Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Cazul agentului german care a spionat pentru americani, dar și refuzul explicit al Statelor Unite de a încheia cu Germania un “acord de nespionare” ar putea îngheța colaborarea dintre Uniunea Europeană și SUA. În această situație, UE ar putea repune pe tapet suspendarea mai multor acorduri cu Statele Unite, printre care cel economic și cel privind transferul datelor bancare. Supravegheată de Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA), Angela Merkel pune în discuție chiar cooperarea dintre agențiile de informații și vrea să contracareze acțiunile americanilor în Europa de culegere ilegală de informații.

spionaj FOTO DW Scandalul spionajului

Foto DW

Scandalul riscă să tensioneze și mai mult relația Berlinului cu Washingtonului, care a fost pusă la grea încercare anul trecut de dezvăluirile privind ascultările unor oficiali germani, inclusiv cancelarul Angela Merkel, de către NSA.

Conform presei germane, agentul german, în vârstă de 31 de ani, ar fi lucrat din anul 2012 pentru CIA, un responsabil de rang înalt din cadrul BND (serviciul german de informații) confirmând că toate indiciile merg în direcția ipotezei că spionajul american a beneficiat de serviciile sale.

El ar fi primit din partea serviciilor secrete americane și misiunea de a culege informații despre activitatea comisiei parlamentare germane care investighează operațiunile de culegere de informații desfășurate în Germania de NSA și ar fi furnizat Washingtonului peste 200 de documente clasificate în schimbul sumei de 25.000 de euro.

”Acuzații grave”

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat, luni, că informaţiile sunt “grave”, iar Berlinul cere deja un răspuns “rapid” din partea Washingtonului, relatează AFP.

“Dacă informaţiile sunt exacte, este un caz grav”, a apreciat Merkel în cadrul unei conferinţe de presă la Beijing, organizată împreună cu premierul chinez Li Keqiang.

“În opinia mea ar fi vorba despre o contradicţie evidentă cu ceea ce eu consider o cooperare plină de încredere între agenţiile de informaţii şi parteneri”, a adăugat ea.

Statele Unite promit să coopereze cu Germania în scandalul spionajului

Scandalul spionajului SUA au refuzat să comenteze informaţiile privind agentul dublu depistat de Germania, oferind asigurări că vor colabora cu Berlinul pentru soluţionarea diferendului, relatează AFP citată de Mediafax. ”Colaborăm cu Germania pentru soluţionarea acestui caz în mod adecvat”, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Statelor Unite.

”Relaţiile Statelor Unite cu Germania sunt extrem de importante. Avem o relaţie foarte strânsă”, a adăugat Earnest.

O delegaţie de parlamentari germani se va duce în Statele Unite pentru a discuta cu reprezentanţii Departamentului de Stat şi mai mulţi congresmeni americani despre noul caz de spionaj. Delegaţia este alcătuită din cinci deputaţi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare şi este condusă de Norbert Roettgen (Uniunea Creştin-Democrată), preşedintele Comisiei pentru politică externă.

SUA resping acordul de nespionare propus de Germania

În ciuda acestor scandaluri care îi pun într-o lumină extrem de proastă față de partenerii europeni, americanii refuză în continuare să încheie acorduri de nespionare cu Germania, dar și cu alte state europene, informează Agerpres.

“Nu vom avea un acord de nespionare cu Germania. Nu avem acorduri de nespionare cu nicio țară”, a precizat consilierul adjunct pe probleme de securitate națională, Ben Rhodes.

Oficialul american a precizat că “va lua timp și va fi nevoie de un proces de vindecare prin dialog” pentru a rezolva această problemă, dar că SUA au fost nevoite să găsească un echilibru între a impune noi limite asupra spionajului și nevoia de a aduna informații secrete.

SUA are totuși acorduri de nespionare cu patru țări: Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Același scop, dar practici diferite

Scandalul spionajului

Edward Snowden a dezvăluit că SUA i-a ascultat telefonul Angelei Merkel

SUA și Germania au poziții divergente privind practicile de spionaj, în ciuda scopului comun al celor două puteri, acela de combatere a terorismului. Angela Merkel a declarat în luna mai la Casa Albă că SUA și Germania “au câteva dificultăți ce trebuie încă depășite” privind politicile de strângere de informații.

În toamnă, după ce presa a dezvăluit că telefonul mobil al cancelarului german este posibil să fi fost spionat de către Statele Unite, Germania l-a convocat pe ambasadorul american la Berlin pentru a-i cere explicaţii, un gest rar între aliaţi.

O delegaţie de oficiali germani s-a deplasat ulterior în Statele Unite pentru a încerca să definească cadrul unui acord pentru excluderea spionajului reciproc, în timp ce o delegaţie parlamentară americană a efectuat o vizită la Berlin pentru a încerca să atenueze tensiunile.

Berlinul pedepseşte companiile americane

Scandalul spionajului Germania a luat deja primele măsuri de pedepsire a acțiunilor SUA de spionaj, anunțând că renunţă la contractul cu Verizon Communications. Decizia vizează direct practicile agenţiilor americane de informaţii de a accesa datele globale furnizate de companiile telecom.

Acesta este unul dintre primele semne cu privire la consecinţele pe care scandalul de spionaj centrat în jurul NSA le are asupra afacerilor din Europa ale companiilor americane, scrie New York Times.

Verizon a furnizat servicii de telecomunicaţii pentru mai multe agenţii federale din Germania.

“Legăturile dintre agenţiile străine de informaţii şi aceste companii demonstrează că guvernul german are nevoie de un nivel înalt de securitate pentru reţelele sale esenţiale”, a declarat ministrul german de Interne.

Oficialul a adăugat că infrastructura de comunicaţii a Germaniei va fi reorganizată în acest sens.

În replică, reprezentanţii Verizon au susţinut că operaţiunile din Germania ale companiei s-au desfăşurat în conformitate cu legislaţia acestei ţări privind protejarea datelor personale.

“Am stabilit clar faptul că guvernul SUA nu poate accesa informaţiile clienţilor stocate în afară Statelor Unite”, a spus Detlef Eppig, director operaţional al Verizon Germania.

Uniunea Europeană ar putea reacționa

Scandalul spionajului Scandalul tensionează nu numai relația SUA cu Germania, dar mai ales cu Uniunea Europeană. Parlamentul European ar putea repune pe tapet suspendarea mai multor acorduri de cooperare cu Statele Unite.

Eurodeputații au cerut, în octombrie 2013, Comisiei Europene suspendarea unui acord între Uniunea Europeană şi Statele Unite privind transferul datelor bancare, ca reacţie la dezvăluirile privind activităţile de spionaj ale NSA.

Acordul vizat, numit TFTP şi semnat în 2010, se referă la monitorizarea activităţilor de finanţare a terorismului. Documentul prevede transferul datelor financiare ale UE în Statele Unite, cu condiţia ca datele să fie utilizate pentru combaterea terorismului.

De asemenea, Acordul economic dintre SUA şi Uniunea Europeană ar putea fi pus în pericol. Lupta împotriva terorismului nu poate justifica supravegherea generalizată a cetăţenilor, se arată într-o rezoluţie PE din martie.

Parlamentul European “trebuie să se abţină să ratifice Tratatul Economic Transatlantic şi Parteneriatul pentru Investiţi cu SUA dacă acestea nu respectă drepturile fundamentale din Uniunea Europeană”, se arată în document. Ratificarea “va fi pusă în pericol dacă activităţile de spionaj în masă şi interceptarea comunicaţiilor din instituţiile europene şi reprezentantele diplomatice nu va fi oprită complet”.

Rezoluţia cere şi demararea unui program european pentru “protejarea celor care oferă informaţii”, prin care trebuie să se acorde o atenţie deosebită “complexităţii tentativelor de denunţare a neregulilor în domeniul informaţiilor secrete”. În plus, ţările din Uniunea Europeană sunt rugate “să se gândească la modalităţi de a garanta protecţie internaţională faţă de cei care fac dezvăluiri”.

Cum vrea Angela Merkel să se ferească de spionajul american

Scandalul spionajului

Angela Merkel

În vederea contracarării acțiunilor de spionaj în Europa, Germania se află în pline tratative cu Franța pentru construirea unei reţele de comunicare europene. În acest mod, se va evita ca mailurile şi alte date să treacă prin Statele Unite.

Merkel a cerut o mai mare protecţie a datelor în Europa, în contextul scandalurilor declanșate de supravegherea în masă a Germaniei şi a altor state de către NSA.

Cancelarul german Merkel a dezaprobat faptul că giganţi că Google şi Facebook îşi au baza pentru operaţiunile lor în ţări cu garanţii reduse în ceea ce priveşte protecţia datelor, fiind în acelaşi timp activi în state precum Germania, cu o protecţie mare a datelor.

“Vom vorbi cu Franţa despre cum putem menţine un nivel ridicat de protecţie a datelor”, anunța Merkel în februarie, înaintea unei vizite la Paris.

“Mai presus de toate, vom vorbi despre furnizorii europeni care oferă siguranţă cetăţenilor noştri, astfel încât cineva să nu trebuie să trimită mailuri şi alte informaţii peste Atlantic. Mai degrabă am putea construi o reţea de comunicare în interiorul Europei”, a subliniat cancelarul german.

 

2 comentarii

  1. titi gutan says:

    Sunt curios ce mimica face Obama cand vizioneaza scene de amor salbatic ,avand protagonisti pe sotii Merkel ,caci nu-i asa? In pat se spun cele mai multe secrete de stat !

  2. Pingback: Şeful CIA de la Berlin, expulzat din Germania pentru spionaj

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

15 + 18 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>