Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Abuzul şi administrarea incorectă a antibioticelor a devenit o problemă de sănătate publică cu consecinţe severe, chiar cu decese. Anchetele arată ca peste 50% dintre români fac tratament cu antibiotice măcar o zi într-un an, adică într-o zi, dintr-un an, 600.000 de români au înghiţit antibiotice. O situație similară este întâlnită în aproape toate statele europene. De aceea, Comisia Europeană vrea să ia măsuri drastice împotriva abuzului de medicamente și, în special, de antibiotice.

one-million-euroComisia Europeană face apel la cercetători să dezvolte un test cu ajutorul căruia medicii vor deosebi pacienții ce au nevoie de un tratament cu antibiotice de cei care pot fi tratați fără folosirea acestora. Premiul pentru cel care va descoperi această adevărată formulă magică este fabulos. Uniunea Europeană pune la bătaie nu mai puțin de un milion de euro.

Concursul a fost lansat la finalul lunii februarie și se va încheia la finalul anului 2016. Participanții vor putea să-și înregistreze proiectele în concurs în perioada 10 martie 2015 – 17 martie 2016.

Regulile concursului specifică standardele ce trebuie îndeplinite de acest test rapid, însă nu prestabilesc metodologia de obținere sau detaliile tehnice. Astfel, participanții la concurs se bucură de libertate totală în ce privește elaborarea unor soluții inovatoare, indiferent dacă ele sunt venite din partea unor oameni de știință consacrați sau a unor cercetători debutanți.

Scopul principal al acestui concurs este evitarea abuzului de antibiotice, fenomen ce a dus la înmulțirea cazurilor de rezistență anti-microbiană. Premiul va fi acordat unui test  de identificare, în timp real, a pacienților ce pot fi tratați în siguranță fără antibiotice în cazul afecțiunilor tractului respirator superior. Acest test va trebui să fie ieftin, rapid, ușor de folosit de către medici și sigur pentru pacienți.

Bomba cu ceas

antibioticePrin reducerea consumului nejustificat de antibiotice, vor fi prevenite efectele secundare asupra pacienților, reducerea dramatică a costurilor de medicație și, cel mai important, se va reduce rezistența microbiană la acest tratament.

De la inventarea lor, acum 70 de ani, antibioticele au redus considerabil numărul deceselor cauzate de infecții. Folosirea lor abuzivă sau greșită generează însă rezistența micro-organismelor. Se estimează că anual, ”rezistența anti-microbiană” este responsabilă pentru moartea a 25.000 de oameni și cheltuirea a peste 1,5 miliarde de euro, numai în Europa.

Afecțiunile tractului respirator superior (răceli, bronșite și infecții ale sinusurilor, gâtului sau urechii interne) sunt principalul generator de prescripții medicale bazate pe antibiotice, deși multe dintre aceste afecțiuni sunt cauzate de viruși, total imuni la acest tip de medicație.

Specialiștii atenţionează că unele bacterii intestinale, cum ar fi escherichia coli sau klebsiella devin tot mai rezistente la mai multe grupe de antibiotice. Numai între anii 2007 şi 2010 numărul variantelor multirezistente ale acestor bacterii a crescut cu circa 50%, în principal din cauza consumului de antibiotice.

Românii și abuzul de antibiotice

vaccinÎn opinia specialiştilor utilizarea antibioticelor pe scară largă a determinat rezistenţa bacteriană şi infecţii determinate de Clostridium difficile (ICD). “Se ajunge ca în spitale să se şi moară din cauza rezistenţei la antibiotice. La spital vin pacienţi care au trecut prin mai multe cure de antibiotice şi se aşteaptă de la spitale să rezolve cazul respectiv”, avertizează specialiștii Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” (INBI).

În ultimii ani, infecţiile cu această bacterie au devenit din ce în ce mai frecvente, severe şi dificil de tratat.

Se estimează că între 800.000 şi 1.000.000 de români adulţi sunt colonizaţi de ICD fără nici un semn de boală. În 80%-85% dintre cazurile de infecţie cu ICD, cauza este administrarea în exces sau incorectă a antibioticelor.

În 2010, la INBI “Matei Balş” au fost înregistrate 20 de cazuri de infecţii cu clostridiumn difficile, în 2011, aproape 140 de cazuri şi 10 decese, în 2012 – 440 de cazuri şi 11 decese. Iar în 2013 au fost consemnate 500 de cazuri şi opt decese.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

three + one =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>