Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Cel mai bogat om de afaceri din Ucraina, Rinat Ahmetov, a luat vineri apărarea manifestanților proeuropeni și s-a distanțat de președintele Viktor Ianukovici, ceea ce ar putea fi semnul unei posibile răsturnări a alianțelor în această țară cu influente clanuri financiare, notează cotidianul francez Le Point, în ediția sa electronică.

Rinat-AhmetovDupă mai bine de trei săptămâni de proteste în capatala ucraineană, influentul magnat Ahmetov, al cărui imperiu cuprinde de la metalurgie la media, trecând prin fotbal, a rupt tăcerea printr-un comunicat al holdingului său, MCM: „Faptul că oameni pașnici ies în stradă pentru manifestații pașnice arată că Ucraina este o țară liberă și democratică. Dar faptul că oamenii au suferit este inacceptabil”.

Cu toate că omul de afaceri se ferește să susțină fățiș revendicările manifestanților (semnarea acordului de asociere cu UE și demisia președintelui), ieșirea sa la rampă a fost extrem de remarcată, în lumina apropierii sale de putere. În vârstă de 47 de ani, Rinat Ahmetov este originar, ca și Viktor Ianukovici, din Donețk, oraș industrial din estul rusofon al țării, unde deține clubul de fotbal Sahtior (al cărui antrenor este de ani buni românul Mircea Lucescu). Cu o avere estimată de Forbes la 15,2 miliarde de dolari, oligarhul a fost considerat eminența cenușie a Partidului Regiunilor, la putere în momentul de față, și principalul său finanțator.

„Consider că în acest moment dificil pentru țara noastră este important să ne păstrăm mintea rece și să adoptăm o poziție echilibrată. Oameni politici, reprezentanți ai Guvernului și autorități morale trebuie să se așeze la masa negocierilor”, pentru a ajunge la „o decizie benefică Ucrainei pe termen scurt, mediul și lung”.

Această declarație „este foarte importantă, pentru că el este singurul oligarh care are influență asupra lui Viktor Ianukovici și a Partidului Regiunilor”, estimează Volodimir Fesenko, de la centrul de analize Penta. Potrivit expertului, există o „legătură directă” între acest apel și organizarea, câteva ore mai târziu, a unei mese rotunde în prezența președintelui și a opoziției. Poziția sa a generat o reacție imediată a Statelor Unite, Geoffrey Pyatt, ambasadorul la Kiev, salutând pe Twittes „un sfat înțelept”.

Ahmetov nu este singurul oligarh care „cochetează” cu protestatarii. Asemeni postului Ukraina al lui Ahmetov, postul Inter, controlat de magnatul industriei chimice Dmitro Firtach, a dat cuvântul manifestanților, o premieră în această țară. Canalele ICTV și STB, controlate de Viktor Pinciuk, pe locul doi în topul miliardarilor ucraineni și ginere al fostului președinte Leonid Kucima, îl promovează pe Vitali Klitschko, unul dintre liderii opoziției.

 

Falimentul bate la ușă

 

În timp ce oligarhii se implică în politică, dar nu prea mult, ci mai degrabă cu reținere, situația economică a Ucrainei nu este deloc de invidiat. În 2014, țara trebuie să ramburseze șapte miliarde de dolari creditorilor săi. Și Rusia reclamă arierate pentru gazele furnizate, în valoare de dolari.

Or, rezervele sale se topesc pe zi ce trece. La finele lui noiembrie, rezervele ajungeau la 18,79 miliarde de dolari, după o prăbușire de 10% în cursul acestei luni, potrivit Băncii Centrale. În condițiile în care nu se prefigurează o soluție pe termen scurt, probabilitatea de faliment este tot mai plauzibilă, notează site-ul 20minutes.fr.

În Europa, problema Ucrainei este dezbătută tot mai intens. Joi, Deputații au adoptat la Strasbourg o rezoluție prin care le cer liderilor europeni să dea Ucrainei un semnal politic puternic că ușa UE rămâne deschisă, chiar dacă Ucraina nu a semnat acordul de asociere.

Rezoluția spune că UE trebuie să facă mai mult pentru a sprijini aspirațiile europene ale partenerilor săi europeni și că trebuie să utilizeze toate instrumentele, inclusiv ajutorul, comerțul, politica de vize și proiectele de securitate energetică în cadrul unei „politici mai strategice și mai flexibile” pentru a sprijini partenerii estici să aleagă legături mai puternice cu Europa.

Parlamentul condamnă presiunea Rusiei asupra Ucrainei, Armeniei și a altor parteneri estici ca să îi îndepărteze de la semnarea tratatelor cu UE, cerând Uniunii și statelor membre să răspundă. Parlamentul cere Comisiei să ia în calcul măsuri, dacă Rusia încalcă regulile Organizației Mondiale a Comerțului prin sancțiuni comerciale motivate politic împotriva UE și a partenerilor săi.

 

Ucraina a pierdut o ocazie, dar mâna rămâne întinsă

 

Deputații numesc drept „o mare oportunitate ratată” decizia președintelui ucrainean Ianukovici de a nu semna acordul de asociere cu Uniunea, dar subliniază sprijinul lor continuu pentru Ucraina în acest sens. Ei își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean care demonstrează pașnic față de decizia lui Ianukovici și condamnă utilizarea „brutală și inacceptabilă” a forței de către forțele de securitate în nopțile de 9,10 și 11 decembrie, inclusiv pe durata vizitei Înaltului Reprezentant Catherine Ashton în Ucraina .

Ei cer eliberarea imediată și necondiționată a protestatarilor arestați și fac apel la trimiterea în Ucraina a unei misiuni de mediere la nivel înalt a UE. Deputații cer ca o misiune a Parlamentului European să meargă în Ucraina cât de curând posibil și subliniază că există posibilitatea de a organiza alegeri anticipate, un instrument al oricărei democrații, „atunci când este nevoie de o reînnoire a legitimității populare”.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

10 − 6 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>