai credea să vadă luminiţa de la capătul tunelului în privinţa crizei din Grecia, iată că luni seara a fost înregistrat un real progres în negocierile Atenei cu instituţiile europene. Chiar dacă nu a fost de acord cu reducerea pensiilor şi alte măsuri impopulare solicitate de creditori, premierul Alexis Tsipras a venit cu un set propriu de contrapropuneri menit să deblocheze situaţia. În timp ce la Bruxelles se făceau calcule şi nervii erau întinşi la maximum, la Atena mii de oameni ieşeau în stradă, pentru a cere ca Grecia să rămână în zona euro.

Nimeni nu credea că o soluţie pentru Grecia, aflată pe marginea prăpastiei, va fi găsită la summit-ul extraordinar organizat luni seara la Bruxelles.

Summit-ul extraordinar al şefilor de stat şi de guvern din zona euro a fost precedat de o reuniune a Eurogrupului. Reuniunea celor 19 miniştri de Finanţe din zona euro s-a încheiat fără progrese majore, chiar dacă propunerile Guvernului de la Atena au fost primite mai degrabă pozitiv.

Şi totuşi, este un mare pas înainte. „Grecii au făcut o propunere care reprezintă un progres major”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la finalul discuţiilor. „Le vom propune grecilor un pachet de 35 de miliarde de euro pentru creştere şi creare de locuri de muncă în Grecia”, a punctat el.

Potrivit lui Juncker, un acord între Grecia şi creditorii săi – BCE, UE şi FMI – va fi semnat, cel mai probabil, în cursul acestei săptămâni. „Nu poţi să te joci cu prelungiri”, a avertizat el.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat că e nevoie de „o muncă în regim intensiv”, deoarece timpul este „foarte scurt”. Merkel a evitat să se pronunţe asupra unei eventuale restructurări a datoriei pe care o are Grecia, dar şi-a exprimat dorinţa fermă ca această ţară să rămână în zona euro.

Preşedintele francez François Hollande a fost mult mai optimist, spunând că bazele unui acord între Grecia şi creditorii săi au fost reunite luni seara. „Guvernul grec a pus pe masă o propunere care a fost primită pozitiv de către instituţiile creditoare. Guvernul grec a prezentat măsuri structurale şi dispoziţii fiscale”, a spus el.

Totuşi, preşedintele francez consideră că Atena şi creditorii săi mai au încă de muncit şi trebuie să facă totul pentru a ajunge la o concluzie în cursul următoarei reuniuni a Eurogrupului, care va avea loc miercuri seara.

Progresele făcute de Grecia, salutate de Donald Tusk

Progresele făcute luni seara au fost salutate şi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Grecia a formulat luni „primele sale propuneri adevărate după multe săptămâni”, a declarat Donald Tusk, înainte de desfășurarea summit-ului de la Bruxelles.

Grecia

„Astăzi, vreau ca toate cărțile să fie pe masă”, pentru a „opri jocul de poker politic”, a spus Tusk, subliniind că vrea să evite cel mai rău scenariu, care înseamnă un „Grexident” (noul termen care desemnează o ieșire accidentală a Greciei din zona euro) incontrolabil și haotic”.

Președintele Consiliului European a făcut aceste declarații după o întrevedere avută cu premierul grec Alexis Tsipras. Anterior, Tusk a purtat discuții, în timpul unei alte reuniuni la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, și cu directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Impozit pe păcănele şi adio pensionări anticipate

GreciaMinistrul grec al Economiei, Giorgos Stathakis, a declarat luni că creditorii Greciei au acceptat noile propuneri ale Atenei ca bază de discuții. Conținutul exact al noilor propuneri făcute de Grecia nu a fost dezvăluit, însă Tsipras a reafirmat că „cheile pentru un acord” cu creditorii vizează noul excedent bugetar primar, pensiile, prețul electricității și restabilirea normalității în ceea ce privește dreptul la un loc de muncă.

Grecia a avansat propuneri care vizează, în principal, supraimpozitarea celor cu venituri mari şi o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor la bugetul de stat. Pensiile nu vor fi tăiate, deoarece Guvernul de la Atena susţine că două treimi dintre pensionari trăiesc deja aproape de pragul sărăciei (cu pensii medii de 700 de euro, la care pensionarii români nici nu visează!).

Nici salariile bugetarilor nu vor fi reduse. În schimb, începând de anul viitor vor fi eliminate mecanismele prin care grecii se pot pensiona anticipat. De asemenea, cei cu venituri mari şi companiile profitabile vor fi taxaţi suplimentar.

Mai mult, vor fi impozitate jocurile electronice, va fi redus bugetul pentru Apărare, iar baza de impozitare va creşte. Privatizările vor fi făcute numai în anumite condiţii: cei interesaţi să cumpere companii greceşti vor fi nevoiţi să facă investiţii şi să promoveze economia locală.

O nouă reuniune a miniștrilor de Finanțe din zona euro va avea loc miercuri seară, tot la Bruxelles, pentru a ajunge la un acord între Grecia și creditorii săi și a evita intrarea acestei țări în incapacitate de plată, a anunțat Donald Tusk.

Premierul grec, Alexis Tsipras, și instituțiile creditoare (UE, BCE și FMI) „vor lucra împreună acum, astfel ca Eurogrupul să obțină miercuri seară rezultate care să poată fi prezentate joi dimineață”, a continuat Donald Tusk.

Mii de oameni pe străzile Atenei. „Da pentru euro. Nu rublei”

În timp ce la Bruxelles se negocia, străzile Atenei erau inundate de mii de oameni. Manifestanţii s-au reunit în faţa clădirii Parlamentului grec, pentru a cere menţinerea ţării lor în zona euro.Grecia

Această manifestaţie proeuropeană, a doua de acest gen desfăşurată în decurs de o săptămână, a fost precedată cu o zi înainte de o manifestaţie de susţinere a Guvernului condus de Alexis Tsirpas şi a fermităţii arătate de premierul grec în negocierile cu creditorii internaţionali.

„Negociem de prea mult timp şi cred că a adresat un mesaj denaturat lumii”, a deplâns Panagiota Kaltsa, care conduce Proiectul pe 30 de ani. „A venit momentul ca grecii să anunţe clar că vor să păstreze euro şi că o soluţie negociată trebuie găsită rapid”, a continuat ea.

„Jocul pe care-l joacă acest guvern face doar rău ţării. E nevoie de stabilitate”, a adăugat un student de 21 de ani. „Da pentru euro. Nu rublei”, se putea citi pe pancarte care evocau vizita făcută recent de premierul grec la Moscova.

Cum comentează Siegfried Mureşan

Grecia„Alexis Tsipras şi Yannis Varoufakis au avut tot timpul din ianuarie şi până acum. Ar fi trebuit să-l folosească judicios, iar noi toţi nu am fi fost acum în această situaţie dificilă”, a comentat pe contul său de Twitter eurodeputatul Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

sixteen − 6 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>