Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Numele fostului premier și ministru de Finanțe în Guvernul României este rostit în capitalele europene ori de câte ori vine vorba despre programul european Fiscalis 2014-2020, privit drept principal instrument împotriva evaziunii și fraudei fiscale.

Eurodeputatul Stolojan a fost raportor în 2013 pentru două proiecte legislative europene cu impact direct asupra economiei țărilor membre. Tot Stolojan este cel care și-a mobilizat colegii, dar și Guvernul României pentru a anula o propunere legislativă europeană discriminatorie. Reușita acestei acțiuni va aduce României benefiicii de peste 1 miliard de euro.

 

Semnarea regulamentului cu privire la programul Fiscalis a avut loc pe 11 decembrie 2013

Semnarea regulamentului cu privire la programul Fiscalis a avut loc pe 11 decembrie 2013

Europeanul.org: – Domnule Stolojan, v-ați remarcat în 2013, în calitate de raportor al unor proiecte legislative de mare importanță pentru mediul economic al Uniunii Europene. Vă rugăm să faceți o scurtă descriere a acestora.

 

Theodor Stolojan: – În anul 2013, am fost raportor al Parlamentului European pentru două proiecte legislative. Primul dintre acestea, programul FISCALIS 2014-2020, a fost adoptat în sesiunea plenară a P.E. Raportul respectiv se referă la cooperarea dintre autoritățile fiscale din statele membre în participarea la sistemul unic european cu privire la schimbul de informații și la schimbul de experiență, dezvoltarea capacității administrative a autorităților fiscale. Ca raportor al PE, am stabilit ca prioritate a cooperării dintre autoritățile fiscale din statele membre stăvilirea evaziunii fiscale, a fraudei fiscale și a planificării fiscale agresive. România pierde anual miliarde de euro pe seama acestor fenomene negative.

Pe 11 decembrie, am fost invitat să particip la semnarea regulamentului european privind programul FISCALIS, de către președintele PE și reprezentantul Consiliului de miniștri.

Cel de-al doilea raport legislativ la care am fost raportor este „Programul pentru susținerea financiară a unor organizații implicate în stabilirea de standarde internaționale de contabilitate (IFRS) și de audit”. Calitatea acestor standarde și modul de respectare a lor este esențială pentru acuratețea informațiilor economice și financiare, de care depind deciziile de investiții, restructurare, și planurile de afaceri ale firmelor, ca și informațiile la nivel macroeconomic.

În calitate de raportor al PE, am stabilit ca obiective îmbunătățirea guvernanței acestor organizații pentru o bună reprezentare a investitorilor, acționarilor și altor beneficiari și utilizatori ai acestor standarde.

În decembrie 2013, am condus negocierile cu reprezentanții Consiliului și ai Comisiei și programul va fi adoptat în sesiunea PE din ianuarie 2014.

Europeanul.org: – Ați fost inițiatorul unei operațiuni care a oprit o discriminare la adresa României

Theodor Stolojan: – Am fost deputatul care am sesizat într-un proiect de regulament propunerea unor guverne (ale unor țări care sunt net contribuitoare la bugetul UE) ca statele membre cu acorduri de asistență financiară de tip preventiv să nu beneficieze de mărirea ratei de co-finanțare din fondurile europene structurale cu 10 puncte procentuale (adică de la 85% la 95%) cu reducerea corespunzătoare a efortului bugetar și a celui făcut de firmele private. Am avertizat în timp util Guvernul României și împreună cu alți deputați colegi am reușit să anulăm această propunere. Prin această acțiune, efortul bugetului României și al firmelor care vor avea proiecte cu finanțare din fondurile europene structurale se va reduce cu o sumă între 1,2-1,5 miliarde euro, în anii 2014-2015.

 

Europeanul.org: – V-ați implicat și în proiecte cu impact direct asupra cetățenilor români?

Theodor Stolojan: – Am susținut, în participarea la dezbateri în Parlamentul European, interesele industriilor din România (metalurgică, auto, chimică) afectate de politicile europene în domeniul schimbărilor climatice, propunând o abordarea echilibrată a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice corelată cu cerințele de competitivitate ale firmelor din aceste industrii. Europa trebuie să fie un lider în domeniul politicilor de combatere a schimbărilor climatice, dar numai cu 1 – 2 pași înaintea altor țări din afara UE. Dacă nu se va respecta acest lucru, atunci nu vom mai avea industrii în Europa, deoarece în țări din afara UE, proecupările pentru măsuri de combatere a schimbărilor climatice sunt reduse, ceea ce înseamnă costuri mult mai mici pentru firmele din țările respective. Am susținut ca UE să interzică tranzacțiile pe teritoriul UE ale firmelor înregistrate în paradisuri fiscale care refuză să încheie acorduri de transparență cu UE, în sensul declarării veniturilor obținute de aceste firme și indivizi în conturile din aceste paradisuri fiscale.

 

Europeanul.org: – Ce obiective v-ați fixat pentru anul 2014?

Theodor Stolojan: – Voi continua să promovez interesele cetățenilor români și ale României în PE și la nivelul celorlalte instituții europene. Voi acționa pentru ca în Comisia pentru probleme economice și monetare să adoptăm o poziție fermă pentru combaterea evaziunii și a fraudei fiscale, a planificării financiare agresive. Voi susține participarea României la aranjamentele instituționale pentru zona euro, în domeniul monetar și fiscal, astfel încât România să nu rămână în afara dezvoltării integrării europene. Voi sprijini parcursul european al Republicii Moldova. Voi promova problematica europeană în România, participând la dezbateri publice, interviuri, întâlniri cu beneficiarii fondurilor europene, articole. Voi susține în continuare aceste interese ale României și nu numai ale României.

2 comentarii

  1. Pingback: Top 10 Europarlamentari români, după importanţa muncii depuse!

  2. Pingback: Avem cu ce ne mândri. Europarlamentarii PDL fac cinste României ! (10 ianuarie 2014)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

5 × 3 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>