Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

UPDATE 2 

„Regulamentul Parlamentului European (PE) și al Consiliului adoptat astăzi va ajuta imediat producătorii de vinuri din Republica Moldova să depășească situația dificilă cauzată de embargoul impus de Rusia. Cooperarea strânsă dintre instituțiile europene a făcut posibilă realizarea acestui acord care a venit ca un răspuns rapid din partea UE la presiunile la care este supusă Moldova. Sper că procedurile rămase se vor încheia rapid, astfel încât liberalizarea completă pentru importurile de vin în UE să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014”, a declarat Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în calitatea sa de raportor, imediat după aflarea rezultatului votului.

În opinia europarlamentarului, după Summit-ul de la Vilnius, UE trebuie să-și reafirme angajamentul față de procesul Parteneriatului Estic: „PPE susține cu tărie alegerea europeană a Republicii Moldova, recunoaște realizările guvernelor proeuropene ale partenerului nostru estic și încurajează Republica Moldova să continue procesele de reformă necesare pentru apropierea în continuare de UE. PPE salută parafarea, la Vilnius, a Acordului de asociere, care conține un ambițios Acord Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA). Cu toate acestea, procedurile de finalizare a DCFTA vor lua ceva timp și sunt prevăzute să intre în vigoare la începutul anului 2015. În acest context, liberalizarea imediată și completă a importurilor de vinuri moldovenești pe piața unică este un semnal puternic care arată că UE are voința politică de a răspunde la presiunile nejustificate și arbitrare ale Rusiei asupra partenerilor noștri estici”.

 

UPDATE 1 Raportul „Preferințe comerciale autonome pentru Republica Moldova” al eurodeputatului UDMR Iuliu Winkler, care prevede liberalizarea importurilor UE de vinuri moldovenești, a fost adoptat marți de plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, cu o majoritate largă de 503 de voturi.

În Parlamentul Europei se dă astăzi bătălia finală pentru liberalizarea importurilor de vin moldovenesc. Eurodeputatul Iuliu Winkler, raportorul Comisiei pentru comerț internațional (INTA) pentru această măsură legislativă, a declarat pentru Europeanul.org că nu își pune problema unui eșec și că Parlamentul european va aproba liberalizarea totală și imediată a importurilor de vinuri de peste Prut. 

Iuliu Winkler: "Nu îmi pun problema unui eșec"

Iuliu Winkler: „Nu îmi pun problema unui eșec”

Parlamentul european votează marți, 10 decembrie, dacă elimină trei paragrafe dintr-un articol al Regulamentului de preferințe comerciale cu Republica Moldova, care condiționează tratamentul preferențial al importului produselor din Moldova de peste Prut de derogarea acordată de Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

OMC a prelungit deja, până la 31 decembrie 2015, derogarea care expira la sfârșitul acestui an, dar votul de azi al Parlamentului va însemna liberalizarea totală a importurilor de vin din Moldova.

Decizia instituțiilor europene cu privire la importurile de vin este răspunsul așteptat, pentru a sprijini parcursul european al Republicii Moldova, la interdicția impusă pe piața Federației Ruse. Instrumentele comerciale sunt poate cele mai eficiente instrumente ale Uniunii Europene pentru a-și promova politicile externe. În contextul acesta, liberul acces la o piață cu o jumătate de miliard de consumatori, trebuie interpretată ca un sprijin economic semnificativ pe care UE îl acordă Republicii Moldova.

Principalul gladiator care intră mâine în arena Parlamentului european este eurodeputatul român Iuliu Winkler, raportorul Comisiei pentru comerț internațional (INTA) pentru această măsură legislativă. El a câștigat deja prima bătălie, chiar în comisia din care face parte. Aceasta a votat covârșitor (29 de voturi din 30) pentru liberalizarea importurilor de vinuri moldovenești.

Într-un interviu acoordat în exclusivitate pentru Europeanul.org, deputatul Iuliu Winkler s-a declarat încrezător de liberalizarea totală și imediată a vinurilor moldovenești, dar și a altor produse de peste Prut.

Rep: – Există posibilitatea ca votul de mâine din Parlamentul european să nu fie unul favorabil?

Iuliu Winkler: – Raportându-mă la votul aproape unanim (29 de voturi pentru și o singură abținere) înregistrat în Comisia de Comerț Internațional, am speranța justificată ca un rezultat similar se va înregistra și în plenul Parlamentului European.

Rep: – Care ar fi consecințele și ce este de făcut în situația nefericită în care propunerea Dvs. este respinsă?

I.W.: – Având în vedere voința politică pe care grupurile politice din Parlamentul European au manifestat-o vizavi de evenimentele înregistrate în preajma și cu ocazia summit-ului de la Vilnius precum și miza deosebit de importantă pe care o reprezintă pentru UE o evoluție pozitivă în Parteneriatul Estic nu îmi pun problema unui eșec.

Rep.: – Liberalizarea importurilor de vinuri va fi urmată de măsuri similare și pentru alte produse?

I.W.: – Acordul Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb dintre UE și Republica Moldova care a fost parafat la Vilnius va acorda preferințe comerciale mult mai largi Republicii Moldova în relația sa cu UE, însă, intrarea în vigoare a acestui acord are nevoie de proceduri care se vor întinde pe durata a cel puțin unui an. Accesul fără taxe vamale al vinurilor moldovenești pe piața europeană va intra fără îndoială în vigoare de la 1 ianuarie 2014, reprezentând astfel o oportunitate imediată pentru un important segment al producătorilor din Moldova. Nu pot în acest context decât să salut determinarea cu care comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloș a sesizat această oportunitate și a acționat imediat, obținând acordul CE și apoi inițiind întreg procesul legislativ care va fi concluzionat de votul de marți din plenul PE. 

2 comentarii

  1. Pingback: „Cavalerul vinului moldovenesc” crede în Statele Unite ale Europei

  2. Pingback: Schimbul de informaţii fiscale, în dezbaterea plenului

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

twelve − 1 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>