Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

AtenaDiscursurile populiste, promisiunile sforăitoare făcute în campania electorală, „vocea poporului” exprimată prin referendum – toate s-au dus pe apa Sâmbetei la Atena. După ce, cu 24 de ore înainte, Guvernul condus de Alexis Tsipras şocase o lume întreagă venind cu propuneri de reformă mai dure decât cele respinse categoric la Greferendum, vineri noaptea ele au fost adoptate de Parlamentul de la Atena. Creditorii internaţionali au apreciat planul de măsuri propus de Atena şi s-au arătat dispuşi să pompeze încă 74 miliarde de euro. În acest context tensionat, atmosfera a mai fost destinsă de ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, care i-a propus în glumă omologului său american, Jacob Lew, ca SUA să preia Grecia în locul statului Porto Rico.

UPDATE La reuniunea Eurogrup a rămas ca-n gară

După mai bine de nouă ore de discuţii tensionate, întâlnirea miniştrilor de Finanţe din zona euro, care trebuia să găsească o soluţie la criza din Grecia, s-a încheiat sâmbătă noaptea fără niciun rezultat.

„Mai sunt 24 de ore pentru a salva moneda euro din pragul colapsului”, a titrat publicaţia britanică The Telegraph. Jurnaliştii susţin că Guvernul german a început deja pregătirile pentru ieşirea Greciei din zona euro, după ce ministrul de Finanţe a dat un ultimatum Atenei: „Ori vine cu o ofertă mai bună, ori părăseşte temporar uniunea monetară.”

Discuţiile se reiau duminică, în cadrul summit-ului extraordinar al Uniunii Europene unde se va decide dacă planul de austeritate propus de Alexis Tsipras este suficient pentru salvarea Greciei.

„Este foarte dificil, dar continuăm negocierile. Doar atât vă pot spune!”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup. Mai optimist s-a arătat francezul Pierre Moscovici, comisarul european pentru Economie: „Sper că vom avea un rezultat mâine (duminică – n.red.). Întotdeauna e ziua de mâine”.

Cea mai sumbră ipoteză vine de la ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, care a declarat pentru publicaţia „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” că ţara sa ia în calcul o ieşire temporară a Greciei din uniunea monetară. „Propunerile Greciei nu conţin reforme în domenii esenţiale pentru modernizarea ţării, susţinerea creşterii economice şi dezvoltarea sustenabilă pe termen lung”, a spus oficialul german.

Grecia are două variante, în viziunea ministrului de la Berlin – ori vine cu o ofertă mai bună, ori părăseşte zona euro pentru cel puţin cinci ani. În prima variantă, ministrul german sugerează că Atena ar trebui să-şi transfere bunuri în valoare de 50 miliarde de euro într-un fond, prin care să îşi mai acopere din datorii. În a doua variantă, Grecia va beneficia de restructurarea datoriei şi se va bucura în continuare de sprijinul Uniunii Europene în calitatea sa de membru. Poziţia ministrului german de Finanţe este susţinută şi de cancelarul Angela Merkel, scrie presa britanică. Cu toate astea, niciuna dintre cele două variante nu a fost discutată la întâlnirea Eurogrupului, mai spun jurnaliştii.

Întrunit în sesiune extraordinară, Parlamentul de la Atena a aprobat în noaptea de vineri spre sâmbătă propunerea de acord prezentată creditorilor internaționali de Guvernul premierului Alexis Tsipras.

Premierul, care a făcut din acest vot o alegere de „înaltă responsabilitate națională”, a obținut 251 de voturi favorabile dintr-un total de 300 de deputați pentru a merge să negocieze sâmbătă cu creditorii țării (UE, BCE, FMI) pe baza propunerii pe care o prezentase joi seara.

Şi totuşi, nu a fost consens total nici măcar în rândurile propriului său partid. Zece deputați ai Syriza au respins propunerea. Opt dintre ei s-au abţinut vot în vreme ce ceilalţi doi au votat împotriva acestui plan de acord.

Marii absenţi de la votul Parlamentului de la Atena

Şi nu e vorba de anonimi. Printre cei opt absenteiști figurează trei personalități din majoritatea sa guvernamentală: ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis, ministrul delegat al caselor de asigurări sociale, Dimitris Stratoulis, din aripa eurosceptică a Syriza, ba chiar și şefa Parlamentului de la Atena, Zoe Konstantopoulou, al treilea om în stat.Atena

Mai mulți deputați ai Syriza au fost absenți de la vot, între care fostul ministru al Finanțelor, marxistul Yanis Varoufakis, astfel încât textul a fost adoptat cu voturile opoziției, socialiști și conservatori în special, pentru că majoritatea guvernamentală are 149 de deputați Syriza și 13 deputați ai micului partid de dreapta Anel, aceștia din urmă votând pentru propunerea de acord.

Alexis Tsipras, pledând în favoarea pachetului de măsuri propus de Guvern, a admis în fața Parlamentului de la Atena că ele sunt „dificile” și departe de promisiunile electorale ale stângii radicale. Şi în totală contradicţie cu rezultatul referendumului care avusese loc cu numai câteva zile în urmă.

Creditorii internaţionali, dispuşi să dea bani din nou

AtenaÎntre timp, ceva mai la vest, situaţia părea să se detensioneze. Creditorii Greciei (UE, BCE, FMI) care au examinat vineri noua propunere prezentată de Guvernul de la Atena au considerat-o „pozitivă”, văzând în ea „o bază de negociere” în vederea unui al treilea plan de ajutor în valoare de 74 miliarde de euro, după cum a aflat AFP dintr-o sursă europeană, relatează Agerpres.

„Cele trei instituții au convenit să dea o evaluare pozitivă propunerii de reformă transmise joi seara de Guvernul de la Atena „, a precizat această sursă în cursul serii de vineri. Propunerea, care face să revină de actualitate speranța unui acord evitând ieșirea Greciei din zona euro, va fi examinată sâmbătă la Bruxelles de miniștrii de Finanțe din zona euro.

Potrivit aceleiași surse europene, reuniunea Eurogroup ar trebui să ducă „cel mai bine la un acord politic”, decizia de a relansa negocierile cu Atena figurând pe agenda summit-ului șefilor de stat și de guvern din cele 28 de țări ale UE, care va avea loc duminică la Bruxelles.

Dacă Grecia și partenerii ei europeni se înțeleg asupra acestui al treilea plan de ajutor pentru Atena, va fi nevoie ca cel puțin opt parlamente din zona euro să-și dea avizul, iar Bundestag-ul german chiar în două rânduri. Propunerea prezentată de Guvernul de la Atena este o „bază de negociere pentru un al treilea program de 74 miliarde de euro pe trei ani: 16 miliarde de euro de la FMI și 58 de miliarde de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), adică o zecime din capacitatea sa”, a subliniat sursa europeană.

Potrivit altei surse europene, creditorii au fost „surprinși favorabil” de documentul trimis joi de Atena, considerând că el conține măsuri „foarte similare celor pe care le propusese Comisia” la finele lunii iunie. În acest document de 13 pagini, intitulat „Acțiuni prioritare și angajamente” și publicat în noaptea de joi spre vineri, Atena se angajează să adopte o mare parte din măsurile propuse de creditori pe 26 iunie și care fuseseră respinse de greci în cursul unui referendum organizat duminica trecută.

Rocada Grecia – Porto Rico

Această atmosferă tensionată a mai fost destinsă puţin de ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schauble. Acesta i-a propus în glumă omologului său american, Jacob Lew, ca SUA să preia Grecia în locul statului Porto Rico, Grecia urmând să treacă în zona dolarului, în timp ce insula caraibeeană ar putea adera la zona euro.Atena

Jacob Lew, care răspunde de gestionarea datoriei Porto Rico, s-a amuzat de această propunere. Datoria pe care o are Atena este de 353 miliarde de euro, în timp ce aceea a Porto Rico este de 72 miliarde de dolari.

Creditorii principali ai Porto Rico sunt fonduri de investiții private ca Brigade Capital Management și Fir Tree Partners. Creditorii Greciei sunt state europene și instituții financiare internaționale, ceea ce face situația mai complicătă.

Economiile celor două state sunt în recesiune, dar datoria Porto Rico se ridică la 69% din PIB, în timp ce cea a Greciei este de 172% din PIB. Insula caraibeeană primește subvenții de la Washington la nivelul de şase miliarde de dolari anual.

Absența monedei naționale este punctul comun al celor două economii. Porto Rico este un teritoriu neincorporat al SUA, a cărui suveranitate aparține Congresului american. Locuitorii săi sunt în același timp şi cetățeni americani. Moneda națională este dolarul american.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

8 − 6 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>