Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

compromisNu mai puţin de 13 ore a durat runda a doua a negocierilor pe tema Greciei, desfăşurată în noaptea de duminică spre luni la Bruxelles. Situaţia a rămas în continuare incertă, chiar dacă un proiect de compromis a fost pus pe masă de cancelarul german, Angela Merkel, președintele francez, François Hollande, premierul elen, Alexis Tsipras, și președintele Consiliului European, Donald Tusk. Acest compromis nu este însă, deocamdată, decât la stadiul de proiect și va fi supus spre aprobare tuturor liderilor din zona euro.

UPDATE Jean-Claude Juncker: nu va exista un #Grexit

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat luni, după 17 ore de negocieri maraton purtate de liderii zonei euro, că nu va exista un Grexit.

Liderii zonei euro au ajuns luni în unanimitate la un acord referitor la un nou program de asistență financiară de la creditorii internaționali (Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană), pentru Grecia.

Liderii statelor din zona euro s-au reunit încă de duminică seară pentru a decide dacă sunt sau nu îndeplinite condițiile pentru începerea negocierilor cu Atena privind un nou program de asistență financiară de la creditorii internaționali, al treilea de acest fel în ultimii cinci ani. Reuniunea la nivel înalt a zonei euro a fost precedată de una a miniștrilor de finanțe (Eurogrup). Aceștia au elaborat un document potrivit căruia un eventual nou program de asistență financiară pentru Grecia este estimat la 82-86 miliarde de euro.

„Există un acord în patru care acum va fi supus celor 19″ lideri din zona euro, a subliniat o sursă apropiată discuţiilor, citată de AFP, la câteva minute după ce Consiliul European a anunțat reluarea discuțiilor la vârf cu un compromis pe masă.

În ciuda acestei soluţii de compromis, despre care nu se ştie dacă va fi bătută în cuie, Atena a atras atenţia asupra faptului că două mari probleme rămân deschise. Este vorba de Rolul pe care-l va juca FMI dacă Grecia obţine un nou plan de ajutor financiar din partea zonei euro şi de crearea în afara ţării a unui fond care să grupeze active elene până la nivelul a 50 miliarde de euro, pentru a garanta privatizările promise.

„În afară de asta suntem oarecum de acord”, a indicat o sursă guvernamentală elenă, care a adăugat că, „cu pistolul la tâmplă”, toată lumea s-a arătat dispusă să facă concesii şi să se ajungă la un compromis

Textul de compromis, diferit de propunerile de duminică seara

Textul de compromis convenit luni la primele ore ale dimineţii nu prevede o ieşire temporară a Greciei din zona euro, aşa cum scria, negru pe alb, cu o seară înainte, într-o propunere a miniştrilor de Finanţe. Şi totuşi, textul riscă să fie cu greu acceptat în Grecia, unde Guvernul stângii radicale al lui Alexis Tsipras a promis că nu va impune noi sacrificii.compromis

Marja de manevră a primului ministru grec este mult mai strânsă, în condiţiile în care reformele cerute acum de creditorii Atenei, foarte impopulare, nu diferă prea mult de cele care au fost respinse de 6!% dintre alegători la referendumul din 5 iulie. Pentru a obţine aprobarea acestor reforme de către Parlamentul elen, Alexis Tsipras a fost nevoit să se apropie de opoziţie, cu preţul disensiunilor în partidul său Syriza, fapt ce ar putea duce la o nouă criză politică.

Timpul nu mai are răbdare

compromisÎnsă timpul nu mai are răbdare cu Grecia, unde vistieria este goală, iar economia gâfâie. Ţara în care băncile sunt închise încă de pe 29 iunie, trăieşe de pe o zi pe alta doar graţie ajutoarelor de urgenţă primite de la Banca Centrală Europeană.

Or, acesta din urmă trebuie să decidă luni dacă menţine sau nu economia elenă pe perfuzii. „Este necesar un semnal politic în această seară” pentru ca BCE să continue ajutorul său de urgenţă, a subliniat duminică o sursă europeană apropiată discuţiilor, citată de AFP.

Discuţiile pe seama ieşirii Greciei din zona euro au pus la grea încercare Eurogrupul, în special cuplul franco-german. Încă de la început, summit-ul de duminică a luat înfăţişarea unei confruntări între Germania, inflexibilă, şi Franţa, adepta unei atitudini mai flexibile.

Franţa „va face totul” pentru a menţine Grecia în zona euro, a sigurat preşedintele François Hollande.Însă pentru cancelarul german Angela Merkel nu se pune problema unui acord „cu orice preţ”.

Pour la chancelière allemande Angela Merkel, il n’était pas question au contraire d’un accord „à n’importe quel prix”. „La valeur la plus importante, à savoir la confiance et la fiabilité, a été perdue” avec Athènes, avait-elle ajouté.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

four × 3 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>