Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

UE și-a dezvăluit planurile de a reduce dependența de gazul rusesc. Creșterea importurilor din Norvegia dar și a eficienței energetice sunt în capul listei. Pe 26 și 27 iunie 2014, Traian Băsescu și ceilalți lideri ai țărilor Uniunii Europene vor discuta despre punerea în aplicare a documentului Comisiei Europene privind Securitatea Europeană a Energiei. Documentul prevede măsuri și strategii pentru ca Europa să nu mai poată fi șantajată, în viitor, de Rusia, cu închiderea robinetelor la livrările de gaze sau cu alte amenințări ”energetice”. Luni reîncep negocierile dintre Rusia și Ucraina, arbitrate de UE.

gaze naturaleComisarul european pentru energie , Gunther Oettinger, a declarat presei, la lansarea documentului Comisiei Europene privind Securitatea Europeană a Energiei miercuri (28 mai) , că ”într-o perioadă de criză între Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană, problema independenței energetice a urcat între primele pe ordinea de zi și este o preocupare pentru toți”.

Deși consumul de energie al Uniunii Europene a scăzut 8 la sută față de anul 2006 , dar securitatea aprovizionării cu ebergie ar putea fi pusă sub presiune de creșterea cererii în restul lumii. Potrivit estimărilor specialiștilor Comisiei Europene, cererea de energie ar putea crește în lume cu 27 % până în 2030.

CITEȘTE ȘI Războiul gazelor se încinge! Ucraina nu vrea gaze rusești ”la suprapreț”. Rusia, pregătită să sisteze livrările către Kiev

Dependența de gaze a Europei

Țările UE importă 88% din petrolul pe care îl folosesc, precum și 42% din combustibil solid, dar nu de aici vine principala îngrijortare a Uniunii Europene. Principala preocupare a comisiei, dar și a guvernelor din UE este gazul – 66 la sută din gazele naturale ale Europei sunt importate, iar costul depășește 1 miliard € pe zi.
Din cele 400 de miliarde de metri cubi de gaze naturale consumate în UE în fiecare an, circa 40 la sută sunt furnizate de compania de stat rusă Gazprom. Cea mai mare parte din această cantitate tranzitează prin Ucraina, țară implicată, în prezent, într-o dispută cu Rusia, pe tema sumei pe care o datorează Ucraina gigantului Gazprom pentru perioda trecută și a prețului livrărilor de gaze naturale în viitor. ”Stăm mai bine decât în timpul crizelor de gaze din 2006 și din 2009 „, a declarat Oettinger , referindu-se la situațiile în care Rusia a închis temporar livrările de gaz către Ucraina. ”Avrem însă situații complexe în Europa”, a adăugat el .
Irlanda , Marea Britanie , Portugalia și Spania nu importă gaze de la Gazprom, dar alte 18 țări importă gaze din Rusia. Cele mai dependente țări sunt Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria și Slovacia, care importă 100% din necesarul de gaze numai din Rusia.

AFLĂ ce măsuri ia Uniunea Europeană. Poate Norvegia să salveze Europa?

gaze naturale

Norvegia ar putea lua locul Rusiei pe piața europeană a gazelor

„Vrem să finalizăm piața internă a energiei … și pentru reuși să ne protejăm de un monopol, cel al Rusiei, în cazul de față” a remarcat Oettinger. Comisia a apreciat drept o urgenţă creșterea cantităţii de gaz care se cumpără în prezent de la compania norvegiană Statoil, care furnizează în prezent 33 de procente din gazele pentru consumul blocului european, comparativ cu 39%, cât furnizează Gazprom din Rusia. Dar, în timp ce Oettinger a declarat că din Norvegia ar putea veni, pe termen scurt, încă 10 miliarde de metri cubi pe an, oficialii UE au indicat că o creștere mai mare în aprovizionarea pe termen lung va fi posibilă doar dacă Norvegia va dezvolta noi exploatații de gaze, în Marea Barents.
În același timp, Comisia intenționează să deruleze ”teste de stres” în această vară, pentru a evalua dacă țările europene ar putea face față în cazul în care Rusia ar opri robinetele de gaz în timpul iernii.
Specialiștii Comisiei Europene îndeamnă guvernele să mărească numărul instalațiilor de depozitare a gazelor și să fie de acord, la nevoie să facă transferuri de gaze către țările care vor avea nevoia. ”Lucrăm la o strategie de eficiență energetică pentru următorii zece ani”, a declarat Oettinger.

gaze naturale

Donald Tusk, premierul Poloniei

Documentul adoptat mai confirmă că un nou terminal, prin care să se poată efectua importurile de gaz natural Lichefiat în Lituania, va fi finalizat până la sfârșitul anului 2014. Oficialii UE s-au mai declarat dornici, de asemenea, de a promova modalități prin care, în viitor, întregul bloc european să vorbească cu o singură voce cu privire la politica energetică. O idee ar fi creșterea rolului în acordurile interguvernamentale dintre țări, o idee enunțată de către prim-ministrul polonez Donald Tusk.
Tusk a devenit principalul avocat al UE, de a stabili o ”uniune energetică”, în care mecanismele de solidaritate ar ajuta statele membre cele mai vulnerabile la ”perturbările” de aprovizionare să negocieze contractele în solidar cu celelalte țări din UE, pentru a obține condiții mai bune in afacerile cu țările terțe. Liderii UE vor discuta despre document la summit-ul din iunie de la Bruxelles.

2 comentarii

  1. Pingback: Negocierile ruso-ucrainene în impas. o nouă criză a gazelor

  2. Pingback: Rusia confirmă că a primit prima tranşă de la Naftogaz

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

five − five =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>