Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

sesiune plenarăLa Strasbourg a început luni ultima sesiune plenară a Parlamentului European din această lună. Eurodeputaţii au o ordine de zi încărcată, trebuind să dezbată subiecte dintre cele mai diverse – de la spionajul NSA la imigranţii din Mediterana şi de la energiile regenerabile la regimul pungilor din plastic.

Actuala sesiune plenară a început, luni, cu un minut de reculegere pentru victimele cutremurului din Nepal și pentru imigranții înecați în Mediterana pe 20 aprilie. Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, le-a transmis condoleanțe familiilor și prietenilor acestora.

Martin Schulz a arătat că, în Nepal, cel mai puternic seism din ultimii 100 de ani a lăsat în urmă 4.000 de morți, 65.00 de răniți și 100.000 de copii care au nevoie de ajutor umanitar. Sate întregi au fost inundate, drumurile și liniile de electricitate au fost distruse.

Cât priveşte cele 800-1.000 de persoane care au murit în ultima tragedie a migranților din Mediterana pe 20 aprilie, ei fugeau din calea războiului, a foametei și a sărăciei, a subliniat Schulz, regretând lipsa de progrese din dezbaterile politice europene pe această temă.

Apoi, preşedintele PE şi-a îndreptat discursul spre Indonezia, unde nouă persoane riscă o execuție iminentă. Printre acestea se numără un cetățean francez, doi australieni, cinci alți cetățeni străini și un indonezian. În toamna anului 2013, președintele Indoneziei, Joko Widodo, a lansat un moratoriu privind pedeapsa cu moartea, refuzând apoi cererile de eliberare, a spus Martin Schulz, cerându-i revocarea sentințelor și reinstaurarea moratoriului, ca un pas înainte către abolirea acestui tip de pedeapsă.

Spionajul NSA, discutat în actuala sesiune plenară

Acestea fiind zise, această ultimă sesiune plenară din aprilie a putut să înceapă. Marți este aşteptată o declarație a Comisiei despre dezvăluirile privindsesiune plenară spionajul de masă organizat de Agenția Națională de Securitate (NSA) asupra cetățenilor, politicienilor și companiilor UE, cu implicarea serviciilor secrete germane. Chestiunea a fost adăugată ca al treilea subiect al după-amiezii, după raportul Macovei, fără rezoluție, la cererea grupului Verzi/ALE.

De asemenea, o declarație a Comisiei privind protecția adecvată acordată celor care fac dezvăluiri și jurnaliștilor care luptă împotriva evaziunii fiscale și a evitării taxelor a fost adăugată ca ultim subiect, marți, fără rezoluție, la cererea grupului GUE/NGL.

Mai uşor cu biocarburanţii!

Deputații vor vota marți asupra unui acord informal cu Consiliul privind o propunere legislativă de a limita producția de biocarburanți derivați din plante și de a accelera folosirea surselor alternative, ca gunoiul sau reziduurile sau a celor complet noi, cum ar fi culturile de alge. Propunerea legislativă are ca scop și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de utilizarea intensivă a terenului agricol pentru culturi destinate biocarburanților.

Legislația actuală cere statelor membre UE să se asigure că energia regenerabilă va reprezinta, până în 2020, cel puțin 10% din consumul transporturilor. Noua propunere legislativă cere ca prima generație de biocarburanți (cei rezultați din recoltele de pe terenurile agricole) să reprezinte maximum 7% din consumul pentru transport, până în 2020.

Pungile de plastic, problemă europeană

sesiune plenarăEurodeputaţii rămân în sfera protecţiei mediului. Statelor membre li se va cere să reducă utilizarea pungilor de plastic – cele mai folosite ambalaje și cele mai poluante – conform noilor propuneri legislative care vor fi supuse la vot tot marți. Poluarea cu pungi de plastic a apelor și a eco-sistemelor acvatice reprezintă o problemă majoră de mediu.

Noua legislație le va cere statelor UE să aleagă între două opțiuni: măsuri care să asigure o medie anuală de utilizare de maximum 90 de pungi ușoare pe cap de locuitor până în 2019 și de 40 până în 2025, sau să asigure, până în 2018, distribuția numai contra cost a acestor pungi către cumpărători.

Trebuie menţionat faptul că la nivelul anului 2010, fiecare cetățean comunitar utiliza 198 de pungi de plastic, dintre care 90% erau pungi ușoare. Dacă această practică nu se schimbă, consumul de pungi de plastic va crește în continuare. Estimările prezente sugerează că peste opt miliarde de pungi de plastic au ajuns la gunoi în 2010, în UE.

Stop tragediilor din Mediterana!

Pentru miercuri, în această sesiune plenară, este programată o declarație a Înaltului Reprezentant/vicepreședinte al Comisiei privind situația din Burundi. Chestiunea a fost adăugată pe agendă ca prim punct, la cererea grupului S&D.sesiune plenară

Tot miercuri, de la ora 9,00, într-o dezbatere cu președinții Comisiei și Consiliului European, Jean-Claude Juncker și Donald Tusk, deputații vor cere acțiuni concrete pentru stoparea tragediilor din Mediterana. Peste 1.600 de persoane au murit de la începutul anului, potrivit datelor Agenției ONU pentru refugiați. Cele 10 puncte privind migrația, prezentate de comisarul Dimitris Avramopoulos și rezultatele Consiliului European extraordinar din 23 aprilie vor fi discutate. O rezoluție va fi supusă la vot.

Parlamentul European cere de mai mulți ani ca statele UE să își asume responsabilitatea care le revine și să dovedească solidaritate cu țările care primesc cel mai mare număr de refugiați și persoane care solicită azil, atât în termeni absoluți, cât și în raport cu populația lor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

five × one =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>