Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Viitoarea Comisie EuropeanăViitoarea Comisie Europeană începe să prindă contur, chiar dacă sunt încă multe necunoscute, cu cinci zile înainte summit-ului de sâmbătă, 30 august. Repartizarea posturilor în viitorul Executiv comunitar face obiectul unor negocieri intense. Noul președinte al Comsiei, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, este deja în întârziere față de calendarul stabilit, însă lucrurile tind să se accelereze. Chiar dacă sunt puține printre candidați, persoanele de sex feminin ar putea prinde „sufla” posturi cheie în viitoarea Comisie Europeană – cel de Înalt reprezentant pentru Afaceri Externe și cel de președinte al Consiliului.

Ideea care prinde contur pe zi ce trece este cea a creării unui post de vicepreședinte responsabil cu investițiile în viitoarea Comisie Europeană.

Pe de altă parte, posturile avute cel mai mult în vedere nu sunt aceleași cu cele vizate în precedenta Comisie, ce în exercițiu. Înainte, erau căutate cu prioritate posturile care au legătură cu bugetul Uniunii Europene. Bugetul comunitar pentru perioada 2014-2020 a fost deja adoptat și este în vigoare până la finele mandatului Comisiei Juncker.

Acum în schimb, preferințele se îndreaptă către posturile cu încărcătură economică din viitoarea Comisie Europeană – Concurență, Afaceri Economice, Piață Internă, Comerț, Energie și Agendă Digitală.

Dacian Cioloș, șanse mici pentru Agricultură

Spre aceste domenii se îndreaptă și preferințele din Ragatul Unit, Germania și Franța. De obicei, portofoliile nu sunt atribuite de două ori consectiv aceleiași țări, comentează jurnaliștii de la EurActiv, cate trag concluzia că sunt puține șanse ca Germania să primească Energia sau Franța Piața Internă.

Și România și-a îndreptat preferințele către același portofoliu pe care îl deține în prezent Dacian Cioloș, și anume Agricultura. Dacă ar fi să luăm de bună logica ziariștilor europeni, concluzia este una singură…Viitoarea Comisie Europeană

Totodată, continuă autorul articolului de pe site-ul EurActiv Franța, sunt reduse și șansele ca Germania să dobândească portofoliul Afacerilor Economice în viitoarea Comisie Europeană. Aceasta în contextul în care Berlinul are o situație relativ atipică în Europa, multe dosare de concurență incriminând Germania. Învinsă din această bătălie ar putea ieși și Franța. Cele două țări par mai degrabă apte să se califice pentru Agenda Digitală și Comerț. O altă posibilitate constă în atribuirea portofoliului Pieței Interne pentru Germania și a celui al Energiei pentru Franța.

Noi funcții în viitoarea Comisie Europeană

Viitoarea Comisie EuropeanăÎnsă de această dată ar putea fi puse la bătaie noi funcții în viitoarea Comisie Europeană, printre care și un portofoliu pe chestiuni legate de investiții, un subiect care se anunță a fi crucial pentru noul mandat. Acest post pare să-l seducă pe Pierre Moscovici, canditatul Parisului pentru funcția de comisar european.

Cu prilejul Consiliului european din 27 iunie, șefii de stat au căzut de acord asupra faptului că se manifestă o lipsă de investiții, cu precădere în țările cele mai lovite de criză, unde lipsesc capitalurile. Proiectul Palatului Élysée de a lansa un plan de investiții de 1.200 miliarde de euro pe cinci ani nu a fost luat în calcul. Cu toate acestea, Jean-Claude Juncker a propus un plan de 300 miliarde de euro pe trei ani, pe care Parisul îl susține.

„A fost ancorată ideea la nivel european, este o primă victorie. De acum, nu se mai pune problema de a nu-l susține pe Juncker. Pur și simplu va trebui să discutăm despre valoarea planului de investiții, care nu este definitivă”, au declarat surse apropiate Palatului Élysée.

Parisul a estimat necesitățile la 240 miliarde de euro pe an, adică 2% din PIB-ul european. Președinția franceză a adoptat în prezent tactica rezolvării în etape succesive, sperând că valoarea avansată de Jean-Claude Juncker poate fi negociată. “Vom trece la a doua etapă, care constă în mobilizarea concretă a mijloacelor între public și privat. Nimic nu este bătut în cuie deocamdată”, au mai spus sursele citate.

Un alt post care ar putea fi introdus în viitoarea Comisie Europeană este acela al unui comisar, vicepreședinte, însărcinat cu zona euro.

Bulgăroiaca Kristalina Gheorghieva, favorită pentru postul lui Catherine Ashton

Viitoarea Comisie Europeană

Kristalina Gheorghieva țintește la vârful Comisiei Europene

Pentru postul de Înalt reprezentant pentru Afaceri Externe, deținut în prezent de Catherine Ashton, pare să câștige tot mai multă susținere candidatura bulgăroaicei Kristalina Gheorghieva, în defavoarea celei a italiencei Federica Mogherini, contestată pentru poziția sa „prietenoasă” față de Rusia. Pe de altă parte, numele cel mai vehiculat pentru postul de președinte ai Consiliului este cel al danezei Helle Thorning-Schmidt.

Dintre toate țările europene, trei nu au nici acum candidați oficiali: Belgia, unde nu mai există guvern de ceva vreme, Olanda, care ezită, și Slovenia, unde Guvernul este în fază de tranziție.

2 comentarii

  1. Pingback: România a făcut nominalizările de comisar european fără a ține cont de contextul de la Bruxelles. Monica Macovei, Adriana Țicău și Adina Vălean au avut cea mai bună activitate la Bruxelles și Strasbourg

  2. Pingback: Președintele viitoarei Comisii Europene, examen pentru candidați

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

18 − 3 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>