Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Procesele intentate Facebook, pentru presupusa implicare a acesteia în a-i ajuta pe americani să spioneze milioane de oameni vor dura, cel mai probabil, mai mult de un an.

Potrivit unei persoane de contact de la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg,  cazul sesizat Curții Supreme din Irlanda de către Max Schrems, militantul austriac pentru dreptul la intimitate, ar putea dura până la 18 luni.

Înalta Curte din Irlanda a trimis cazul la Luxemburg

Facebook

Procesul Facebook ar putea dura până la 18 luni

„Ei (Curtea Supremă din Irlanda – n.n.) trebuie să trimită cazul la noi, fapt care poate dura săptămâni sau chiar luni și, odată îl vom înregistra aici, ar putea dura până la 18 luni înainte de a lua orice hotărâre asupra lui”, a declarat sursa citată pentru EUobserver.

Înalta Curte din Irlanda a suspendat recent cauza și a trimis-o către instanța de judecată a UE în ceea ce este descris de unii ca un moment decisiv pentru dreptul la viață privată și lupta împotriva implicării corporative în supravegherea în masă a populației, condusă de SUA.

Parlamentarul  german Jan Philipp Albrecht a numit-o chiar „un pas important pentru drepturile de protecție a datelor”.

Spionul Snowden a dezvăluit jocul americanilor

Plângerea împotriva Facebook își are rădăcinile în documentele clasificate puse la dispoziția publicului, anul trecut, de fostul agent american Edward Snowden.

Atunci s-a spus că Facebook, împreună cu Google, Yahoo și Microsoft, ar fi fost implicați într-un program top-secret al SUA de supraveghere a populației, operațiune cunoscută sub numele de Prism. 

Facebook

Edward Snowden

Dezvăluirile lui Snowden indică faptul că organizația de spionaj a SUA, Agenția Națională de Securitate (NSA), a plătit companiile milioane de dolari companiilor pentru a ajuta la acoperirea costurilor pentru a executa operațiunea de supraveghere globală. Or, potrivit unui pact cu privire la informații încheiat, în urmă cu 14 ani între UE și SUA, cunoscut sub numele Safe Harbour, firmele americane ar trebui să urmeze legile UE de fiecare dată când datele cu caracter personal ale cetățenilor UE sunt transferate în Statele Unite.

Țările europene, cu mâinile legate de un acord din 2000

La început, Schrems i-a solicitat lui  Billy Hawkes, comisarul Irlandei pentru protecția datelor, să investigheze Facebook față de plângerea că a încălcat pactul de colaborare UE-SUA, colaborând cu NSA în cadrul operațiunii Prism.

Sediul din Europa al companiei se află în Dublin, de acolo fiind transmise în Statele unite toate datele clienților săi internaționali. Hawkes a refuzat însă să demareze o anchetă, motivând că că este împiedicat să o facă de concluziile Comisiei Europene din anul 2000, care au descris regimul de protecție a datelor din SUA ca „adecvate și eficiente”.

Schrems nu a fost de acord cu motivul invocat de Hawkes și a trimis cazul spre judecată Curții Supreme de Justiție din Irlanda. Indicațiile de la Înalta Curte sugerează că judecătorii de la Luxemburg vor trebui să determine dacă acordul „Safe Harbor” al Comisiei Europene mai poate ține autoritățile naționale „cu mâinile legate”. După ce Curtea Europeană de Justiție (C.E.J.) va da un verdict, cazul se va întoarce înapoi la Înalta Curte din Irlanda.

Cazul se va întoarce, din Luxemburg, la judecătorii din Irlanda

Facebook

Înalta Curte de Justiție din Irlanda

Instanța irlandeză va putea apoi să soluționeze problema după cum consideră de cuviință, folosind interpretarea legislației UE, așa cum va fi fost făcută de CEJ.  „Orice întrebări cu privire la consecințe, precum a ordona Facebook să facă sau să nu facă și orice amenzi sau pedeapsă pentru nerespectarea acestor ordine este în întregime o chestiune de competența instanțelor naționale”, a spus o altă sursă din Curtea Europeană de la Luxemburg.

La rândul ei, Comisia Europeană a recunoscut deficiențele din pactul de schimb de date și a acuzat , prin vocea comisarului UE pentru justiție, Viviane Reding lipsa de transparență din partea SUA. Executivul de la Bruxelles nu a denunțat însă pactul dar a emis, în schimb, o serie de recomandări cu privire la ceea ce americanii ar trebui să remedieze pentru a rămâne în spiritul înțelegerii.

Ce este programul de spionaj PRISM

Documentul secret, datat aprilie 2013, prezentat de spionul Snowden, arată că programul PRISM a început în 2007, sub mandatul preşedintelui american George W. Bush, iar Microsoft ar fi fost primul partener care a permis accesul la servere. Au urmat, pe rând, Yahoo în 2008, Google, Facebook şi PalTalk în 2009, YouTube în 2010, Skype şi AOL în 2011 şi Apple în 2012. Prezentarea NSA arată că existau tratative și cu Dropbox pentru includerea în program.

FacebookToate aceste companii au negat orice implicare într-un astfel de program, susţinând că respectă viaţa privată a clienţilor şi că colaborează cu autorităţile americane strict în limitele legii, fără să le permită accesul direct la datele de pe servere. Mai mult, ei susţin că dacă aşa ceva există, înseamnă că se derulează fără ştiinţa companiilor.

Programul PRISM permite supravegherea profundă şi în timp real a comunicaţiilor electronice şi a informaţiilor stocate pe internet. Este vorba despre emailuri, chat inclusiv cu voce şi video, video, foto, date, VoIP, transferuri de fişiere, conferinţe video, notificări cu privire la logarea la un serviciu, detalii private din reţelele sociale.

Legea americană, modificată sub mandatul lui Barack Obama (Foreign Intelligence Surveillance Act – FISA), permite NSA şi altor agenţii secrete să spioneze persoane care nu sunt cetăţeni americani sau pe americanii ale căror comunicaţii includ persoane din afara SUA. PRISM se bazează pe prevederile acestei legi.

1 comentariu

  1. Pingback: Facebook, în centrul unui nou scandal. Compania americană este acuzată de manipulare emoțională. AFLĂ cum pot provoca revoluții rețelele sociale

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

fourteen − 13 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>